Menig keer kreeg ik de verbaasde vraag: ‘is uw man echt 85 jaar?’ , hij kreeg daarmee vaak een priority behandeling

 

Beste Suzette en Hélène,

Alweer een maand thuis, het fotoboek in huis en weer volop het gewone leven opgepakt.
We hebben een prachtige reis gehad die in alle opzichten goed in elkaar gezet was en alle door jullie gemaakte afspraken uitstekend zijn nagekomen.
We waren ingesteld op Kabalebo als hoogtepunt, maar zoals ik iedereen vertelde waren er drie hoogtepunten.
Ook Anaula en Frederiksdorp waren fantastische oorden waar we zeer genoten hebben, vooral ook door de grote verschillen tussen deze drie.
Bij Jenny en Bert zijn we gastvrij en zeer vriendelijk ontvangen. Mede door hun fietsen konden we goed acclimatiseren, zonder die mogelijkheid zou de plek weinig geboden hebben, al waren Jenny en Bert bereid ons overal naar toe te brengen.
Anaula was een hele belevenis, goed georganiseerd en een mooie plek in ons eigen huisje.
Vooral bijzonder om een ‘echt’ marron dorp te bezoeken, al raakte dat de grens van ‘aapjes kijken’, veroorzaakt door een groep toeristen die de kinderen chips uitdeelden. Wij voelden ons erg gegeneerd.
Paramaribo hadden wij, zoals we verwachtten in twee dagen gezien, maar leuk om meegemaakt te hebben en vooral bijzonder om iets meer te begrijpen waarom Bouterse nog steeds democratisch in het zadel zit. Indrukwekkend om op de vloer van de decembermoorden rond te lopen.
De Vlindertuin viel ons tegen, maar we realiseren ons te verwend te zijn. Zowel in Paramaribo als de rit naar de vlindertuin werden we rond/ be-geleid door een gids, een vrouw van 50 en een ‘jonge man’ vader van twee kinderen, met wie we zinnige gesprekken konden voeren over het huidige Suriname.
Fredriksoord was het tweede hoogtepunt omdat we daar al fietsend en wandelend een heel klein beetje hebben kunnen proeven van de slavernij, waar we nog steeds niets van begrijpen. Verbazingwekkend hoe vriendelijk ze naar de ons ‘witte’ mensen waren.
Hotel Plantage was eigenlijk saai, maar des te meer een goede pleisterplek om daarna naar Kabalebo te gaan. Ook daar gefietst.
Kabalebo was inderdaad fantastisch. Bijzonder aardige gidsen en personeel wat zowel over Anaula en Fredriksoord als Kabalebo gezegd kon worden. Iedereen was er op uit het ons naar de zin te maken. Dankzij alle autochtone gidsen hebben we gekajakt, gevaren en door het regenwoud bij dag en nacht gewandeld. Dankzij de gidsen die alles zagen, roken of hoorden, leerden we mee-kijken.
In Kabalebo waren we blij met onze panorama suite, de kamers bij het restaurant zouden -gezien onze leeftijd- erg klein geweest zijn, en de kamer naast het engelse gezelschap zou onze rust ondermijnd hebben. Aardige mensen, maar zoals verwacht voortdurend redelijk luidruchtig met elkaar communicerend.
Het weer waar we gezien onze leeftijd enige zorg om hadden was voor ons erg aangenaam, het is nooit heel warm geweest, voor Surinaamse begrippen zelfs kil.
Hoe decadent ook, de zwembaden waren verrukkelijk, dagelijks heb ik overal 20 minuten fors baantjes getrokken, dan kon ik me daarna zonder schuldgevoel weer tegoed doen aan het heerlijke eten. De leeftijd van mijn man maakte indruk, menig keer kreeg ik de verbaasde vraag: ‘is uw man echt 85 jaar?’ , hij kreeg daarmee vaak een priority behandeling waar ik mee van profiteerde.
Het was in alle opzichten een mooie reis, zeker gebaseerd op een zeer goede voorbereiding en inschatting van jullie ervaring. We hebben nergens op onze gidsen/vervoer hoeven wachten en ook de koffers die bij Atjoni en bij Zorg en Hoop in bewaring gingen, stonden na afloop weer keurig op ons te wachten. Bij terugkomst hoorden we dat onze buren dit jaar ook naar Suriname gaan om hun dochter die een co-schap in het ziekenhuis gaat doen op te zoeken. We hebben hen jullie reisbureau van harte aanbevolen, al denk ik dat zij de reis zelf gaan organiseren.
met vriendelijke groet, ook namens mijn man
Lidwien