Prachtig hoe multicultureel de samenleving is

 

Hallo Suzette,

Het begin van de vakantie op Bloemendaal was echt een goed idee. Een paradijsje met veel mooie vogels en bloemen, die je zo vanaf je balkon kon zien. We hebben genoten van het zwembad, de gastvrijheid van Anouska en het eten van haar man. Na 2 dagen wisten we al niet meer welke dag het was. De boottocht over de Saramacca rivier ’s morgens vroeg was bijzonder. We hebben onder andere een luiaard hoog in de boom en neusbeertjes gezien.

In Paramaribo was de citytrip met Cathrin erg leuk. We zijn tijdens deze trip en tijdens de kookworkshop met Irene gefilmd door Sam Jones, een journalist. Hij was bezig met een documentaire over toerisme in Suriname en heeft ons ook nog geïnterviewd. Mogelijk wordt het later dit jaar uitgezonden. Op de markt was het erg leuk wat Cathrin over alle vruchten, groente en specerijen kon vertellen en ook leuk om boodschappen te doen voor de workshop. Irene is geweldig en het was leuk om haar later in het hotel ook weer te ontmoeten. Het eten (Pom) was trouwens erg lekker geworden.

In Paramaribo hebben we veel lopend gedaan. Vanaf het hotel was alles goed te bereiken. Wij voelden ons niet onveilig, als is op de laatste dag wel het tasje van mijn dochter gestolen. Dat was een domper, maar had in elke grote stad kunnen gebeuren. De fietstocht naar Peperpot was leuk, als lag het fietstempo wel erg laag. Mooie planten en dieren gezien en goede uitleg, zodat je een beeld kreeg over hoe het er vroeger is geweest.

De boottocht naar en over de Warappakreek stond ook in het teken van de plantages, maar dan op een andere manier. Echt bizar om tussen de lage beplanting te varen en op de oceaan uit te komen. De plantage “Bakkie” vond ik erg mooi en gastvrij.

De kanotocht op de Coesewijne was geweldig. De tocht er naar toe was al leuk en de overnachting toch best wel primitief. We hebben er een leuk kamp van gemaakt en Micky was een goede gids. Toch echt het gevoel gehad dat we in “the middle of nowhere” zaten. Prachtige natuur, veel mooie vogels (bospolitie, grote Anna, ijsvogels) en zelfs een zeekoe die even boven kwam dicht bij een kano. Op de terugweg ook nog een paar reuzenotters gezien. Helaas stond de camera toen niet op scherp. Je kunt niet alles fotograferen, want dan kijk je alleen door je camera en er is een risico dat de camera nat wordt.

Pallulu camping was leuk, gezellig en mooi. We hadden Herman’s Kreek voor onszelf. Iedereen was zeer gastvrij.

Daarna naar Ston Island, daar met een bootje naar een waterval gevaren en een eiland bezocht waar apen waren en een luiaard. Die hebben ze voor ons uit de boom gehaald. De weg naar de Brownsberg zat vol gaten, de chauffeur was gelukkig heel goed. De overnachting op de Brownsberg viel wat tegen, wat het was toch wat fris in de hangmat.

Als laatste waren we op Danpaati. Daar was het heel goed toeven. Voor ons erg luxe in onze familie hut. De mensen zijn er aardig en enthousiast en je kunt er heerlijk relaxen en genieten.

Ook leuke andere mensen ontmoet. Tijdens de uitstapjes ontmoet je telkens anderen, vaak ook gezinnen. Je kunt dan ervaringen uitwisselen en meestal was het erg gezellig. Een leuke manier van reizen die ons als gezin met twee pubers goed bevallen is.

Het is toch nog een uitgebreid verslag geworden, al staat niet alles er in.

We hebben al wel reclame voor jullie gemaakt, want zij zijn erg tevreden over hoe deze reis was samengesteld en voorbereid. Er was een goede mix van georganiseerde activiteiten en mogelijkheden om zelf dingen te ondernemen. Door de omgang met gidsen, chauffeurs, koks etc. krijg je ook de bevolking zelf te spreken.

We hebben wel een goed beeld van Suriname met zijn prachtige natuur en zijn kleurrijke bevolking uit verschillende culturen gekregen. Ik vind het prachtig hoe multicultureel de samenleving is en hoe dat geaccepteerd wordt.

 

Erg bedankt en groeten,

Sophia, Erik, Emil en Hedwig