Alles wat we ervan hadden verwacht (en meer) is uitgekomen!!!

Suriname stond al heel lang op ons verlanglijstje en dit jaar hebben we besloten dat het er eindelijk maar eens van moest komen. In een dichtgetimmerde groepsreis hadden we geen zin en dus hebben we eerst zelf wat boeken gelezen en zijn we op internet gaan rondstruinen. Daar kwamen we al snel Suriname Holidays tegen. Na een paar gesprekken met Suzette en heel veel mailtjes over en weer, stond er een prachtig maatwerk-reisschema op papier, vol met wensen van ons en hele goede suggesties van Suzette.

Wij wilden graag vogels kijken, überhaupt zoveel mogelijk van de flora en fauna zien. We gaven ook aan liever niet iedere dag verplaatst te willen worden en dat we graag uitgebreid kennis wilden maken met de culturele en historische achtergronden van Suriname. Lastiger was onze wens om ook schelpen en slakken te zoeken. Sowieso is er weinig materiaal te vinden over de weekdieren van Suriname en heel veel strand is er niet, maar ook hiervoor kregen we een paar nuttige tips, als aanvulling op wat we zelf al aan literatuur en contacten hadden opgedaan, onder andere via de Nederlandse Malacologische Verenging. En zo zaten we op 6 september vol verwachtingen in het vliegtuig naar Zanderij. Daar werden we opgepikt door de gids, die ons verraste met flesjes koud water en baka bana. ‘Jullie hebben na die lange reis vast wel trek’. Ook op de andere ritten die we met hem of zijn collega’s maakten, waren er steeds heerlijke hapjes en gekoelde drankjes aan boord. Bovendien was hij een boeiend verteller: over van alles en nog wat geeft hij onderweg informatie (en commentaar). Op de terugweg van Bigi Pan naar Paramaribo -een kleine 250 kilometer- maakte hij bijvoorbeeld een omweg door Wageningen en vertelde ons uitgebreid over de geschiedenis daarvan en wat er uiteindelijk van is geworden.
Ook is het gelukt om met een grote hoeveelheid schelpen en slakken thuis te komen! We zijn twee keer naar het strand gebracht in Bigi Pan, de beheerder van Frederiksdorp heeft geregeld dat dolfijnen spotten werd uitgebreid met een bezoek aan Braamspunt, en vanaf Bakkie werd er een privé-tocht naar het strand van Matapica georganiseerd. We werden tevens in contact gebracht met Pieter Teunissen, die heel veel schelpen heeft verzameld in Suriname en ook een zeer zeldzaam boek daarover in de kast had staan. Dat mochten we zelfs lenen. Het gevonden materiaal moet nog worden uitgezocht, maar zo op het eerste oog hebben we ongeveer veertig soorten aan onze collectie kunnen toevoegen.

-P9281804b

Vooraf hebben we veel gelezen en naar youtube-filmpjes gekeken. Heel erg leuk om te doen als voorbereiding, al gaf het ons soms ook wel eens het gevoel dat er weinig verrassingen zouden overblijven. Niettemin: we hebben enorm veel verschillende gezichten van Suriname gezien, zowel qua natuur als qua mensen. Op alle plaatsen waar we zijn geweest was de planten- en dierenwereld anders, hebben we zeer verschillende bevolkingsgroepen ontmoet en hebben we kennis gemaakt heel diverse culturele en historische aspecten. Wat een prachtig, divers land!

Overal zijn we zeer hartelijk ontvangen en stonden vriendelijke, vakbekwame, kundige mensen gereed om ons te huisvesten en rond te leiden. We hebben ook genoten van alle boeiende gesprekken met hen en met heel erg veel mensen, bekenden en onbekenden, die we onderweg toevallig tegenkwamen. Geweldig om over van alles en nog wat te praten rond Suriname en Nederland. Vooral zal ons de hartelijkheid en de hoffelijkheid van de Surinaamse bevolking bijblijven! Op alle plaatsen waar we hebben gelogeerd troffen we ook andere toeristen waar we dan een paar dagen mee optrokken, om ze vervolgens bijna allemaal weer in Paramaribo tegen het lijf te lopen.

De hele reis was perfect georganiseerd! Reserveringen, ophalen, wegbrengen, bagage , alles klopte en als er veranderingen in tijdstippen of zo waren, dan werden we daarover punctueel geïnformeerd. Zelfs een keer via een bericht bij de fietsverhuurder of we contact wilden opnemen met Pingpe. Van Cathrin en Judith hoorden we dat er een leeg vliegtuig heen ging en ze vroegen of we mee wilden. Na enig ‘intern beraad’ hebben we dat gedaan. Mooi uitzicht zo van boven, al blijft het vliegen in zo’n klein ding een ervaring op zich ……
Ook was het steeds een verassing voor ons wie er nou weer op de stoep zou staan om ons ergens heen te brengen, zoals toen we in de lobby van het hotel in Paramaribo zaten te wachten om naar Bakkie te gaan: ‘Ik ben Yves en ik kom de familie Spijker ophalen’. Fantastisch!
De reis was enerverend, onvergetelijk en soms best wel vermoeiend (vooral door de warmte), maar gelukkig was er ook volop gelegenheid (vooral tijdens de siësta) om te hangmatteren of af te koelen in een sula.
En zo zouden we nog lang door kunnen schrijven. Suriname is het een heerlijk land, met heel veel verschillende gezichten (zowel qua natuur als qua cultuur), met een uiterst hartelijke en beleefde bevolking, met een interessante, bewogen geschiedenis. En een land waar je veel te veel heerlijk eten krijgt voorgeschoteld!

We danken jullie hartelijk voor de geweldige organisatie van onze reis door Suriname!!! Het was tot in de puntjes geregeld!! Alles wat we ervan hadden verwacht (en meer) is uitgekomen!!! En misschien komen we binnenkort nog wel even een kopje thee of koffie drinken om onze ervaringen te delen.
Joke en Dick Spijker.

 

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II /></th></tr></tbody></table><p> </p><p> </p></div></div></article></div><aside id= Terug naar boven