We hebben geleerd te onthaasten

Peter en Marion van der Meer

 

Net teruggekeerd van de reis van drie weken door Suriname willen we graag onze ervaringen delen. Wij hebben deze reis geboekt bij het reisbureau Suriname Holidays in Haarlem en zijn daarbij voortreffelijk geïnformeerd   door Suzanne Eeltink. Zij is deskundig en heeft ons enthousiast gemaakt om deze reis naar het tropische Suriname te ondernemen.

Samengevat zijn wij met de KLM naar Paramaribo gevlogen en na aankomst op de luchthaven Zanderij zijn we met de taxi naar de stad gereden, waar we ingecheckt zijn bij het guesthouse Downtown Oasis. Dit was de centrale plek gedurende onze reis, waar we steeds weer terugkwamen.

We hebben excursies gemaakt naar Danpaati, Plantage Frederiksdorp en de Warappakreek en tot slot naar Kabalebo . Uiteraard waren wij ook een aantal dagen in Paramaribo.

Het guesthouse Downtown Oasis is rustig gelegen in het oude centrum van Paramaribo. We zijn hier gastvrij ontvangen en logeerden in het hoofdgebouw in een mooie ruime kamer met airco. ’s Morgens werd een uitstekend ontbijt verzorgd door Marita, de gastvrouw. Zij heeft ons veel verteld over Suriname en het leven daar. Van haar kregen wij ook leuke tips om de stad te voet te verkennen. Samen met haar man heeft zij ons rondgereden door groot Paramaribo, zodat we ook een indruk kregen van dit deel van de stad. Wij kunnen iedereen aanraden om hier te boeken.

Onze eerste excursie was naar Danpaati, naar de River Lodge. Met de bus reden we naar Atjoni en daar waar de weg eindigt zijn we overgestapt in de korjaal en zijn we in de stromende tropische regen naar Danpaati gevaren. Wat een ervaring! Met trommels en zang zijn we In Danpaati verwelkomd. Een geweldige plek om een aantal dagen door te brengen en kennis te nemen van de cultuur en de leefwijze van de Marron bevolking. We waren onder de indruk van de gastvrijheid en de vrolijkheid van deze mensen. We logeerden in een cabana aan de Suriname rivier. ’s Morgens speelden de aapjes voor onze lodge in de bomen. Prachtige tropische natuur, mooie sterrenhemel.

De tweede excursie hebben we op de fiets gemaakt naar Plantage Frederiksdorp. Na het oversteken van de Suriname rivier kwamen we in het Commewijne gebied, waar veel Javanen en Hindoestanen wonen. Ooit waren hier de grote plantages met ondermeer koffie, suiker, en cacao. De koloniale woningen van Plantage Frederiksdorp zijn mooi gerestaureerd. Leuke plek om te logeren. Van hieruit hebben we een dagtocht gemaakt naar de Warappakreek. Het meest onder de indruk waren wij echter van de avontuurlijke avondexcursie naar Matapica , waar grote schildpadden in deze periode van het jaar eieren leggen op het strand van de Atlantische Oceaan. De boottocht met de korjaal eerst door de plantages en daarna door het mangrovebos (met slangen in de bomen!) was voor ons een unieke ervaring.

De derde excursie maakten we met een klein vliegtuig naar Kabalebo, ver van de bewoonde wereld. Ook deze trip was uitstekend verzorgd. We logeerden in de Inspiration Point en de maaltijden werden geserveerd in de Main Lodge. Kabalebo Nature Resort ligt midden in het regenwoud van de Amazone in het westen van Suriname. Ook weer een unieke ervaring om hier in alle rust met gidsen te wandelen, te varen, te kajakken, vogels te spotten, zoals de ara’s en de toekans, te luisteren naar de brulapen en het gezoem van de cicades.

Wij hebben genoten van deze bijzondere reis door Suriname. We hebben geleerd te onthaasten bij de tropische temperaturen . De reis en de kennismaking met de diverse bevolkingsgroepen, die hier vreedzaam met en naast elkaar leven heeft ons een andere blik gegeven op dit mooie land.