Nadat we de dolfijnen uitgebreid hebben gezien varen we naar plantage Johan en Margaretha (alias Johanna Margaretha) . Op een houten terras aan de rivier genieten we van de rustige atmosfeer en krijgen we diverse lokale snacks geserveerd, zoals baka bana, bara’s of kleine loempia’s. Wanneer de zon langzaam ondergaat, stappen we weer aan boord van onze boot. Onder het genot van een hapje en een drankje, een gezellig muziekje en wat sfeerverlichting varen we weer terug naar Leonsberg.
Praktische informatie
Vertrekdagen | Woensdag, vrijdag, zondag |
Aantal dagen | 1 |
Minimaal aantal personen | 2 |
Prijs v.a. | €29,00 |
Vervoer | Per tentboot |
Verzorging | 3 (non)alcoholische consumpties, snacks en hapjes op Plantage Johan en Margaretha |
Programma | Onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids |
Een geslaagde vakantie waar we met veel plezier aan terug denken.
28-mrt-2016
Onze Surinamereis van 15 dagen is een prachtig avontuur geworden mede dankzij de inzet van Suriname Holidays, die onze wensen in een strak programma heeft vertaald, aangezien wij zoveel mogelijk wilden zien.
Om 23.00 uur landden wij op Zanderij (na een bezoek aan onze dochter op Aruba) de taxi stond buiten op ons te wachten. Na voorzien te zijn van een flesje koud water, want in de tropen moet je drinken, heeft de chauffeur ons na een uur rijden veilig afgeleverd bij ons guesthouse Famiri in een buitenwijk van Paramaribo. In het guesthouse werden we ‘s nachts verwelkomd door Anneke met een Parbo biertje en een frisje.
De kamers waren schoon, goede bedden en het ontbijt was uitstekend. Iedere dag een eitje met verse puntjes en een lekker sapje buiten uiteraard koffie en/of thee.
Het voordeel van een guesthouse is dat je een verscheidenheid van gasten leert kennen, die onderling hun ervaringen delen.
Al gauw werd ons duidelijk dat Bigi Pan bij Nickerie, een twee daagse excursie, een must was. Deze excursie paste helaas niet in ons schema. Er restte ons nog maar 1 vrij te besteden dag. Anneke had hier wel een oplossing voor. Met een deeltaxi (koeriersdienst) naar Nickerie, een lange rit van 4 uur en naar onze mening onverantwoord hard rijden. Terug met een prive taxi, een rustige rijder en rechtstreeks naar ons guesthouse in 3 uur.
Bij aankomst in Nickerie stond Stefanie ons al op te wachten bij de steiger. Met de boot het kanaal op, de dam over (leuke ervaring) en over de kreek naar het meer. Veel vogels in de kreek gespot en een goede uitleg gekregen. Aangekomen in de lodge (eenvoudig onderkomen met slaapgelegenheid) een verlate lunch genoten, een uurtje gehangmateerd en om vijf uur het meer op. Hier een roze wolk van flamingo’s gezien. Een ware lust voor het oog, dat was genieten. Verder hebben wij al varend een grote diversiteit van vogels gezien en de benodigde uitleg hierover gekregen. Tegen de schemering zijn we stil gaan liggen en hebben genoten van het neerstrijken van diverse soorten reigers, rode ibissen etc. die een slaapplek in de bomen zochten. Het gekrakeel was zeer indrukwekkend, fantastisch gewoon. Na dit schouwspel zijn we teruggekeerd naar de lodge, alwaar we genoten hebben van een heerlijke zoute soep. Om 20.00 uur heeft Stefanie ons teruggebracht naar de steiger en onderweg nog even kaaimannen gespot. Onze taxi stond ons op te wachten en om middernacht waren we weer in ons guesthouse. Al met al een zeer bijzondere dag, die de moeite alleszins waard was.
Andere hot items waren Galibi de schilpadden. We hebben er 3 mogen aanschouwen. Voor de lederschildpad waren we te vroeg in het seizoen, maar de soep schildpad van ruim 1 meter was zeker de moeite waard. Onze uitstekende gids heeft op onze telefoon een filmpje gemaakt van het eieren leggen. Ook Frans Guyana , (gevangenis Papilion) was interessant. Tip bij het aan boord gaan in Albina zijn waterschoenen een must i.v.m veel glas op het strand.
Een rustpunt in ons druk schema was de 3 daagse excursie naar Anaula. Heerlijk ontspannen in de jungle in een luxe onderkomen aan de rivier met een uitstekende verzorging. Hier hebben we toekans, ijsvogels, kaaimannen en doodskopaapjes gezien. Gebadderd in de soela’s en de sterrenhemel bewonderd.
