We zijn verliefd geworden op Suriname

5-mei-2014

We hebben een geweldige vakantie gehad. Suriname is een prachtig land met indrukwekkende natuur.

De mensen zijn heel vriendelijk. We hadden een vol programma van een maand. Alle tours waren geslaagd.

De favoriet is Avanavero/Blanche Marie vanwege de ongerepte natuur. We hebben 4 jaguars gezien en het mooie vogeltje rotshaantje. Etto is een goede gastheer/gids die heerlijk (vegetarisch) kan koken. Gids Dion is de vogelvanger met een heel scherp oog. Blanche Marie is vergane glorie maar een goeie onderbreking van de lange reis. Avanavero is super idyllisch. Mooie rivier en enorme bomen, vogels en apen. Hier zou ik wel een week kunnen blijven. Door de terugreis via Apoera maakten we kennis met de indianencultuur en het megalomane spoorproject van de Nederlanders uit de jaren 60. Na de rust van de jungle was de nacht in Apoera wel weer even wennen. (Het zou leuk zijn als de indianen overnachtingsplekken in hun gemeenschap realiseren, daar hoorde ik iets over).

Palulu camping was mooi we hadden alleen pech met het weer. In de tuin zagen we het grote gordeldier, veel grote blauwe vlinders en 2 bonte spechten. De kano-tour op de Coesewijne was mooi maar overdag zagen we weinig beesten. s’ nachts hoorden we er des te meer. Etto en Steve moesten extra hard werken omdat het hangmattenkampje inmiddels was opgegeten door de beesten. Ik sta verstelt van hun improvisatietalent en energie. Onze nachten op Hotel de Plantage en Frederiksdorp waren zeer geslaagd en vooral ontspannend. Fietsen in Commewijne is een aanrader hoewel de weg naar de stad via Meerzorg wel druk is met zandvrachtwagens door ontginningsprojecten. Hotel de Plantage heeft trouwens ook goed vegetarisch eten en fruit uit eigen tuin bij het ontbijt. Op Matapica hadden we het geluk 1 schildpad te zien (het was nog niet helemaal het seizoen). De tour naar Warapakreek was ook een aanrader.

Pingpe en back to basic had ik niet willen missen. Wonderlijk dat de bewoners van Pingpe amper een andere taal spreken dan het Saramaccaans. Dat maakt het communiceren wel lastig. Een paar woordjes leren doet wonderen. Helaas is het niet gewenst foto’s te nemen van de mensen anders kon ik je het prachtig ingevlochten haar laten zien. Het dorp is gebouwd van traditionele houten huisjes op een oker kleurige grond. Het kamp in de jungle was bijzonder bij een mooie rivier. Je kan er poedelen, vissen, door het bos wandelen en beestjes kijken (we hadden een vogelspin in ons hangmattenkamp).

We zijn verliefd geworden op Suriname en we komen zeker nog terug. We kloppen dan weer bij je aan.
Groet, Liesbeth en Karel