Een overweldigende natuur en menig dier gespot

We hebben van de 1e tot de laatste minuut genoten van onze reis door Suriname.recensie1klein
Drie weken genieten…

Onze herinneringen van bijna drie weken Suriname zitten voor altijd in ons hoofd. Een pracht herinnering aan een fascinerende reis, uitgestippeld door Suriname Holidays die rekening houden en meedenken bij onze wensen. Om ook andere geïnteresseerde mensen te kunnen laten genieten hebben we een video gemaakt van onze belevenissen. Het volgende hebben we meegemaakt:
De aankomst in ons hotel, Hosta Appartementen. Schoon, netjes en bijzonder vriendelijk personeel. Er is zelfs een inpandig zwembad! Het is op loopafstand van het centrum en de Waterkant. Een prima plek om na ieder uitstapje terug te keren. Want we verlaten meerdere keren Paramaribo om het land te verkennen. We gaan naar het Westen, Oosten en Zuiden.
Op dag drie gaan we voor twee dagen naar Galibi. Een mooie, rustige plek waar wij ’s nachts een bootje instappen om op zoek te gaan naar Krapees, zeeschildpadden met een lengte van 1,65m.

We vinden er twee op het strand die bezig zijn met camoufleren. Heel bijzonder om dit mee te mogen maken.
Het ontbijt op Galibi is puur Hollands; brood met pindakaas, jam of kaas!
Op dag vijf gaan we zelfstandig op monumentenjacht in Paramaribo. Vrij snel weet je de weg. De hoofdstad is niet zo groot.
De volgende dagen gaan we naar Nieuw Nickerie en Bigi Pan (= groot meer). Nieuw Nickerie is de tweede stad van Suriname, maar hier is niet zoveel te doen. Het bezoeken van de markt is echter de moeite waard. Maar dan naar Bigi Pan. Wat een onvoorstelbaar mooi en wijds meer, 135.000 hectare groot. Overnachten in Stepanies Lodge. Midden op het meer. Doodse stilte!
Wauw! Wat een ervaring.
Overdag gaan we per bootje kijken hoeveel vis er in de visnetten zit. Natuurlijk ook vogels spotten. Vooral de (fel) Rode Ibis maakt indruk. En ’s avonds, als het duister is, kaaiman spotten. Wat een belevenis. De twee gidsen besluiten om op een gegeven ogenblik het water in te stappen. Het is heel donker en het enige wat je hoort zijn de kikkers. Even later horen we een gespartel en komen de gidsen met een kaaiman onder de arm terug naar het bootje. Heel bijzonder. We kijken er even naar en de kaaiman wordt uiteraard weer vrij gelaten.
Dan weer naar Hosta appartementen om twee dagen in Paramaribo te vertoeven. Omdat in de binnenlanden het eten voornamelijk bestaat uit kip met rijst of rijst met kip vinden we het fijn om bij ‘De Waag’ of bij ‘Zuz en Zo’ te gaan eten. Het menu is hier iets gevarieerder!
Dan gaan we met z’n tweetjes per (zeer degelijke) fiets naar plantage Frederiksdorp. Het is een mooie tocht, waarbij de fiets enkele keren de boot op moet om de rivier over te steken.
We overnachten in een opgeknapt plantagehuis. Leuk en ’s avonds een ware Torren Terreur mogen beleven! We praten er nog over!
We hebben over de Warappakreek gevaren en resten van plantages gezien. De rol van de Nederlanders in de slaventijd kun je zeer bedenkelijk noemen.
Dan terug naar Paramaribo fietsen en gelijk het grote, jaarlijkse ’Festival van de Inheemsen’ in de Palmentuin bijwonen. Kraampjes met eten, drinken en veel muziek maken het heel sfeervol.
Na deze dag Paramaribo naar Brownsberg en Ston Island. Een mooie omgeving, veel brulapen gezien, maar voor ons is dit gedeelte van de reis een kleine voldoende. Wellicht omdat de eerdere ervaringen gigantisch top waren.
De laatste drie dagen op Isadou zijn echter het summum. De Amazone! Wat een natuur, wat een stroomversnellingen, wat een vriendelijke mensen. Ook hier veel vogels gezien en ook weer kaaimannen! En voor liefhebbers van hengelen…hier is het te doen. Een houten stokje met een touwtje en een angel. Om de haverklap beet, o.a. piranha’s. Oh ja, waar je ook bent; De gidsen zijn aardig en vakkundig. Chapeau! Daarbij kun je overal in Suriname Nederlands spreken… En veilig voel je je overal.
Nog een nacht naar onze kamer 16 in Hosta appartementen op de Keizerstraat.
Dan brengt het vliegtuig ons weer veilig naar Nederland.
We hebben Genoten met hoofdletter G.
De beelden blijven in onze herinnering en de videobeelden hebben we achter de hand!

 

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I