De eendaagse excursie naar de Brownsberg was enerverend. Door de regenval, voornamelijk ‘s nachts was er vlak voor de top, een boom over de weg gevallen. Het duurde ruim 2 uur om deze te verwijderen met een kettingzaag, om vervolgens de laatste 3 km naar de top af te leggen. Toch nog de Leo waterval gedaan en genoten van de pittige wandeling v.v.
Ook de fietstocht naar de Peperpot plantage met gids was zeer interessant. Met de fiets links rijden was even wennen. Met de fiets de boot op de Surinamerivier over(3km), de plantage bezocht en heerlijke roti en diverse soorten fruit genuttigd. Onze gids van Zus en Zo heeft ons een prima indruk gegeven van deze tijd.
Met de dolfijnen sunset hadden wij geen geluk om dolfijnen te zien. Overigens een leuke tocht.
Onze vierdaagse excursie naar de Voltzberg/Raleighvallen was matig. Een busrit van 6 uur en aansluitend met korjaal (3 uur stroomopwaarts) naar ons eenvoudig onderkomen met een schitterend gezicht op de rivier.
Het complex vertoonde achterstallig onderhoud en de lokale gids van dit resort had met de beklimming van de Voltzberg geen oog voor de wat langzamere beklimmers. De groep bestond uit slechts 8 personen. Drie dertigers die voorop liepen met de gids en vijf die er achteraan kwamen. Ik ben wel op de top gekomen evenals nog een mede lotgenoot. Drie van ons zijn met de top inzicht gestopt. De granieten helling was overigens behoorlijk steil. Boven was het uitzicht adembenemend. Al met al was het mooie wandeling van 16 km. Onze 2e dag op het complex was wat ontspannender, alhoewel de “gids” er weer behoorlijk de kuierlatten in had. De moedervals bezocht, sidderalen gezien en heerlijk in de val’s gebadderd.
Op onze laatste ochtend voor vertrek naar Nederland de centrale markt, de houten kerk in Paramaribo bezocht en tot afsluiting heerlijk geluncht bij riverside naast de Waag aan de Suriname rivier.
Fred en Gre van Slooten
Suriname heeft wel een plekje in ons hart veroverd.
19-sep-2014
Niet alleen bij ons, maar ook bij onze kinderen. Vooral zij vonden het wel een spannend vooruitzicht om naar Suriname te gaan, zeker met spinnen, slangen en veel ‘enge’ vissen.
Maar als we er nu over praten zijn ze alle drie misschien nog wel enthousiaster dan wij zijn. De warmte, de geuren, het zalige eten, hangmateren, de ultieme rust en op veel plekken prachtige natuur, vriendelijke (en relaxte J) mensen, de taal en het (nog) ontbreken van massa-toerisme maken het voor ons een top bestemming en geweldige ervaring.
Wij zijn jammer genoeg alweer even terug in Nederland en weer helemaal opgeslokt door de dagelijkse routine en drukte. Voordat de herfst echt weer start, nog even een terugblik op een zalige tijd in Suriname, met terugkoppeling op de verschillende plekken en activiteiten, waar jullie hopelijk nog iets mee kunnen.
Paramaribo & activiteiten in/om de stad:
Het totaal aantal dagen in Paramaribo vonden wij uiteindelijk wat veel, al is het lastig de verschillende programma’s anders goed op elkaar aan te laten sluiten. Natuurlijk is een weekend prima door te komen, zeker in het gezellige Torarica. Het eerste weekend hebben we in het Royal Torarica gezeten en het vergelijk voor ons met Torarica was makkelijk: het Royal mist gezelligheid en de extra kwaliteit die je zou verwachten in kamers, eten, service hebben wij niet zo ervaren. Het lijkt vooral de draaien op de constante stroom van KLM crews en een paar verdwaalde zakenmensen, maar verder echt saai. Voor een eerste weekend ‘bij het zwembad’ bijkomen, prima, maar verder is Torarica onze favoriet.
De Dolphin tour was geslaagd voor een eerste echte dag. We hebben veel dolfijnen gezien, ook springend voor de boot. Misschien goed om jullie eigen lijstje met goede taxi’s door te geven? Wij hadden via-via wat namen, maar uiteindelijk toch even testen voordat we er een vonden met een goede prijs-kwaliteit-betrouwbaar.
