Ruim 3 weken alleen reizen

21-apr-2015

Best eng, wanneer je als jongvolwassen vrouw voor het eerst zo ver weg gaat.

Suriname Holidays kwam als vertegenwoordiger voor Suriname-reizen voorbij, toen ik op Internet aan het zoeken was naar informatie. Bijkomend voordeel: de vestiging in Nederland is dichtbij mijn woonplaats!

Het gesprek op het kantoor in Haarlem vond ik prettig verlopen. Ik wist wat ik wilde zien en doen en Suzette wist daar een mooi reisprogramma van te maken. Eerst ruim 2,5 week Suriname en daarna nog 5 dagen Curaçao. De hele reis wordt van het begin tot het eind uitgewerkt voor je, zodat je weet waar je aan toe bent.

In Suriname kun je terecht bij Touragent Cathrin. Deze vrouw is gemaakt voor het vak! Ze weet je te enthousiasmeren en kan veel vertellen over Suriname en de cultuur. Heb je een probleem tijdens je reis? Ze handelt meteen en helpt je goed verder.

Ik verbleef in Hosta Appartementen, voor de tijd dat ik in Paramaribo was. Nette, ruime kamers met goed sanitair en een koelkast op de kamer. ’s Morgens een simpel ontbijtje, maar voldoende voor een goed begin van de dag!

-Kajaktour

Lekker eten kun je bij Zus & Zo, voor een goede maaltijd met een Creolse touch en aan de Waterkant op één van de terrasjes bij de eettentjes. Hier vindt je de typisch Surinaams-Javaanse keuken. Heb je geen zin om uitgebreid te eten? Alles kan meegenomen worden!

Ik heb in Suriname 5 tours gedaan:

Warappakreektour (mijn hoogtepunt!), waar je langs de plantages vaart, luncht op Bakkie en door de botanische tuin wandelt om vervolgens de Warappakreek af te varen naar de Atlantische Oceaan en weer terug, tussen de imposante Mangrovebomen door en waar je goed vogels kunt spotten.

Peperpot Fietstocht brengt je over de verschillende plantages naar plantage Peperpot. Daar krijg je een rondleiding en wordt uitgelegd hoe er vroeger aan toe ging. Vervolgens fiets je over Plantage Peperpot, waar je aapjes tegen kunt komen en regelmatig vlinders voorbij vliegen. Je luncht bij een rotirestaurant (de lekkerste, die ik heb gehad tijdens mijn vakantie!) en fiets vervolgens weer terug naar Paramaribo.

Kajaktour is met overnachting in de jungle, in een hangmatkamp. Je rijdt in een Landrover met aanhanger en daarin de kajaks en proviant, in ruim 2,5 uur naar de opstapplaats. In een tweepersoons-kajak vaar je met de groep ongeveer 5 uur naar het kamp. Onderweg is er gelegenheid om even te zwemmen. Het tempo is relaxed met af en toe een stopje en je vaart stroomafwaarts, waardoor het voor veel mensen goed te doen is! Ons basiskamp stond onder water, dus er moest een nieuw kamp gemaakt worden. Met een kapmes is onze gids de takken te lijf gegaan, terwijl wij de hangmatten (met klamboe’s) ophingen tussen de bomen. ’s Nachts hoor je de geluiden uit de jungle: brulapen, kikkers, krekels en natuurlijk de muggen! Smeren met Tropical Bush (drogist Suriname) of Krappa-olie (Touragent Cathrin) werkt beter dan de middeltjes met Deet uit Nederland! In de ochtend is het heerlijk wakker worden. De zon warmt je weer een beetje op en na het ontbijt vertrek je voor nog een tocht van 5 uur naar het eindpunt. Daar lunch je en vervolgens vertrek je met de Landrover (die daar naartoe is gebracht) en kajaks weer naar Paramaribo.

Galibi is ideaal als je de schildpadden wilt zien. Ik had 2 nachten geboekt, maar ben wegens omstandigheden maar 1 nacht gebleven. Dat is overigens voldoende! Je komt aan op een mooi wit zandstrand, als je mazzel hebt is het laagtij en mag je nog 25 meter door kniehoog water lopen (mooie ervaring) naar het strand. Je overnacht in een eenvoudige kamer met basis sanitair. Maaltijden worden verzorgd op vaste tijden. ’s Avonds zijn wij gaan kijken naar de schildpadden. Tijd is afhankelijk van de waterstand, omdat schildpadden met hoogwater naar het strand toe komen. Zodra de schildpad gaat leggen is deze in trance en kun je dichterbij komen om te filmen en foto’s te maken. Wij stonden op een dijkje van 30 cm breed en aan beide kanten waren schildpadden aan het leggen. Echt gaaf om mee te maken! De volgende dag zijn we naar de dorpsschool in Galibi geweest. Hier mochten we foto’s maken en rond kijken. Sommige kinderen gingen poseren. Daarna zijn we met de boot terug gevaren en hebben we een stop gemaakt in Frans Guyana om de gevangenis te bezoeken waar Papillon gevangen heeft gezeten. Dit is geen aanrader als je wilt zien hoe het er vroeger uitzag. Alles is vernieuwd en oude gebouwen zijn ingericht als museum, bibliotheek en informatiecentrum. Beter is om een stuk door Saint Laurent te wandelen en op een terrasje wat te gaan drinken. Na Frans Guyana zijn we terug gevaren naar Albina (opstappunt) om vervolgens met een bus terug te reizen naar Paramaribo.

