We gaan al voor de 3e keer met Suriname Holidays op pad en het beviel ons ook deze keer uitstekend.

24-mrt-2014

Tijdens het rijden, wandelen of varen werden we steeds gewezen op de bijzonderheden van de natuur en dat maakte voor ons deze trips zo aantrekkelijk

Half februari zijn we met KLM gevlogen en deze heenreis verliep niet zoals gewenst. Veel vertraging in Amsterdam en op Zanderij. Eindeloze wachtrijen!
Gelukkig was het warm en nog net niet donker toen we aankwamen. Een warme deken viel over ons heen. Heerlijk om weer terug te zijn! We zaten de eerste en de laatste periode in een studio van het Oxygen Resort in Paramaribo. Een echte aanrader. Prachtig gelegen met restaurant en zwembaden, maar je hebt wel vervoer nodig om iedere dag in de binnenstad te komen. Wij hadden fietsen gehuurd en als je goed uitkijkt op de weg en de heetste uurtjes vermijdt, is het heel goed te doen. We zijn o.a. gefietst naar Leonsberg en Fort Nieuw Amsterdam, Lelydorp en de Vlindertuin en naar de openbare crematieplaats bij de Weg naar Zee. Toch behoorlijke afstanden, maar wij fietsen wel graag. Tip: neem fietsen met versnelling als je wat verder uit de stad wilt gaan! Verder is het bijzonder leuk om door allerlei woonwijken en straatjes te fietsen. De bevolking is bijzonder vriendelijk en altijd bereid de weg te wijzen. Een behoorlijke stadskaart zat natuurlijk steeds in onze tas. Over water hoef je je geen zorgen te maken want overal zijn chineese winkels waar ze van alles verkopen.

-marianne ter veer IV

’s Avonds namen we voor de veiligheid wel een taxi en die zijn niet al te duur in Paramaribo. Bij de kontaktpersoon in Paramaribo kun je allerlei tripjes regelen maar wij geven er de voorkeur aan om het al vooraf te regelen zodat er voldoende afwisseling in het programma zit en alle onderdelen goed aansluiten.
In het verleden zijn we al verschillende keren in het binnenland geweest: Brownsberg, Pokigron, Raleigh vallen, Kabalebo, Palemeu en Kasikasima.
Als je van avontuurlijke trips houdt een echte aanrader. Luxe moet je niet verwachten en het slapen in hangmatten valt best wel mee voor een paar nachten. Als je van luxe houdt kun je beter naar Bergen Dal gaan.

Deze keer hadden we een vijfdaagse tocht naar Avanavero en Apura gepland met tussendoor een kampeerverblijf op Palulu en aansluitend een kajaktrip op de Coesewijne rivier. Heel avontuurlijk maar het weer heeft niet altijd meegewerkt. Het is en blijft tropisch regenwoud dus zorg in ieder geval voor voldoende bescherming en droge spullen als je aan zo’n tocht wilt meedoen. Met twee busjes, twee gidsen, een chauffeur en 8 gasten zijn we op 21 febr. vertrokken. Vergeet de tijd en de planning en geniet van alle natuur om je heen. De wegen zijn zeer slecht met kuilen en plassen en een keertje vastzitten is echt niet zo erg als het lijkt. Wel spannend! Onderweg werd er vaak gestopt om te eten of te drinken, een of ander dier te bekijken of zelfs te schieten voor het avondmaal. Alles is mogelijk onderweg en vooraf niet te bepalen. Wij kwamen pas om half 12 aan in Blanche Marie en het laatste stuk ernaartoe was pas een echt avontuur. De accommodatie bij Blanche Marie is nodig aan renovatie toe, maar daarvoor waren we al gewaarschuwd. ’s Morgens werd de omgeving verkend en zwemmen was mogelijk in de watervallen die ondanks de regen, erg veel kleiner waren dan je op sommige plaatjes tegenkomt. ’s Middags gingen we door naar Avanavero en het laatste stuk moest met bootjes worden afgelegd omdat het resort op een eilandje ligt. Prachtige rustige accommodatie met echte bedden en matrassen. Je kunt er heerlijk zwemmen en mooie wandelingen maken. Vogels en brulapen genoeg! Hier zijn we 2 nachten gebleven en er werden heerlijke Surinaamse gerechten klaargemaakt.’s Avonds vogels en kaaimannen spotten en zo mogelijk vangen, altijd spannend.
De volgende dag door naar Apura waar we ’s avonds een Indiaanse dansavond hadden en de volgende morgen een Indianendorp bekeken hebben.
Apura zelf vonden we niet zo interessant. Troosteloos was het verlaten treinstation waar eigenlijk nooit gebruik van gemaakt is. De vijfde dag was het weer een heel eind rijden over de slechte wegen terug naar Paramaribo. Hier eindigde de trip voor de rest van de groep maar wij werden afgezet op camping Palulu.
We hadden er een zeer aangenaam en gezellig verblijf en zwommen in een prachtige kreek met de kleur van coca cola. Prima accommodatie. We zijn te voet naar Berlijn gegaan maar vonden dat niet erg interessant. Na twee nachten op prima stretchers werden we opgehaald voor de kajaktocht op de Coesewijne. Erg gezellig met 2 gidsen en 3 gasten maar we hebben veel regen gehad. Slangen, vlinders, vogels en kikkers te kust en te keur. Het primitiefste hangmattenkampje hebben we hier meegemaakt, maar alles is goed verlopen.
Na 8 geweldige dagen en weer veel ervaringen rijker konden we alle vieze en natte spullen wassen en drogen op het Oxygen resort.

Ook dit keer weer hadden we uitstekende gidsen die alles wisten van de jungle en de dieren die erin wonen en die op een vermakelijke manier dieren vangen en beschrijven. Tijdens het rijden, wandelen of varen werden we steeds gewezen op de bijzonderheden van de natuur en dat maakte voor ons deze trips zo aantrekkelijk.

We hebben nog een week rondgefietst in Paramaribo en omgeving en zijn toen in de vroege morgen vertrokken naar Aruba voor familiebezoek waar we ook in 9 dagen het hele eiland rondgefietst hebben.
Als je wilt snorkelen, kajakken en zwemmen een prima eiland.

Al met al was het weer een zeer geslaagde vakantie.

Peter-Paul en Marianne

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I