‘Culturele markten’ ook o.k. om de verschillende markten te bezoeken. Voelde een beetje als ‘super-toerist’ maar daar is zo nu en dan niets mis mee. De dierentuin had van ons niet opgenomen hoeven te worden. Veel slecht verzorgde dieren en zeker zo dicht bij hun natuurlijke omgeving was het verschil tussen vrij/buiten en slechte/krappe kooien wel heel groot.
De enige slechte ervaring hadden we met de fietstocht naar plantage Peperpot. Het begon al met het veel te laat aankomen bij Zus & Zo van de gids. Er bleek op het laatste moment een andere gids geregeld te zijn en de beste jongen wist niet de juiste toon te vinden en had erg weinig interessants te vertellen. We vertrokken pas na 10u waardoor het ook erg warm was om te fietsen. De plantage zelf vonden wij erg tegen vallen en over het begroeide oude deel waar nog iets leuks over te vertellen zou kunnen werd voorbij gegaan. Daar zijn we snel doorheen gefietst zonder enige informatie. Daarna via de hoofdweg terug naar Paramaribo wat voor onze jongste dochter een nachtmerrie was. Erg veel verkeer wat langs raasde en dat alleen om bij een heel standaard roti-restaurantje te kunnen lunchen. Deze route hebben ze echt verkeerd gekozen. We hebben dit ook aangegeven bij terugkomst, maar uiteindelijk is het aan de gidsen hier goed mee om te gaan. Ze vertelden dat ze deze opmerking over de route alleen die week al een paar keer hadden gekregen. Zonde dat ze niks mee doen. De gids liet ons later op de kaart zien dat hij makkelijk een andere route had kunnen kiezen. We begrepen dit echt niet. Juist omdat we hadden uitgekeken naar een bezoek aan een (voormalige) plantage viel dit heel erg tegen. Zeker in verhouding met het totale bedrag dat er als familie voor betaald wordt. Toen we later in Kabalebo Coos & Lydia Schouten spraken over hun goede ervaring met hun plantage-trip en overnachting was onze conclusie dat dit toch anders in het programma opgenomen had kunnen worden: minder lang in Paramaribo, en meer tijd op een plantage verder van de stad.
Algemeen in de stad leuk om winkels langs te gaan en restaurantjes te testen. Het nieuwe Japanse restaurant staat nog niet in de ANWB gids en in jullie lijstje: Unsei Yaki is vlakbij Torarica en heeft zalig eten. Niet goedkoop, maar van hoge kwaliteit. We zullen verder niet al onze favorieten opnoemen, want altijd persoonlijk. Alleen Blauwgrond dan, simpel en top. Onze favoriet was Renah!
Verder gingen er bij onze ontvangst door Cathrin en de communicatie over veranderingen wel een en ander mis. Er was geen welkom-brief, en toen we haar uiteindelijk zelf opzochten gaf ze aan dat we ongelegen kwamen. We stonden alweer buiten toen ze ons terug riep om even snel voordat andere gasten kwamen door ons programma heen kon praten. Dat we in het Royal zaten i.p.v. Torarica in het eerste weekend werd steeds vergeten door te geven. Allemaal geen drama’s tijdens een vakantie, maar met Cathrin in Paramaribo zijn dat juist dingen waarvan we hadden verwacht dat wij ons er niet druk over zouden hoeven te maken.
Anaula:
De volgorde van ons programma, starten met Anaula en eindigen met Kabalebo, was helemaal goed en voelde als het opbouwen in de juiste richting. We zaten in Anaula met een redelijk kleine groep, waardoor het toch persoonlijk voelde. Een huisje met vijf van even wennen omdat we uit waren gegaan van een van 3 en een van 2, maar uiteindelijk erg gezellig met z’n 5en in een huis. Anaula heeft een leuke mix van activiteiten en ontspannen. We waren even bang dat vijf dagen teveel zou zijn, maar toen de ‘eerste lichting’ na drie dagen vertrok en we met een kleine groep langer bleven, waren we toch erg blij met de keuze. We zijn nog naar Pekin Slee gegaan en het Saamaka museum wat een bezoek aan het Marron gebied echt compleet maakte. Absolute tip als je met hongerige pubers reist: neem voldoende snacks mee! Het eten was niet altijd even smakelijk en je moest echt aan het begin van de rij staan omdat de bakken schoon leeg waren aan het eind van het buffet.
Kabalebo:
Geweldig ! dit was echt het hoogtepunt voor ons en voor de kinderen. Vooraf hadden jullie aangegeven dat vijf dagen Kabalebo voor de kinderen te lang zou zijn, maar tegengestelde was waar: ze waren niet weg te slepen en teleurgesteld toen we het vliegtuigje in moesten stappen terug naar Paramaribo.
Het was voor hen natuurlijk ook erg leuk met twee andere gezinnen tegelijk in Kabalebo te zijn, waar het ook nog eens erg goed mee klikte, maar ook de overweldigende, pure natuur en algemeen schoonheid van de plek maken Kabalebo tot een echt paradijs. Wat een cadeau om daar te kunnen zijn.
Het zou wel goed zijn beter te benadrukken wat je eventueel nog ‘extra’ kunt doen aan activiteiten, en dat je daarvoor van te voren afspraken over moet maken. Wij hadden de website wel bekeken, maar niet goed begrepen dat een aantal extra activiteiten, (zoals vissen, nachtwandeling, bekijken ocelot) van tevoren moeten worden gereserveerd. Ter plekke is er weinig ruimte om eventuele extra’s te boeken in verband met de beschikbaarheid van gidsen. Dit hadden wij niet begrepen. Uiteindelijk hebben wij niets gemist, maar jammer als iemand hierdoor iets mist.
NB met veel tieners in deze groep waren ook hier de lekkere snacks die Kabalebo aanbood in het midden van de week op. Meenemen dus!
Curaçao na Suriname:
Zoals jullie weten zijn wij na Suriname nog een week naar Curaçao gegaan. We hadden een huis gehuurd op Coral Estate, Dat was echt prachtig. We kwamen daar meerdere mensen tegen die we in Suriname hadden ontmoet, ze bieden een grote verscheidenheid aan accommodaties, zeker de moeite waard. Ligging mooi in het midden van het eiland en goed verzorgde huizen……. Maar Curaçao na Suriname was voor ons toch minder geslaagd dan gehoopt. Natuurlijk zijn een aantal strandjes nog steeds heel mooi en fijn en hebben we lekker gesnorkeld, gezwommen en gezeild, maar na Suriname en Kabalebo was het contrast erg groot. Ik (Jur) was 22 jaar geleden voor het laatst op Curaçao en de toename van het toerisme heeft het eiland (ja, ook persoonlijk…) niet echt goed gedaan: veel zwerfvuil, koraal en visstand erg achteruit gegaan, kustlijn erg vol gebouwd en nog steeds de vieze en stinkende raffinaderij. Deze combinatie werkte voor ons niet helemaal. Dan misschien toch Bonaire of Tobago en anders lekker een paar dagen langer in Suriname en daarna gewoon terug naar huis.
Mochten jullie nog meer willen weten of een specifieke ‘review’ willen (+ foto’s ?) op een onderdeel, laat maar weten.
Verder heel veel succes met ‘Suriname Holidays’ en jullie hebben er een paar fans bij !
Jur & Chan
Ezra, Sarah & Olivia
Ook onze kinderen hebben een geweldige tijd gehad, ze hebben het er nog dagelijks over
25-mei-2014
Op 19 april 2014 zijn wij vertrokken voor 3 weken naar Suriname.
Twee moeders en hun twee kinderen ( 10 en 6 jaar ). Onze eerste grote reis samen en wat hadden we er alle 4 zin in.
We begonnen natuurlijk in Paramaribo. Wij zaten in Downtown Oasis, een guesthouse midden in het centrum, om de hoek bij de Kathedraal. Wat een geweldige plek was dit! Gedurende onze reis kwamen we steeds hier terug en het voelde echt als thuiskomen, heerlijk. Het was er rustig, schoon en iedereen was zo aardig. Heerlijk ontbijt, lekker zwembad voor de kinderen, echt een oase!
Onze eerste trip naar Galibi was geweldig. Een super mooie plek, hele aardige mensen en prachtige natuur. De schildpadden hebben veel indruk gemaakt op ons en zeker ook op de kinderen.
Daarna twee dagen in hotel de Plantage. De eigenaar, Pieter heeft ons twee prachtige dagen laten beleven. Daar zagen we een luiaard, wat ook een grote wens was. Fantastisch om te zien en wat een stuk prachtige jungle ligt daarbij. Pieter weet zoveel en hij heeft ons veel geleerd van de natuur daar.
Na een paar dagen Paramaribo zijn we op de fiets gestapt. Fietsen naar Commewijne en overnachten bij Visserszorg. Echt een avontuur, zeker voor de kinderen. Het fietsen was warm maar goed te doen als je je tempo aanpast. Af en toe met de fiets in een boot zorgt voor verkoeling. We hebben veel gezien. De tocht naar de Warappakreek is ook een aanrader. We gingen helemaal tot de Atlantische oceaan en zijn daar even op het strand geweest.
