Suriname.. niet twijfelen.. gewoon doen!

Yvette Klein

Wij hebben een fantastische Suriname vakantie beleefd met ons gezin met 3 kinderen in de leeftijd van 15 jaar, 12 jaar en 6 jaar. Onze complimenten aan Suriname Holidays voor de goede verzorging van onze reis. Alles is perfect verlopen.! Reisschema: app Bloemendaal in Groningen, Torarica, Frederiksdorp, Torarica, Berg en Dal, Danpaati, Torarica! !

Wij hebben gereisd in de meivakantie (22/4 -7/5). Aangezien in mei het regenseizoen begint ! hebben wij vooraf erg getwijfeld om naar Suriname te gaan in deze periode. Wij hebben zeker geen spijt alhoewel het weer wel anders was dan wij van tevoren gedacht hadden. De eerste 6 dagen van onze reis hebben wij prima weer gehad.    die vaak niet langer duurde dan 45 minuten. Daarna is het weer slechter geworden. 2 dagen de hele dag regen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, onophoudelijk. De overige dagen meestal paar uurtjes zon per dag en de rest ook wel veel regen. Maar ondanks de regen blijft de temperatuur aangenaam. Een trui hebben wij ook in de jungle niet nodig gehad. Wij hebben ondanks het weer geen spijt gehad van de keuze voor de meivakantie. Het is geen hoogseizoen nu en daardoor niet druk in de accommodaties.! ! De toeristenkaarten voor Suriname hadden wij reeds in ons bezit voor vertrek. Bij vertrek bleek dat de toeristenkaarten op Schiphol bij de balie van het consulaat niet meer voorhanden waren dus degenen die nog geen toeristenkaart in hun bezit hadden konden deze kopen op de luchthaven van Paramaribo. Geen probleem. Tip: Wel handig om dan wat contanten bij je te hebben aangezien het pinappaat vóór de douane defect was! !

Bij aankomst stond onze taxi service van Desmond keurig op ons te wachten. Een hele vriendelijke man!! Sowieso zijn wij erg onder de indruk van de vriendelijkheid van de Surinamers en ook van het lekkere eten!! Wat water en chips werden uitgedeeld voor tijdens de transfer, erg fijn.! ! De transfer luchthaven naar app Bloemendaal in Groningen duurt ca 1 1/2 uur.! (Transfer luchthaven naar Paramaribo kan ivm files soms ook 1 1/2 uur duren!)! !

App Bloemdaal: een hele vriendelijke gastvrouw en kok! Niets is ze te veel en ze willen het hun gasten heel erg naar de zin maken. Wij hadden aangegeven dat wij de 1e avond graag wilden dineren bij app Bloemendaal en bij aankomst stond er keurig een buffet diner klaar.. Ontbjit is een zelfmaakontbijt wat in de koelkast klaar stond met afbakbroodjes. Lunch wilden wij ook graag gebruiken bij app Bloemendaal dus werd er gezorgd voor wat extra broodjes en beleg. Keurig! Als de gastvrouw toevallig naar Groningen moet kunnen de gasten met haar meerijden, hetgeen wij gedaan hebben. Zij heeft ons toen meteen het een en ander over Groningen verteld, leuk. Fietsen is ook mogelijk. De plaats Groningen stelt niet veel voor. Daarvoor hoef je niet speciaal heen te gaan. App Bloemendaal is een lekkere lokatie om even uit te rusten in een ontspannen sfeer met fijn zwembad. De kinderen genoten van het opblaasmateriaal in het zwembad. Momenteel is in aanbouw een luiaard opvangcentrum in Groningen. Als dit klaar is is dit vast een leuk iets om te bezoeken!! !

Torarica: aanrader! Gewoon een heel fijn hotel met een heel groot rond zwembad!! met warm water en ligbedden rondom. Fijne sfeer. Zeer nette kamers. Fijn na bijv jungle excursie even de luxe. Er wordt een prijsverschil gemaakt tussen executive kamers en executive kamers met terras. Van binnen zijn de kamers identiek. Het terras van de kamers op de begane grond had voor ons geen meerwaarde. Waarom? De deur naar het terras kan niet van buitenaf afgesloten worden. Je kunt dus niet vanaf het terras zo naar het zwembad lopen. Je moet altijd via binnen omdat je eerst de terrasdeur aan de binnenkant moet afsluiten. Hierdoor gaat het voordeel van de terraskamer helaas weg. De terraskamers hebben ook niet het beste uitzicht omdat het uitzicht geblokkeerd wordt door een aantal houten huisjes waarin onderen andere de spa in gesitueerd is. Tip: executive kamers met preferentie zwembadzicht. Eten kun je prima in Torarica maar op loopafstand van Torarica vind je diverse eetgelegenheden waar je ook prima kunt eten. Bijvoorbeeld schuin aan de overkant bij Het Vat. !! !

Stadstour Paramaribo: aanrader! Onze complimenten aan Desmond!!! Ga zeker op pad met hem!! !

