Suriname heeft wel een plekje in ons hart veroverd.

19-sep-2014

Niet alleen bij ons, maar ook bij onze kinderen. Vooral zij vonden het wel een spannend vooruitzicht om naar Suriname te gaan, zeker met spinnen, slangen en veel ‘enge’ vissen.

Maar als we er nu over praten zijn ze alle drie misschien nog wel enthousiaster dan wij zijn. De warmte, de geuren, het zalige eten, hangmateren, de ultieme rust en op veel plekken prachtige natuur, vriendelijke (en relaxte J) mensen, de taal en het (nog) ontbreken van massa-toerisme maken het voor ons een top bestemming en geweldige ervaring.

Wij zijn jammer genoeg alweer even terug in Nederland en weer helemaal opgeslokt door de dagelijkse routine en drukte. Voordat de herfst echt weer start, nog even een terugblik op een zalige tijd in Suriname, met terugkoppeling op de verschillende plekken en activiteiten, waar jullie hopelijk nog iets mee kunnen.
Paramaribo & activiteiten in/om de stad:

Het totaal aantal dagen in Paramaribo vonden wij uiteindelijk wat veel, al is het lastig de verschillende programma’s anders goed op elkaar aan te laten sluiten. Natuurlijk is een weekend prima door te komen, zeker in het gezellige Torarica. Het eerste weekend hebben we in het Royal Torarica gezeten en het vergelijk voor ons met Torarica was makkelijk: het Royal mist gezelligheid en de extra kwaliteit die je zou verwachten in kamers, eten, service hebben wij niet zo ervaren. Het lijkt vooral de draaien op de constante stroom van KLM crews en een paar verdwaalde zakenmensen, maar verder echt saai. Voor een eerste weekend ‘bij het zwembad’ bijkomen, prima, maar verder is Torarica onze favoriet.
De Dolphin tour was geslaagd voor een eerste echte dag. We hebben veel dolfijnen gezien, ook springend voor de boot. Misschien goed om jullie eigen lijstje met goede taxi’s door te geven? Wij hadden via-via wat namen, maar uiteindelijk toch even testen voordat we er een vonden met een goede prijs-kwaliteit-betrouwbaar.
‘Culturele markten’ ook o.k. om de verschillende markten te bezoeken. Voelde een beetje als ‘super-toerist’ maar daar is zo nu en dan niets mis mee. De dierentuin had van ons niet opgenomen hoeven te worden. Veel slecht verzorgde dieren en zeker zo dicht bij hun natuurlijke omgeving was het verschil tussen vrij/buiten en slechte/krappe kooien wel heel groot.
De enige slechte ervaring hadden we met de fietstocht naar plantage Peperpot. Het begon al met het veel te laat aankomen bij Zus & Zo van de gids. Er bleek op het laatste moment een andere gids geregeld te zijn en de beste jongen wist niet de juiste toon te vinden en had erg weinig interessants te vertellen. We vertrokken pas na 10u waardoor het ook erg warm was om te fietsen. De plantage zelf vonden wij erg tegen vallen en over het begroeide oude deel waar nog iets leuks over te vertellen zou kunnen werd voorbij gegaan. Daar zijn we snel doorheen gefietst zonder enige informatie. Daarna via de hoofdweg terug naar Paramaribo wat voor onze jongste dochter een nachtmerrie was. Erg veel verkeer wat langs raasde en dat alleen om bij een heel standaard roti-restaurantje te kunnen lunchen. Deze route hebben ze echt verkeerd gekozen. We hebben dit ook aangegeven bij terugkomst, maar uiteindelijk is het aan de gidsen hier goed mee om te gaan. Ze vertelden dat ze deze opmerking over de route alleen die week al een paar keer hadden gekregen. Zonde dat ze niks mee doen. De gids liet ons later op de kaart zien dat hij makkelijk een andere route had kunnen kiezen. We begrepen dit echt niet. Juist omdat we hadden uitgekeken naar een bezoek aan een (voormalige) plantage viel dit heel erg tegen. Zeker in verhouding met het totale bedrag dat er als familie voor betaald wordt. Toen we later in Kabalebo Coos & Lydia Schouten spraken over hun goede ervaring met hun plantage-trip en overnachting was onze conclusie dat dit toch anders in het programma opgenomen had kunnen worden: minder lang in Paramaribo, en meer tijd op een plantage verder van de stad.
Algemeen in de stad leuk om winkels langs te gaan en restaurantjes te testen. Het nieuwe Japanse restaurant staat nog niet in de ANWB gids en in jullie lijstje: Unsei Yaki is vlakbij Torarica en heeft zalig eten. Niet goedkoop, maar van hoge kwaliteit. We zullen verder niet al onze favorieten opnoemen, want altijd persoonlijk. Alleen Blauwgrond dan, simpel en top. Onze favoriet was Renah!