Pingpe is een eiland tegenover Maroondorp Pempe. Hier ben ik 6 dagen geweest, waar Back-to-basic in de jungle onderdeel van uit zou maken. De back-to-basic hebben we uiteindelijk niet gedaan, omdat er heel veel regen viel. De tocht naar het kamp is zo’n 9 kilometer heen en terug. Naar Pingpe ga je niet voor de luxe, dan kun je beter naar Kabalebo gaan. Op Pingpe krijg je een 3 of 4 persoons lodge met veranda (en hangmat), waar je overnacht. De kamers hebben heel basic sanitair (douche met water uit de rivier, wastafeltje en toilet). Er is een gezamenlijke ruimte waar gegeten en gerelaxed kan worden. Onze gids heeft ons in 4 dagen meegenomen de jungle in, ons kennis laten maken met de inwoners van Pingpe, het gezondheidscentrum en de basisschool laten zien, we hebben gezwommen en ontspannen in de stroomversnelling, de Ananasberg beklommen (aanrader), ’s morgens om 6.00 uur, voor zonsopkomst, meegenomen de rivier op om 1,5 uur rond te dobberen en te zien hoe de jungle tot leven komt (grote aanrader!) en ons kennis laten maken met de verschillende dansen van de Marrons – je moet wel mee doen! Al met al een onvergetelijke ervaring. Tip: neem voldoende Surinaamse dollars mee, want er wordt soms een fooi verwacht en bij de dorpsmarkt kun je eigenlijk niet met lege handen vertrekken.

Houdt er rekening mee, dat volwassenen en oudere mensen in de binnenlanden het niet prettig vinden om gefotografeerd te worden. Vraag even om toestemming en leg je erbij neer als men er niet mee akkoord gaat. Kinderen vinden het vaak erg leuk om op de foto te gaan!

Curaçao vond ik een beetje tegenvallen na mijn reis in Suriname. In Paramaribo kom je voornamelijk Surinamers op straat tegen, in Willemstad zie je eigenlijk alleen maar toeristen. Een huurauto is een aanrader als je ook daar de echte Curaçaoënaars tegen wilt komen. Ik heb een dagje strandjes bezocht, zowel toeristische stranden als Jan Thiel Beach als Grote Knip en Kleine Knip op het Westpunt van Curaçao. Eigenlijk wilde ik de Christoffelberg beklimmen, maar ik kreeg de tip om naar Boca Tabla te gaan. Deze tip wil ik graag doorgeven! Als je ’s morgens vroeg gaat, om 9.00 uur open of iets eerder illegaal naar binnen, kun je het meest genieten van de rust en de ruigheid van een stukje ongerepte natuur. Ik heb gefacineerd staan kijken naar enorme golven die tegen de rotswand slaan en op de terugweg een andere golf tegenkomen, waardoor het lijkt alsof de golven met elkaar dansen. Gegarandeerd mooie foto’s en filmpjes! Neem nog even plaats op een uitgehouwen bankje in de Cave bij Natural Brigde en geniet van het mooie uitzicht. Als je mazzel hebt kom je leguanen tegen!
Ik verbleef in Hotel ’t Klooster op 5 minuten loopafstand van het centrum in het Punda-gedeelte. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster. De binnentuin is een paradijsje op zich: mooie binnentuin, zwembad en lekkere loungebanken. Het bijbehorende restaurant Chapter heeft heerlijke hamburgers, vis en vegetarische risotto en de crème brulee is ook een aanrader.
Wil je nog een dagje op en top genieten van helderblauw water en wit zandstrand? Boek dan een trip naar Klein Curaçao!

Ben je van plan om naar Suriname te gaan (en eventueel je reis uit te breiden met de Nederlandse Antillen)? Dan kan ik Suriname Holidays aanbevelen!

Met vriendelijke groet,

Elise Mulckhuijse

 

 /></th><th><img data-lazyloaded=-marianne ter veer I