Ja en hoe lang dan?

15-apr-2014

Want we wilden toch wel vele delen van Suriname zien. Zou 3 weken genoeg zijn?

3 weken om niet te vergeten.
Een bezoekje aan het reisbureau “Suriname Holidays” in de Spaarnwouderstraat in Haarlem
is zeker de moeite waard!
Daar werken Suzette en Hélène. Met Hélène hebben we onze reis uitgezocht.
We hadden via vrienden te horen gekregen dat februari/maart de beste tijd was om te gaan. Dan was de kleine regentijd net afgelopen en de grote regentijd nog niet begonnen. Hélène bevestigde dat. Omdat we toch geen rekening hoeven te houden met schoolvakanties besloten we om in die tijd te gaan.
Ja en hoe lang dan? Want we wilden toch wel vele delen van Suriname zien. Zou 3 weken genoeg zijn?

Eerst bekeken we de kaart; een bezoekje aan het westen, oosten, plantages maar ook Paramaribo! De flyers en folders werden op tafel gelegd. En natuurlijk ook de kaart van Suriname. Een logeeradres hadden we ook al in het hoofd: Kolibrie aan de Jessurunstraat. Het appartementencomplex bleek inmiddels een andere naam te hebben gekregen, geheel vernieuwd te zijn. De naam is nu Downtown Oasis. Een prima plek midden in de stad.

Nu moesten we kiezen! Onze voorkeur ging uit naar Nieuw Nickerie, een fietstocht naar Frederiksdorp, Albina en Galibi en bij elkaar 9 dagen Paramaribo.
Maar het binnenland dan? Met een binnenlandse vlucht ben je op een prachtige plek van waar uit je jungletochten, korjaaltochten etc. kunt ondernemen. Het resort heet: Kabalebo.
De folders logen er niet om. Prachtig. Goed nu zaten de 3 weken vol!!!!
Hélène zou kijken welke mogelijkheden er zijn en zal een reisschema voor ons maken.
Na ongeveer twee weken kregen we een prachtig schema toegestuurd. Na aankomst zouden we eerst drie nachten in een hotel aan de Waterkant zijn, daarna fietsen, even rust, dan naar Nieuw Nickerie, weer even rust, Kabalebo, een dag pauze en als laatste Galibi. De rustperiode zou dan voor Paramaribo zijn in Downtown Oasis. Het leek ons prima!

20 februari vertrokken wij.

Door het tijdsverschil ben je nog dezelfde dag in Suriname.
Ons eerste logeerplekje Hotel “La petite Maison”aan de Waterkant is in een prachtig oud huis met uitzicht op de Surinamerivier.
Natuurlijk gaan we direct op onderzoek uit. Langs de boulevard zijn kleine eettentjes waar je lekker kunt eten en drinken. Op deze plek kom je goed in de sfeer van Paramaribo. Vrijdag en zaterdag rijden er open bussen over Waterkant met vrolijke muziek. Bij de eettentjes wordt ook muziek gemaakt en wordt er veel gelachen bij het drinken van een Djogo (een grote fles bier die aan velen uitgeschonken wordt ) Op 23 feb. stappen we op de fiets die we halen bij Zus & Zo (voucher). De fietsroute hebben we de vorige dag van Cathrin Jüdell gekregen; medewerker van Suriname Holidays in Paramaribo. Met haar hebben we toen ook alle afgesproken tours bekeken en gecontroleerd. Het is zondag dus lekker rustig op de weg. Dat is fijn omdat we toch wel even moeten wennen aan het links rijden. Het is erg leuk om op deze manier Suriname te bekijken. Het einddoel is Frederiksdorp, een oude plantage waar we 2 nachten zullen blijven. Onze eerste stop is Leonsberg waar we de Surinamerivier worden overgezet in een tentbootje. Vanuit Nieuw Amsterdam fietsen we over de dijk langs de Commewijnerivier en na verloop van tijd arriveren we bij Mariënburg waar we de Commewijne over moeten om bij Frederiksdorp te komen. Ook dat gebeurt met een tentbootje; onze fietsen met fietstas worden door een vriendelijke bootsman in en uit het bootje gebracht. Frederiksdorp ziet er prachtig uit. We brengen onze bagage naar ons appartementje. Even op verkenning uit. Wát een groot terrein!!!!
De volgende dag maken we een zwamptour. In een kleine korjaal met bootsman varen we door een prachtig gebied vol met waterlelies. De bootsman vertelt onderweg over de vogels en de bloemen. Na deze tocht wandelen we terug naar de Plantage waar we op de veranda genieten van de rust.
De derde dag fietsen we weer terug naar Paramaribo via spannende weggetjes. We steken de Surinamerivier over bij Meerzorg vlak onder de “Bosjes brug”. Het toeval wil dat het de dag van de Revolutie is.
Een bijzondere dag!!!!! Vanaf nu logeren we in Downtown Oasis. In een prachtig appartement. De 2e tour naar Nieuw Nickerie is verrassend. Totaal anders dan Frederiksdorp. We rijden met een gids langs rijstvelden, een heel vlak land.
Vanuit Nickerie maken we een boottocht naar Bigi Pan op zoek naar de rode Ibis.
Een zéér uitgestrekt natuurgebied, de gids brengt ons op bijzondere plekken waar kaaimannen stilletjes liggen te wachten en de gieren boven ons vliegen op zoek naar “eten”. Na deze tour is een aantal dagen Paramaribo gepland. Zonder gids vinden wij onze weg in deze stad. Met een goede plattegrond vind je waar je naar toe wil. Uiteraard bezoeken we Zeelandia, gaan op zoek naar plekken waar de geschiedenis over vertelt : Anton de Kom, Nola Hatterman, de gerestaureerde Kathedraal (nu Basiliek ), Het onafhankelijkheidsplein…………….Ennog véél meer!!!!!!! De 3e tour begint met een binnenlandse vlucht. In een vliegtuigje voor 12 pers. worden we naar Kabalebo gebracht. Een luxe resort met mooie appartementen en een zwembad. Per dag kunnen we kiezen uit verschillende tours: korjaaltochten, wandelen door de jungle of een combinatie daarvan. Ook is er een mogelijkheid om zelf in een kajak over de Kabolebo te varen. Tussendoor heerlijk zwemmen in een stroomversnelling!! Alles is onder begeleiding van een gids. Wat een fijne dagen hadden we daar ook. En dan is het heel bijzonder om weer in Paramaribo rond te lopen. En natuurlijk gaan we heerlijk eten bij De Gadri vlakbij Zeelandia aan de rand van de Surinamerivier met achter ons het standbeeld van koningin Wilhelmina. Dan zijn we alweer aan onze laatste tour toe. Met een busje rijden we met nog andere toeristen naar Albina van waar we over de Marowijne naar Galibi zullen varen. Voordat we in Albina aankomen hebben we een zeer bijzondere plek bezocht, Moiwana. Daar is een monument gemaakt door Marcel Pinas. Héél indrukwekkend! In Galibi zullen we ’s avonds laat zee- schildpadden gaan zien. Dat is gebeurd!!! Niet te geloven dat een dier in zo’n korte tijd zó veel eieren legt. De tocht er naar toe en weer terug is prachtig. De maan zorgt voor een betoverende tocht.
De volgende dag wordt die betovering verbroken door de nuchtere gedachte dat de terugreis naar Nederland niet lang meer op zich laat wachten.

We hebben een prachtige reis gehad!!!!!!!!!!!!!!!!!! dankzij jullie.
Ridi en Klaas