Na vier dagen fietsen weer terug naar Paramaribo en de volgende dag naar Anaula. De tocht daar naar toe was al prachtig. Anaula zelf is een prachtige plek. Ook daar weer hele lieve mensen, die ons en ook de kinderen veel hebben laten zien en beleven. Zwemmen in de stroomversnelling was voor onze kinderen een hoogte punt maar ook de apen die daar waren, het vissen met Bernard, de boottochtjes over de rivier, het lekkere eten. Kortom 4 heerlijke dagen waren het.
Terug in Paramaribo hebben we lekker geluierd in onze oase van rust. In de ochtend gingen we even de stad in en de rest van de dag genoten we van de rust.
De laatste dagen van onze reis waren we bij natuur camping Palulu. Helemaal in de natuur. Buiten geslapen, zwemmen in de cola kleurige kreek, wandel tocht gemaakt door de jungle en ook daar weer heerlijk gegeten en in de avond lekker bij het kampvuur gezeten. Dat waren heerlijke rustige dagen om onze reis af te sluiten.
Wat een prachtig land, hele aardige mensen, lekker eten. Ook onze kinderen hebben een geweldige tijd gehad, ze hebben het er nog dagelijks over.
Wij hebben echt een top reis gemaakt, samengesteld door Suriname Holidays. Alles was prima geregeld. Het was heel fijn dat Cathrin in Paramaribo zo goed aanspreekbaar was. Alhoewel we haar niet echt nodig gehad hebben.
Heel erg veel dank voor deze prachtige ervaring!
Meyke, Cora
Teun en Evi
Jan de Roo – You Tube Suriname deel 1 en 2
10-mei-2009
Mijn videoverslag van onze Suriname reis (2009) is nu te zien op You Tube
Wij wilden op vakantie zonder massatoerisme, dit is gelukt!
22-aug-2012
Wij hebben enorm genoten van onze reis naar Suriname. Helaas was deze reis maar 2 weken en dus te kort om alles te kunnen zien.
Wij als Nederlanders zonder enige Surinaamse roots, of andere connecties in Suriname werden verbaasd aangesproken waarom wij Suriname als vakantieland hebben gekozen. Onze reden was om het koloniaalse verleden te ontdekken en wij wilden op vakantie zonder massatoerisme, dit is gelukt!
Hotel Torarica was een geweldige uitvalsbasis voor onze dag excursies en de meerdaagse trips. We hebben alle lof voor de verschillende gidsen die we hebben gehad in het bijzonder Meneer Cor. Alle gidsen hadden heel veel kennis van het land en hun cultuur.
Onze reis was goed opgebouwd met als start op d 1e dag de dolfijnen trip, waarbij we het geluk hadden om heel veel dolfijnen te spotten.
Tijdens de 2 daagse trip naar Galibi hebben we kennis kunnen maken met de tropische stortbuien die we tijdens de vakantie nog heel vaak tegen kwamen. Hierdoor hebben we helaas geen schilpadden gezien.
Om Suriname echt te leren kennen raden we iedereen aan om ook een fietstocht te ondernemen naar de plantages met een gids, zij kunnen ontzetten veel vertellen.
De trip naar Nickerie met onze humoristische meneer Cor was bijzonder geslaagd!!
Warappakreek mag je ook beslist niet overslaan om het oude plantageleven te voelen. Respect voor de eigenaren van plantage Bakkie, zij doen heel erg hun best om oude tijden te laten herleven.
Het Resort Bergendal aan de Suriname rivier is een heerlijk rustpunt geweest tijdens de vakantie. Hier heb je alle luxe en comfort (warm water, stroom, luxe huisjes, lekker zwembad, goed eten en drinken).
De laatste 3 dagen beleefde wij het hoogtepunt van de reis in Anaula aan de Boven Suriname rivier.
Hier hebben we een kijkje mogen nemen bij de Bosnegers , hun kostgrondjes, de school, en het “ medisch centrum” en de schitterende natuur.
Deze laatste trip was een mooie afsluiting om het Surinamegevoel lang vast te kunnen houden.
Wij willen Suriname Holiday heel erg bedanken voor het organiseren van onze bijzondere reis.
Groeten,
Marcel & Marij Naaijkens Ad & Thea van de Wiel
juli 2012
Suriname is voor ons een geweldig vakantieland gebleken
31-dec-2010
Wij hebben een fantastische vakantie gehad.
Royal Torarica was uitstekend, Kabalebo geweldig, fietsen en sunset ook heel erg leuk.
Suriname is voor ons een geweldig vakantieland gebleken. Dank voor jullie uitstekende planning en ondersteuning.
Met vriendelijke groeten,
Monique