Suriname: prachtige natuur, vriendelijke mensen, onthaasten, culturele diversiteit, Parbo en rijst met kip.

28-aug-2015

Wij vonden het een heerlijk land en hebben in 16 dagen per auto, boot, fiets en te voet bijna elke minuut genoten (even minder toen we fietsend verdwaalden en 30 km om moesten fietsen).

We hadden zelf een programma samengesteld en met Suzette van Suriname Holidays met haar actuele kennis zo aangepast dat het bij ons idee van vakantie past: veel vrijheid, geen kinderparadijs of hangmatovernachting. Hieronder een korte weergave van de route.
Na een nachtje Paramaribo is het wachten op de huurauto en worden we gelijk gedwongen om ons westerse tempo overboord te gooien: dik een uur te laat worden we opgehaald maar dan is ook alles snel geregeld en vertrekken we in onze 4-wheeldrive naar Nieuw Nickerie. Een grappig plaatsje (derde plaats van Suriname) in het gebied van de rijstbouw met een leuke markt maar vooral in de buurt van het mooie Bigi Pan, een natuurgebied dat we varend verkennen, beroemd om de vele vogels en met name de rode Ibis maar we zien ook doodshoofdaapjes, kaaimannen en een dode Anaconda.

-suriname (23)

De volgende stop is Groningen, tikje vertraagd omdat een zware combine en een vrachtwagen elkaar wilde passeren op een smalle weg. We slapen in Bloemendaal, even schrikken bij aankomst als we een zwembad vol drukke kids aantreffen maar zittend voor het appartement komen we helemaal bij, genieten we van de gastvrijheid, het lekkere eten en gaan we met schipper Harry in de Pikin Gudu de Saramaccarivier op. Dit keer zien we een zeekoe en een luiaard (wauw, Harry, dat je die in het vizier kreeg!). In de avond leren we bij het diner dat de bladeren van de struik in de tuin te eten zijn en dat we Antruwa in kleinere porties best te eten vinden.
Tijd voor het volgende adres. Lunchen op een terras aan de Surinamerivier in Domburg, een detour naar de stuwdam van het Brokopondomeer en overnachten in Berg en Dal, een luxe resort in de jungle. Mooie huisjes, gezellige barman die breed lachend cocktails brengt op het terras in de Suriname rivier. Vanuit Berg en Dal bezoeken we Brownsberg. Gelukkig hebben we een 4W want we gaan 13 kilometer bergop over een zandweg met kuilen. Het reservaat biedt een mooi uitzicht over het gebied, wandelingen naar watervallen (niet voor mensen die slecht ter been zijn) en een heerlijke lunch. Vogels, vlinders, apen, Surinaamse konijnen, een soort kalkoenen en een wild varken komen op ons pad.
Van Berg en Dal terug naar Paramaribo, broodje bloedworst onderweg en op naar de golfbaan van Paramaribo. Jawel, je kunt hier 18 holes doen. Handicap fors verhoogd maar wel lol gehad.
De volgende dag met bus en boot naar Danpaati, een eilandresort. Een mooi complex (vraag vooral de grotere cabin met ruim balkon) dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de dorpen in de buurt. De manager doet er alles aan om het je naar de zin te maken en je kunt de hele dag excursies maken (als je dat wil): Boswandeling, Marrondorp bezoeken, avond vaartocht op zoek naar kaaimannen of in een Sula chillen.
Na drie nachten Danpaati, helaas onze laatste etappe: drie dagen Paramaribo. We overnachten weer in Royal Torarica. Bezoeken het rumhuis, lopen door de historische binnenstad, lunchen met Roti en Pom en gaan een dagje fietsen door Commewijne. Vooral door het natuurgebied van Peperpot fietsen is een echte aanrader en leuk is het om de gigantische huizen aan de Anton Dragterweg te zien: wat een contrast met de rest van het land! We sluiten onze reis af zoals we begonnen zijn: kip met rijst bij De Gadri aan de Surinamerivier.

Mariëtte en Donald.