Leve de uitvinder van het ‘hangmatteren’!

14-jul-2015

Voor de 1e keer naar Suriname, op zoek naar de roots van Fred wiens vader destijds vanuit Paramaribo naar Nederland was gekomen om te studeren.

Suzette van het zeer gespecialiseerde Suriname Holidays, toevallig in Haarlem op 10 min. lopen van mijn huis, heeft alle tijd genomen om ons te informeren over alle mogelijkheden die aan onze wensen voldeden. Uiteindelijk kwam er een prachtig reisprogramma uit voor 3 weken, met aansluitend een ontspannen verblijf van een week in Waterside Apartments op Curaçao, aan zee en lekker kleinschalig. In Paramaribo zijn we begonnen en geëindigd in Eco Resort Inn, dat echter niet veel onderdeed voor de kleinschaliger Hosta Appartementen met een heerlijk overdekt dakterras in de Keizerstraat, behalve dat het ontbijt in Eco Resort Inn werkelijk fantastisch was (eieren en pancakes op bestelling!). Tip voor Suriname Holidays: vertel de mensen expliciet dat bij Hosta een borg van € 100,- geëist wordt. Dit stond wel op de voucher, maar wat ons betreft niet opvallend genoeg. Onze trip naar Nieuw Nickerie was extra bijzonder omdat daar nog steeds een school staat die de naam draagt van Fred omdat de oprichter en ex-directeur een van zijn voorouders is. Een aparte ervaring! Wil je op een bijzondere plantage overnachten, ga dan naar ‘Bakkie’. Eigenares Masha heeft in korte tijd deze verwaarloosde plantage op een fantastische manier weten om te vormen tot een heerlijk oord met een prachtige botanische tuin met veel vruchtbomen, enkele vijvers en (tot nu toe) 3 schitterend gelegen lodges. Bovendien heeft ze een superkok in dienst! Omdat wij toevallig de enige gasten waren kregen we alle aandacht van haar, dat was geluk hebben.
Ook onze trip naar Frans Gyana en Galibi zullen we niet gauw vergeten. We zijn nog nooit zo nat geweest als ’s avonds in de boot op zoek naar de reusachtige schildpadden die op de stranden hun eieren leggen. Hoewel we tijdens al onze vaartochten onze spullen in tassen, vuilniszakken en onder een dekzeil stopten is toch niet voorkomen dat een fototoestel het tijdens deze tocht heeft begeven door waterschade.

-DSC_0909

Men kan niet genoeg waterdichte zakken bij zich hebben op alle trips waar je tochten per korjaal maakt, en dat zijn er nogal wat in Suriname. Maar dat we schildpadden hebben gevonden, die net hun eieren hadden gelegd, was werkelijk een hele belevenis. Nooit geweten dat ze zo reusachtig groot waren.
We zijn ook blij dat we zowel naar Palumeu als naar Awarradam zijn geweest. Alleen de vluchten al in een kleine Chesna zijn unieke ervaringen. De METS heeft in de jungle prachtige resorts verwezenlijkt, leuke houten huisjes met rustgevend uitzicht op de rivier, men werkt met fantastische gidsen die ontzettend veel weten en alles doen voor hun gasten. Elke jungletocht was weer anders en de moeite waard, en eten en drinken was altijd perfect verzorgd, ook onderweg. Veel heerlijke Surinaamse groenten en ons onbekende soorten fruit, zoals zuurzak. En leve de uitvinder van het ‘hangmatteren’! Het is leuk en leerzaam om kennis te maken met de manier van leven van de Inheemsen (zoals de Indianen graag genoemd worden) en de Marrons (bosnegers). Graag noem ik nog de naam van Desmond, onze privégids op onze dagtrip naar de Jodensavanne. Wat weet deze aardige man veel te vertellen…… Een heel bijzondere trip aangezien Fred van Joods-Portugese afkomst is en dit de allereerste Joodse nederzetting was in Suriname. Om al die blootgelegde graven op een grote vlakte bij elkaar te zien is werkelijk zeer indrukwekkend. Na 3 weken Suriname met zoveel belevenissen en zoveel informatie was het heerlijk ontspannend om nog een week op Curaçao te zijn. De eigenares van Waterside Apartments,Tine, is een schat. Ze heeft ons van het vliegveld opgehaald en weer ernaar toe gebracht. De studio met zeezicht (prachtige zonsondergangen) was zeer comfortabel, St. Michielsbaai is een mooie rustige plek en niet ver van Willemstad. Suzette had 3 dagen autohuur voor ons geregeld. Tine heeft ons een grote Nissan X-trail meegegeven bij gebrek aan een kleinere auto op dat moment. Een week was eigenlijk nog veel te kort, zoveel is er te zien op dit mooie eiland. Maar we hebben ook een paar dagen heerlijk gerelaxt op ons balkon, op het strandje en in de helderblauwe zee. Daar waren we wel aan toe na het volle intensieve programma in Suriname waar we uiteraard zelf om gevraagd hebben. En ook in Suriname zijn er nog veel plekken die we zouden willen zien en waar we zouden willen verblijven …. dus wie weet, komt er nog een volgende keer.

Ingrid & Fred, Haarlem
7 maart – 2 april 2015

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I