Verder gingen er bij onze ontvangst door Cathrin en de communicatie over veranderingen wel een en ander mis. Er was geen welkom-brief, en toen we haar uiteindelijk zelf opzochten gaf ze aan dat we ongelegen kwamen. We stonden alweer buiten toen ze ons terug riep om even snel voordat andere gasten kwamen door ons programma heen kon praten. Dat we in het Royal zaten i.p.v. Torarica in het eerste weekend werd steeds vergeten door te geven. Allemaal geen drama’s tijdens een vakantie, maar met Cathrin in Paramaribo zijn dat juist dingen waarvan we hadden verwacht dat wij ons er niet druk over zouden hoeven te maken.
Anaula:
De volgorde van ons programma, starten met Anaula en eindigen met Kabalebo, was helemaal goed en voelde als het opbouwen in de juiste richting. We zaten in Anaula met een redelijk kleine groep, waardoor het toch persoonlijk voelde. Een huisje met vijf van even wennen omdat we uit waren gegaan van een van 3 en een van 2, maar uiteindelijk erg gezellig met z’n 5en in een huis. Anaula heeft een leuke mix van activiteiten en ontspannen. We waren even bang dat vijf dagen teveel zou zijn, maar toen de ‘eerste lichting’ na drie dagen vertrok en we met een kleine groep langer bleven, waren we toch erg blij met de keuze. We zijn nog naar Pekin Slee gegaan en het Saamaka museum wat een bezoek aan het Marron gebied echt compleet maakte. Absolute tip als je met hongerige pubers reist: neem voldoende snacks mee! Het eten was niet altijd even smakelijk en je moest echt aan het begin van de rij staan omdat de bakken schoon leeg waren aan het eind van het buffet.
Kabalebo:
Geweldig ! dit was echt het hoogtepunt voor ons en voor de kinderen. Vooraf hadden jullie aangegeven dat vijf dagen Kabalebo voor de kinderen te lang zou zijn, maar tegengestelde was waar: ze waren niet weg te slepen en teleurgesteld toen we het vliegtuigje in moesten stappen terug naar Paramaribo.
Het was voor hen natuurlijk ook erg leuk met twee andere gezinnen tegelijk in Kabalebo te zijn, waar het ook nog eens erg goed mee klikte, maar ook de overweldigende, pure natuur en algemeen schoonheid van de plek maken Kabalebo tot een echt paradijs. Wat een cadeau om daar te kunnen zijn.
Het zou wel goed zijn beter te benadrukken wat je eventueel nog ‘extra’ kunt doen aan activiteiten, en dat je daarvoor van te voren afspraken over moet maken. Wij hadden de website wel bekeken, maar niet goed begrepen dat een aantal extra activiteiten, (zoals vissen, nachtwandeling, bekijken ocelot) van tevoren moeten worden gereserveerd. Ter plekke is er weinig ruimte om eventuele extra’s te boeken in verband met de beschikbaarheid van gidsen. Dit hadden wij niet begrepen. Uiteindelijk hebben wij niets gemist, maar jammer als iemand hierdoor iets mist.
NB met veel tieners in deze groep waren ook hier de lekkere snacks die Kabalebo aanbood in het midden van de week op. Meenemen dus!
Curaçao na Suriname:
Zoals jullie weten zijn wij na Suriname nog een week naar Curaçao gegaan. We hadden een huis gehuurd op Coral Estate, Dat was echt prachtig. We kwamen daar meerdere mensen tegen die we in Suriname hadden ontmoet, ze bieden een grote verscheidenheid aan accommodaties, zeker de moeite waard. Ligging mooi in het midden van het eiland en goed verzorgde huizen……. Maar Curaçao na Suriname was voor ons toch minder geslaagd dan gehoopt. Natuurlijk zijn een aantal strandjes nog steeds heel mooi en fijn en hebben we lekker gesnorkeld, gezwommen en gezeild, maar na Suriname en Kabalebo was het contrast erg groot. Ik (Jur) was 22 jaar geleden voor het laatst op Curaçao en de toename van het toerisme heeft het eiland (ja, ook persoonlijk…) niet echt goed gedaan: veel zwerfvuil, koraal en visstand erg achteruit gegaan, kustlijn erg vol gebouwd en nog steeds de vieze en stinkende raffinaderij. Deze combinatie werkte voor ons niet helemaal. Dan misschien toch Bonaire of Tobago en anders lekker een paar dagen langer in Suriname en daarna gewoon terug naar huis.
Mochten jullie nog meer willen weten of een specifieke ‘review’ willen (+ foto’s ?) op een onderdeel, laat maar weten.
Verder heel veel succes met ‘Suriname Holidays’ en jullie hebben er een paar fans bij !
Jur & Chan
Ezra, Sarah & Olivia

 

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer I