Heel erg vertrouwd en veilig gevoel.

4-feb-2014

We hadden een hele bijzondere vakantie: veel natuur en veel historie. Ook beetje thuisgevoel in de Tropen met allemaal Nederlands sprekenden.

We begrijpen nu veel meer van het land. Je weet er al het nodige van en het lokt op een of andere manier daardoor uit dat je alles wilt weten. Dat ging bij ons van veel onderzoek, lezen en praten over slavernij, tot gesprekken over industrie en plantages die ten onder gingen, binnenlandse oorlog, vertrek van halve bevolking naar buitenland, politiek etc. Door die combinatie een meer complete vakantie dan in alle andere landen waar we al waren. Heel erg vertrouwd en veilig gevoel.
Ik herinner mij dat we van te voren nog spraken over eventuele onveiligheid in Paramaribo. Daar hebben we helemaal niets van gemerkt, we liepen ook ’s avonds buiten. Hotels drongen wel aan op taxis en soms namen we die. Je voelt wel snel aan wat wel of niet kan. We hadden ook een hotel op een goede plek wat dat betreft.
Hadden ondanks ‘grote’ kleine regentijd erg veel geluk met het weer; waren op juiste momenten op juiste plaatsen.

-DSC_1819

Alles is vlekkeloos verlopen verder. Ik loop het nog even langs.
• Prima taximan die Desmond, zeer beleefd en betrouwbaar.
• Bloemendaal erg geslaagd, zeker als begin. Het was specifiek voor ons een gouden greep die eerste 3 nachten bij hen. We ontdekten de eerste ochtend dat de eigenaren onze oude buren waren uit Amsterdam. We spraken hen vroeger niet, maar ik wist dat hij een schip in Suriname ging bouwen en zij schreef daarover in het Parool; ik las de artikelen. Ik herkende haar en het schip en we hadden door deze situatie heel leuk contact met hen: wij vertelden over de buurt en zij over Suriname. Dit droeg zeker bij aan het direct thuisvoelen.
• Paramaribo was voor ons een groot dorp, niet te druk. Heel apart daar wel de tegenstelling tussen arm en rijk deel. Het hotel was erg prettig om steeds weer heen te gaan. Ideale lokatie met mooie veranda met zicht op de Surinamerivier. Een van de keren lekte de doucheslang enorm en toen kregen we 3 dagen de bruidssuite. Aardige mensen. Het ontbijtrestaurant was niet geweldig en we kregen steeds last van zandvlooien daarbinnen, maar over het geheel toch een goede keus.
• Daarna geweldige tocht gehad naar Raleigh vallen. Zeer goede gids en mooie tochten gemaakt daar. De korjaal was niet van de vaste man blijkbaar. Lekte behoorlijk, maar met wat hozen ging het goed. Schipper manouvreerde goed, maar op het laatst sloegen we op een rots, waar we pas na een uur vanaf kwamen: Alle toeristen in het water! Daarna nog meer hozen…. Was wel goed voor de teambuilding en later lagen we ook nog graag in het water, hielden ons niet teveel bezig met wat er allemaal zwom…. Jan Willem en Nicolien die we bij 3 uitstapjes tegen kwamen waren goede en gezellige medereisgenoten; we konden erg goed met elkaar overweg. Was goede match!
• Toen 2 dagen in Paramaribo. Het leek toen wel erg veel te worden al die dagen die we daar zouden zijn. Hadden ook wel eerder willen vertrekken net als Jan Willem en Nicolien. Maar we huurden de fietsen een dag eerder en fietsten al veel die 2e dag. De fietsen waren niet geweldig; pas de 4e fiets had een versnelling waar ik 5 dagen mee dacht te kunnen fietsen….
• Fietsen was leuk, alleen was op 1e kerstdag het museum bij Nieuw-Amsterdam dicht. Verder erg goede rondleiding van de oude baas op Marienburg. Frederiksdorp was nogal vochtig en veel muggen, konden 26/12 niet echt naar buiten (Paramaribo stond toen onder water hoorden we later). Het was wel wat Spartaans ingericht in de huisjes. Daarna naar de Plantage waar het erg aangenaam was. Vanuit daar de Warappakreek waar wij geluk hadden met de muggen door wat wind en zon. Bakkie erg leuk en interessant, zouden een volgende keer best daar in een huisje willen.
• Daarna direct de volgende dag naar Pempe voor 5 dagen. Was erg leuk en mooi. Heel leuk om ook die rivier met al dat leven te zien en mee te maken. Leuk dat je contact hebt met de dorpen er vlakbij, omdat het van een dorpsbewoner is. Het voelde absoluut niet toeristisch. Dat geldt eigenlijk in heel Suriname. Oerwoud wandelingen blijven erg mooi. Ook hier goede gids.
• Na terugkomst direct volgende dag kanoën. Was best een aardig eindje reizen (4½ uur), maar verder erg geslaagd. Heel bijzonder om te kanoën door ‘het bos’. Veel dieren gezien en gehoord daar, mooi weer. Ook hier prima gids met veel kennis.
• En toen weer terug in de stad. Daar lag de Eendracht (zeilschip) uit Nederland waarop we binnen een half uur al aan de borrel zaten. Het kon niet op met dit soort leuke toevalligheden!
• Volgende dag lekker hele dag rustig in Paramaribo, we gingen inmiddels al aardig mee in het ritme van de stad! En toen was Suriname voorbij.
• Daarna afkicken in Curacao; was een flinke overgang! Luxe winkels en gewoon westers land. Onze appartementje was geweldig, reizen met het autootje ideaal, snorkelen voor de deur. We ontdekten pas de laatste dag dat er veel toeristen ‘getto’s’ waren, waar we echt niet in hadden willen zitten (Renaissance b.v.). Was al met al prima als tussenstap naar het normale leven en om even echt uit te rusten. Op zich was Bonaire voor ons misschien wat meer gepast geweest (minder toeristisch) maar we hadden ook hier een prima tijd.

Alles overziend was het een geweldige vakantie. Alle onderdelen leuk en in goede volgorde: steeds meer basic ook. Als we nog een keer zouden gaan wilden we toch ook naar Nickerie. O ja en ook bedachten we dat het leuk zou zijn geweest als we een van de jungletripjes (enkele reis) met een vliegtuigje zouden hebben gedaan; om het oerwoud van bovenaf te zien!

Maar dat zijn details; al met al prima verzorgd. Geen enkele wanklank! Dank voor de goede zorgen en het geduld.
We maken nu veel reclame voor Suriname en zullen jullie aanbevelen!
Ilse en Margreet

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II-marianne ter veer I