s’Morgens als je wakker werd stond daar de koffie en thee al klaar

8-mrt-2014

Bij het organiseren van onze reis naar Suriname, hebben we gebruik gemaakt van Suriname Holidays bij een aantal onderdelen. We zijn heel tevreden over de hulp en service, die ze geboden hebben.

De vliegreis en het hotel de eerste nacht (Hotel Palacio) hadden we zelf geregeld, alsook het vervoer van het vliegveld naar de stad. Hotel Palacio is een prima hotel met lekker ontbijt, maar een nadeel is dat je er niet buiten kan zitten, wat bij een langer verblijf jammer is.

Daarna hadden we op aanraden van Suriname Holidays een verblijf in de jungle geboekt bij Pingpe. Dit omdat we iets kleinschaligs zochten, omdat we niet van grote groepen houden. Pingpe is dan ideaal: na een tocht van twee en een half uur in de auto en drie en een half uur met een koraal over de Surinamerivier, kom je bij een klein resortje op een eilandje tegenover een dorpje waar Saramakanen wonen. Er waren maar zes houten huisjes, die eenvoudig maar goed waren: ruime kamer met bed met klamboe,eigen badkamer met wc, douche(koud water) en wasbak. Ervoor een veranda met uitzicht op de rivier. s’Morgens als je wakker werd stond daar de koffie en thee al klaar. Het ontbijt, de lunch en het diner werden helemaal verzorgd, waren simpel maar heel lekker en die at je in een wat grotere algemene ruimte, waar je ook heel lekker kon zitten.

-P1110270

Wij hadden een hele goede gids (Melvin), zelf een Saramakaan uit die streek, maar sinds zijn 14e wonend in Paramaribo, die dus goed Nederlands sprak en die ons voorstelde aan de mensen in het dorp en de kapitein. Hij nam ons mee op vele mooie wandelingen door de jungle, waarbij we uitleg kregen over de bomen, de vogels, de dieren, het leven in de jungle, noem maar op. De laatste avond hielden de vrouwen uit het dorp een dansavond voor ons, heel erg leuk. Terug zijn we gevlogen met een hele kleine Cessna, dat was helemaal een avontuur, maar schitterend om de jungle van bovenaf te zien.
Wat wel vervelend was,was dat je als je met de auto en de boot gaat, je bij je hotel wordt opgehaald en afgezet, terwijl als je vliegt, je zelf voor het vervoer vanaf het kleine vliegveldje in Paramaribo moet zorgen. Je wordt dan omringd door vele taxichauffeurs die letterlijk om je vechten, ze rukken je bagage al uit je handen, lopen daarmee naar hun auto voordat je uberhaupt accoord bent gegaan. Volgens mij moet het vervoer naar je hotel toch eenvoudig door het reisbureau geregeld kunnen worden met een kleine meerprijs!
De rest van de tijd hadden we via Suriname Holidays een appartement geboekt en dat was geweldig. Downtown Oasis ligt midden in de historische wijk (dus alles is vandaar te voet bereikbaar) het is echter omringd door een hoge muur met een grote binnentuin, waardoor het ook werkelijk een oase midden in de stad is. Het is net helemaal opgeknapt (pas sinds medio 2013 verhuren ze weer) en dat hebben ze zeer goed en zorgvuldig gedaan. Wij huurden het grote appartement met twee slaapkamers en een grote zit- annex eetkamer met keuken.Het enige nadeel was dat er een grote slaapkamer is, maar dat de andere heel klein is.Verder is alles er aanwezig, ook in de keuken en we hebben zeer goed een aantal keer zelf kunnen koken.In de binnentuin, waar je heerlijk kunt zitten is een klein zwembadje.

Het laatste dat we via Suriname Holidays geboekt hadden, was de tocht door de Warappakreek. Dit is een mooie tocht door weer een heel ander natuurgebied dan dat aan de Surinamerivier. Ook verbazingwekkend dat alle plantages van vroeger helemaal zijn opgeslokt door het oerwoud! Op deze tocht kun je heel veel soorten vogels, vliegende vissen, krabben, kaaimannen etc zien.
Wat wij minder vonden was, dat de groep zo groot was dat hij in tweeen opgedeeld moest worden ivm de boten. Er waren twee gidsen, een ervaren en een leerlinge.Wij kregen bij toeval de leerlinge mee en zij was bijzonder SLECHT. Ze wist op geen enkele vraag het antwoord en het enige wat ze deed was in een felle discussie gaan over Suriname en de regering met een van de andere toeristen uit onze groep, waarbij ze pertinent haar gelijk wilde halen. Melvin(uit Pingpe) had ons juist uitgelegd, dat je bij de gidsencursus als eerste leerde dat het om de gast ging en niet om jou. Nu bij dat deel van de cursus had ze beslist niet opgelet, want zij voldeed daar totaal niet aan!

Wij hadden zelf nog een paar dagen een auto gehuurd en op zich ging dat heel goed, ondanks de soms slechte wegen. Je maakt dan ook hele grappige dingen mee, zoals dat de brug, die je over moet om bij de Jodensavanne te komen ingestort is, waardoor je dus een superklein pontje moet nemen, waar je via planken op moet rijden en achteruit weer af moet rijden.
De Jodensavanne is trouwens mooi onderhouden. Dit in tegenstelling tot de Oranjetuin in Paramaribo. Die is helemaal overwoekerd en dus niet meer toegankelijk, wat toch heel jammer is, omdat het toch een cultureel erfgoed betreft.En natuurlijk liggen er vooral kolonisten begraven, wat misschien moeilijk ligt bij Surinaamse mensen, maar aan de andere kant is ook de eerste vrije negerin Elisabeth daar begraven. Misschien een idee om aan toeristen een kleine bijdrage te vragen als ze de Oranjetuin willen bezoeken en het daarvan op te knappen?

De terugtocht naar het vliegveld hadden we weer zelf geregeld en dat verliep prima. Kortom het was een fantastische reis en we hebben veel aan de adviezen van Suriname Holidays gehad

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II