Frederiksdorp: erg mooie plantage. We werden bij aankomst niet erg goed geïnformeerd over ons programma. We moesten daar zelf achteraan. Na een paar uur was ons uiteindelijk duidelijk wat ons programma qua excursies ongeveer zou zijn. Dit kunnen ze beter doen daar. Ons verblijf beviel ons op dag 1 zeer goed door de heerlijke rust op de plantage. Wij hebben een dolfijnentocht gedaan met gids Gio, erg leuk. ’s Avonds om 1800 uur vertrokken voor schilpadexcursie. Tijdstip is afhankelijk van de waterstand en dus de tijd dat de schildpadden aan land komen. Houd er rekening mee dat dit een vrij intensieve excursie is maar ook een die je niet graag wilt missen. ! Tip: niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in slechte conditie en niet geschikt voor te jonge kinderen!! De tour vindt plaats in kleine houten bootjes waar maximaal 3 personen en een bootsman in kunnen. Geen rugleuning oid. Er wordt een lange tocht gemaakt door de swamps op zeer hoge snelheid door de soms smalle bochten! Er moet een behoorlijke afstand afgelegd worden, ca 20 km. Na aankomst bij het strand moet er nog een paar kilometer gelopen worden door mul zand naar de plek waar de schildpadden aan land komen. Deze wandeling konden wij met onze dochter van 6 jaar bijna niet bijhouden vanwege het zeer hoge tempo van de gidsen. Wij zouden deze tocht dan ook afraden voor kinderen jonger dan 6 jaar. Het kan zijn dat je een paar uur op het strand verblijft in afwachting van de schildpadden. Tip: neem een warme trui mee want bij het strand waait het hard en ’s avonds laat kan het fris zijn. Ook een handdoek is aan te raden. Fijn om op te zitten in de korjaal en op het strand. En poncho’s. Houd er rekening mee dat je pas midden in de nacht terug komt!!! Dag 2 hebben wij een fietstocht gedaan naar Rust en Werk. Leuk om te doen. Wij genoten erg van ons verblijf op Frederiksdorp totdat op dag 2 een lading dagjesmensen (ca 70) gebracht werd. De rust op het complex was over en alle aandacht ging alleen nog uit naar de dagjesmensen. Wij konden bijvoorbeeld geen plaats meer nemen in het restaurant voor de lunch want dat was gereserveerd voor alle dagjesmensen. Wij moesten maar elders gaan zitten. Op dat moment hadden wij graag teruggegaan naar Paramaribo maar we hadden nog 1 nacht geboekt staan. Wij persoonlijk zouden wel aanraden om naar Frederiksdorp te gaan maar omdat het erg toeristisch is met alle dagjesmensen zouden wij persoonlijk dit voor maximaal 1 nacht boeken. Er is dan tijd om bij aankomst de dolfijnentocht te doen, s avonds de schildpaddentour, de volgende ochtend fietsexcursie en dan na de lunch weer vertrekken.! ! !

Dagtour Brownsberg: dit is een van de weinige excursies die ons slecht bevallen is. Wij zouden deze excursie in het regenseizoen afraden!! ! Wij hadden ons niet gerealiseerd dat de transfer naar Brownsberg erg lang was. Wij zijn om 08.00 uur opgehaald in Torarica en arriveerden in Brownsberg om 12.15 uur. Een hele rit! De weg naar boven op de Brownsberg stond vol plassen en was erg glibberig. Het busje was hier eigenlijk niet voor geschikt. Dit had eigenlijk alleen veilig gekund met een 4 wheel drive. De bus voelde je af en toe aan de achterzijde wegglijden. Onverantwoord. Helaas troffen wij een slechte dag qua weer en was de wandeling naar de waterval een hele klim voor onze jongste dochter. De rotsten waren glibberig. Deze excursie kan men alleen doen als men in goede conditie is en goed ter been. Uitzicht hadden wij helaas niet vanwege het slechte weer en wij hebben helaas ook geen dieren kunnen spotten. Op de terugweg bleek dat wij halverwege de Brownsberg niet verder konden reizen omdat er een rivier op de weg was ontstaan (ca 1 1/2 meter diep) door de vele regen. De bus kon niet verder. Dit is wel netjes opgelost. De bus bleef achter en wij konden de „rivier” over klimmen over boomstammen en met een andere auto verder reizen. Onze tip: niet doen in regentijd deze excursie!! En houd rekening met de lange reisafstand!!! !

Berg en dal: fijne huisjes, lekker zwembad met mooi uitzicht op de rivier. Wij hadden geboekt op basis van logies. Ze hebben een a la carte kaart waar je dan van kunt bestellen. Let wel op: deze a la carte kaart is zeer beperkt!! Het is ook mogelijk om ter plekke alsnog gebruik te maken van het buffet maar dit is behoorlijk prijzig. ! !

Danpaati: een super ervaring, wij hebben genoten! En complimenten voor Noah! De tocht erheen op de korjaal is al een ervaring en ook de excursies naar de dorpjes waren geweldig. De avond kaaimannen tocht viel iets tegen. Dit kwam door de hoge waterstand (regenseizoen). Dan zijn er geen zandbanken waar de kaaimannen altijd op liggen en zijn ze dus moeilijk te spotten.! Tip: neem oude schoenen mee en kleding mee! Je schoenen en kleding worden erg vies met roestkleur aarde en vlekken en zijn lastig weer schoon te krijgen. En prettig nog een schoon paar schoenen te hebben voor de terugreis!! !

Suriname.. niet twijfelen.. gewoon doen is onze laatste tip!!!