Lodge hopping tour absolute aanrader
Bedankt voor het in elkaar puzzelen van een afwisselende rondreis van bijna een maand door Suriname. Het is een prachtig land waar we hebben genoten van de diversiteit van de verschillende districten en culturen. We hebben een prachtige reis door Suriname gemaakt met veel natuur, cultuur, avontuur en op zijn tijd even lekker relaxen
Het vaste hotel Greenheart in Paramaribo was een fijne thuisbasis met ontzettend aardig personeel en de geweldige kok Irene. Als we terug kwamen van een trip konden we daar gezellig bijpraten met het personeel dat ook nieuwsgierig was naar onze ervaringen en daarna weer, vanuit de koffers die we daar steeds achter lieten, een weekendtas inpakken voor de volgende trip. Vanaf het hotel zijn we meerdere keren de binnenstad doorgelopen waar je snel je weg vindt en waar genoeg leuke restaurants te vinden zijn.
Vanuit Paramaribo hebben we verschillende trips gemaakt zoals fietsen naar de plantages in Commewijne met ook weer goede en mooie overnachtingen bij Frederiksdorp en Plantage Bakkie. Wel behoorlijk warm, maar gelukkig kun je regelmatig stoppen bij een Chinese toko onderweg.
Bigi pan met de eenvoudige en unieke lodge midden op het meer waar we de rode Ibissen en nog vele andere vogelsoorten hebben gezien. Hebben geholpen met gevangen vissen uit de netten halen en ‘s avonds kaaimannen zijn gaan spotten en zelfs vastgehouden.
Op de terugweg van het westen even ontspannen bij appartementen Bloemendaal in Groningen waar we ons ook al zo heerlijk thuis voelden.
Onze hoogtepunten waren het kayakken in Coesewijne met een avontuurlijke overnachting in hangmatten in de jungle. Een bijzondere ervaring. De rust tijdens het kayakken, zelf het kamp inrichten en het geluk gehad om reuze otters te zien!
En de lodge hopping tour over de Boven-Suriname is een absolute aanrader. Zo hadden we de mogelijkheid om meerdere dorpen langs te gaan, op verschillende plekken in eenvoudige hutjes te overnachten en korte stukken over de rivier te varen. We waren samen met een gids en bootsman op pad waar we al snel een hele vriendschappelijke band mee hadden en waardoor je veel vrijheid hebt om de dag in te delen of te doen wat jij graag wilt, zoals zwemmen in de rivier en de sula, vissen, wandelen in het bos of luieren in een hangmat. Ook hebben we een fantastisch feest ter ere van een overledene meegemaakt en gedanst tot diep in de nacht. Een bijzondere ervaring waar wij toevallig in belandden en die veel leuker is dan een toeristisch opgezette performance. En bovendien steun je met de lodge-hopping de kleine ondernemers langs de rivier waar je het dagelijkse leven van heel dichtbij meemaakt.
Een goede afsluiter was Kabalebo. Heerlijk genoten van de dierengeluiden om ons heen terwijl we bij onze afgelegen River Cabin aan de rivier zaten. Geen andere gasten naast ons, dus een prive-paradijsje. Met de gastvrouw en de overige 6 gasten werden ‘s avonds de plannen voor de volgende dag besproken waarbij je de vrijheid hebt om zelf te kiezen of je een boot- of wandeltocht wilt doen, alleen met een gids of met andere gasten. En alles wordt tot in de puntjes verzorgd.
Alle trips sloten perfect op elkaar aan, chauffeurs en gidsen zijn enthousiast en stonden overal voor ons klaar en altijd gaat er een grote koelbox met drinken en eten mee.
Suriname is een heel toegankelijk land met ontzettend aardige mensen. We hebben nergens ervaren dat we werden lastig gevallen als ‘rijke’ hollanders zijnde en doordat september het laagseizoen is waren we op veel plaatsen de enige gasten. September is wel de zomervakantieperiode van Surinamers, maar wij hebben niet gemerkt dat het daardoor drukker was.
Dan nog een paar tips (deels al bij jullie bekend, maar nu we het zelf ervaren hebben benoem ik het nog maar eens) :
– Heel veel muggen bij de plantages en Bigi Pan. Koop de locale Tropical Bush en Krappa Olie (olie is fijner voor je huid/gezicht) en smeer ook onder je kleding in. Nederlandse Deet werkt niet!
– De houten bankjes van een korjaal zijn op den duur echt hard. Dus neem een kussentje mee of stop wat kleding in een vuilniszak onder je billen.
– Neem een eigen klamboe mee. Vaak is er wel een klamboe, maar met gaten of te klein voor een tweepersoons bed.
– Als je in het binnenland een olielamp krijgt bij je hutje, zet deze dan ‘s nachts binnen tegen vampiervleermuizen. Wij hebben een beet van een vleermuis ervaren. Gelukkig komt er vrijwel geen rabies voor, maar evengoed geen prettige ervaring.
– Controleer je fiets bij Zus&Zo goed voordat je vertrekt. Het zijn stevige fietsen, maar soms zit er wat los of werken de versnellingen niet optimaal.
– Je eigen gewicht en dat van je bagage voor binnenlandse vluchten luistert niet zo nauw, maar weet dat ze alle ruimte die overblijft in het vliegtuig graag maximaal benutten om goederen naar de afgelegen lodge te brengen, want ze zijn afhankelijk van de bevoorrading per vliegtuig.
– Neem naar Bigi Pan kleding mee dat vuil mag worden, eventueel een extra setje en bovenkleding van dikke stof met lange mouwen tegen de muskieten bij een avondtour. De boten worden ook gebruikt bij het vissen waarbij de vissen los in de boot liggen en het water van het meer en de douche ruikt niet heel fris.
– Neem voldoende zonnebrandcreme mee. Dit is niet overal te koop.
– Controleer bij een kayaktour of de waterdichte tonnen voorzien zijn van een rubberen rand onder het deksel. Als deze ontbreekt is de ton niet goed waterdicht als hij in het water komt.
– Neem een topje en broekje mee om in te zwemmen bij een sula, stroomversnelling. Een kleine bikini is niet bestand tegen de harde waterstroming
– Als je, zoals wij, fietsend naar Frederiksdorp gaat en daarna naar Bakkie is het onnodig om je fietsen op de boot naar Bakkie mee te nemen. Je hebt ze daar toch niet nodig. Je kan je fietsen achterlaten bij Frederiksdorp of bij Alkmaar en op de terugweg weer ophalen.
We hebben dagelijks een verslag geschreven wat te lezen is op http://www.rinaopreis.waarbenjij.nu misschien ook leuk voor mensen die ideeen willen opdoen of een beetje sfeer willen proeven.
Bedankt en groeten,
Natascha en Richard