Suriname verrassend bijzonder!

Afgelopen zomer zijn wij, Frank en Silvia, op reis geweest in Suriname. Samen met de medewerkers  van Suriname Holidays hebben we onze reiswensen doorgesproken. Wij houden erg van een actieve vakantie waarbij we graag wilden fietsen in de jungle. Hier kwam een erg mooi en afwisselend programma uit. Het feit dat er ook rekening werd gehouden met het feit dat de Surinaamse jongeren mee kunnen profiteren van het toerisme vonden wij een mooi gegeven.

We zijn gestart met een tocht langs de  verschillende plantages. We sliepen twee nachten in een mooi gerenoveerd plantagehuis. Het was er geweldig. We hebben dolfijnen gespot, met de boot de kreek uitgevaren, kokosnoten met een manchet bewerkt. Geluisterd van alle vogelgeluiden. Heerlijk genoten. Er was een leuke sfeer in het huis omdat we ook de andere gasten  ontmoeten aan de grote gezellige tafel tijdens de eetmomenten.

Na onze tocht langs de verschillende plantages zijn we naar de Boven Suriname rivier gegaan. De boottocht was een bijzondere ervaring. Er gingen nog 3 andere personen mee met onze boot. Zij hadden echter heel veel boodschappen mee die ook mee moesten op de boot.

 

Tijdens de eerste stroomversnelling verloren we al een koelbox vol met kippenpoten. Deze koelbox werd vervolgens bij de volgende stroomversnelling keurig weer afgeleverd door een andere korjaal. We hebben veel bijzondere ontmoetingen met de Marrons gehad tijdens ons verblijf aan de Boven Suriname rivier. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze mensen nu leven in een sociale gemeenschap waar de vrouwen nog de hele dag bezig zijn met de was, het eten en de kinderen. De gids die ons rondleidde heeft met veel respect zijn eigen roots laten zien.

Na de Boven Suriname river gingen we naar de Palulu camping.

De camping eigenaren waren super aardig. De omgeving is heerlijk rustgevend en mooi. De geweldige blauwe vlinders, de kreek, de kolibries. Vervolgens werden wij hier met de jeep opgehaald voor onze jeepsafari en  kano tocht op de Coesewijne rivier. Dustin was onze gids. We mochten boven op de jeep en reden een aantal uren door de savanne. Een hele belevenis. Een hele fijne gids die je meeneemt op de focus van de natuur van Suriname. Apen, ijsvogels, helaas geen zee koeien maar wel een geweldige jungle overnachting. Hier hoorden we midden in de nacht  de brulapen. Wat een geluid kunnen die apen maken. Een onvergetelijke ervaring.

   

 

Na de kano tocht kwamen we weer terug op de Palulu camping. We hadden daar een hangmatovernachting gepland maar tot onze grote verrassing mochten we overnachten in het huis van de schoonvader omdat we goed moesten slapen gezien de mountainbike tocht naar Apoera (de Apoera Challenge) die we gingen maken. De Surinamers verklaarden ons voor gek. De gidsen die met ons mee fietsen waren gewend om deze tocht te maken met de volgauto. Ook voor hen werd het een unieke ervaring. Het was geweldig. We sliepen in een indianen dorp, in een resort midden in de jungle, op de brug met een zelf gebouwd tentenkamp en tot slot in een Bruynzeelhuis in Apoera. Tijdens de tocht werden we meegenomen door onze gids Dustin naar het wild life. Het werd eigenlijk een jungle safari op de MTB. Niet het fietsen stond centraal maar het spotten van apen, ara’s, jaguars. Juist door het fietsen kregen we de gelegenheid om veel dieren te zien. Onze gids Dustin wist er ontzettend veel van en hoorde, rook en zag alles. Helaas hebben we geen jaguars gezien maar wel veel sporen en dat maakte de tocht heel speciaal. Bij aankomst kookten ze heerlijk eten. We werden heerlijk verwend maar het was tevens heel leuk om samen met hen eten te koken. Eigenlijk kregen we ook hiermee een cursus Surinaams koken in de jungle.  We kunnen het iedereen aanraden die van fietsen en natuur houdt.

 

Na onze MTB tocht zijn we naar Bigi Pan geweest. Een geweldig mooie plek met  rode ibissen maar ook tevens een  mooie natuur omgeving waar je heerlijk tot rust kunt komen.
Tot slot hebben we de laatste dagen genoten van het resort in Groningen.
We blikken terug op een geweldige reis waar alles prima geregeld was door Suriname Holidays.   We kunnen iedereen aanraden om met dit reisbureau in zee te gaan. Alles is tip top geregeld. Van vervoer, de kennismaking met de Surinaamse bevolking, de gidsen. De MTB tocht was een geweldige ervaring. Met name dit laatste onderdeel is een bijzondere ervaring waarbij de warmte, de zwaarte van de tocht goed te doen zijn wanneer je over een basis conditie beschikt.

We wensen iedereen die nog het geluk heeft naar Suriname te mogen heel veel plezier en een mooie reis.

Frank en Silvia