Een Suriname experience

Datum: 14-jul-2015

17-mei-2015

Na negen uur vliegen aankomen in een tropisch land waar Nederlands de voertaal is, is een heel bijzondere ervaring.

Daarna eerst wennen aan de hitte en Paramaribo, ‘de stad’ voor heel Suriname, ontdekken. Indrukwekkende oude houten gebouwen, die vaak wel een verfje kunnen gebruiken. Ook een smeltkroes van uiteenlopende culturen waarin de harmonie tussen de mensen met heel verschillende etnische wortels, opvalt.
Buiten de stad zijn geweldige dingen te beleven. Met busje en boot over de Suriname rivier door de eindeloze jungle met hier en daar een dorpje waar Marrons leven, de nazaten van de slaven uit Afrika die zich vrijvochten uit de slavernij, en wel eens de best bewaarde stukjes Afrika buiten Afrika genoemd. Bestemming: Anaula. Van daaraf jungle tochten om alles wat groeit en bloeit in de wildernis te leren kennen; boottochten naar stroomversnellingen in de rivier. En een bezoek aan Marrondorpen om nader met hun gewoonten en gebruiken kennis te maken.

-P1060380

Dan met de fiets naar de oude plantages ten oosten van de stad. Vanaf Paramaribo een paar rivieren oversteken per tentbootje. Aankomen in Frederiksdorp waar de plantagewoningen prachtig zijn gerestaureerd en er een comfortabel hotel is ontstaan. Mooie wandelingen en fietstochten, maar ook een boottocht door een prachtig moerasgebied met onafzienbare velden waterlelies, zingende vogels en springende visjes.
Afstammelingen van de oorspronkelijke inwoners van Suriname, verschillende Indianenstammen, wonen verder naar het zuiden. Per vliegtuigje vanaf het vliegveld ‘Zorg en Hoop’ naar Palumeu. Ook daar indrukwekkende tochten door de wildernis en over het water. De zeer geïsoleerd levende indianen (geen telefoon en internet) laten de bezoekers met graagte toe in hun dorp zodat ze ook hun eigen gewoonten en gebruiken kunnen laten zien.
Wat biedt Suriname toch een verscheidenheid aan prachtige belevenissen!
Onze dank aan Suriname Holidays voor de persoonlijke benadering en de perfecte organisatie!

Reina de Wit en Jos van den Heuvel

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I