TEBU TOP EXPEDITIE
apetina tebutop

Een expeditie vol avontuur, inspanning en actie met als hoogtepunt het bereiken van “the (Tebu)Top of the World”

Prijs: op aanvraag

Highlights

  • tocht door het leefgebied van de marrons en indianen
  • intensieve boottochten
  • bergbeklimming
  • overweldigende natuur
  • pure ontmoetingen & primitieve omstandigheden

Reisinformatie

Tebu top
Deze enerverende expeditie naar de Tebu top voert u door het boeiende en avontuurlijke gebied van de Marowijne-, Lawa- en de Tapanahonyrivier. U trekt langs spannende stroomversnellingen (sula’s) en geniet van het prachtige uitzicht over het regenwoud na een steile beklimming van de 374m hoge Tebu top.

Marrons en indianen
U maakt kennis met drie Marrongemeenschappen en de Wayana en de Trio indianen. In de lokale dorpen bent u getuige van het dagelijks leven. U bent te gast in dit gebied zonder dat er aanpassingen zijn gemaakt voor toeristen. 
Cultuuur en natuur
Bereid u voor op pure ontmoetingen, primitieve omstandigheden, de wonderschone natuur maar ook lange tochten in de korjaal waarbij regelmatig moet worden geholpen om de boot door de stroomversnellingen te slepen en de keerzijde van de gouddelving op diverse plekken in dit gebied.
vertrekdagendinsdag, donderdag,  zaterdag
aantal dagen5 of 8
min. aantal personen6
vervoerbus, korjaal en vliegtuig

accommodatie

en voorzieningen

slaapvertrekken met bedden en hangmattenkampjes 
verzorgingvolpension
activiteitenzie dag tot dag programma

.

Dag tot dag programma

Dag 1 van 8-daagse trip - Bustocht naar Albina of Langetabbetje en met de boot naar kamp

Per bus vertrek via de Oost-West verbinding naar het grensstadje Albina waar we overstappen in een authentieke houten korjaal met buitenboordmotor. Hier start ons wateravontuur over de Marowijne, de grensrivier tussen Suriname en Frans Guyana. Het is ook mogelijk dat de korjaal in Langetabbetje klaarligt dan rijden we met de bus verder vanaf Moengo over de onverharde bauxietweg tot aan het dorp waar we vervolgens overstappen in de boot. De eindbestemming van vandaag is een kamp langs de rivier. Er wordt overnacht in eenvoudige slaapvertrekken

 

Dag 2van 8-daagse trip - Via Gakaba naar Tjon Tjon

Vandaag varen wij richting Tjon Tjon. Onderweg stoppen wij op Gakaba, een groot Jehova’s getuigen dorp aan de Marowijnerivier. Hier kijken we wat rond en maakt u kennis met de gastvrije bevolking. Na over een aantal prachtige stroomversnellingen heen gevaren te zijn maken wij nog een stop op Stoelmanseiland, gelegen in de Lawarivier. Hier maakt u kennis met de eeuwenoude Marroncultuur. Daarna varen wij richting Tjon Tjon, een Aucaans dorp aan de Tapanahony rivier. De overnachting vindt hier plaats in een eenvoudig kampje in een hangmat met klamboe.

Dag 3 van 8 daagse trip - Boswandeling naar Lelygebergte en Granholo vallen

Bij Tjon Tjon maken wij een pittige, maar schitterende boswandeling richting de voet van het Lelygebergte. Hier treft u in de vorm van een schitterende grote waterval een mooi bewaard stukje natuur aan. Onder de waterval kunt u badderen en afkoelen. We vervolgen onze reis richting de fascinerende Granholo vallen. Terug in Tjon Tjon voor de lunch . In de middaguren een dorpswandeling door Carmel. We dineren en overnachten weer in Tjon Tjon.

Dag 1 van 5-daagse trip en dag 4 van 8-daagse trip - Tocht naar Sunakamp

Dag 1 van 5-daagse trip

Vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo vliegen we per binnenlandse vlucht in ongeveer een uur naar Drietabbetje. Na de lunch varen we vanaf hier per korjaal naar Suna Kampoe. Op Sunakamp, een mooi eiland waar één Marrongezin woont, kunt u rustig vissen of relaxen. U kunt er ook voor kiezen om een boswandeling te maken. Met een beetje geluk ziet u hier prachtige vogels. De overnachting vindt plaats in hangmatten.

Dag 4 van 8-daagse trip

Na het ontbijt vertrekken we verder richting de Granholo vallen, die stroomversnellingen zijn heel moeilijk per boot begaanbaar en daarom steken we over via de Futupasi, waar onze bagage op een treinkarretje geladen kan worden. Aan de overzijde vervolgen we onze tocht in een andere boot naar het dorp  Drietabbetje, de residentie van het grootopperhoofd van de Aucaners. Na de lunch vertrekken we vanuit Drietabbetje richting Sunakamp. Op Sunakamp, een schitterend eiland waar een Marrongezin woont, kunt u rustig vissen of relaxen. De overnachting vindt plaats in hangmatten.

Dag 2 van 5-daagse trip en dag 5 van 8-daagse trip - Door de stroomversnellingen via Granbori en Tutukampu naar Apetina

Vandaag maken we ons op voor het meest avontuurlijke gedeelte van de expeditie. Vanaf Sunakamp varen we langs een groot aantal indrukwekkende stroomversnellingen. Over verschillende sula’s zullen wij onze boot moeten slepen. Deze belevenis zult u niet snel vergeten. Na de eerste sula’s stoppen wij in Granbori, het laatste marrondorp. Hier leven de mensen nog op zeer traditionele wijze. Uit traditie overhandigen we de dorpskapitein een fles rum. Hij zal ons toestemming geven verder te reizen en onze reis zegenen. Na de lunch reizen we verder richting Tutu Kampoe waar we kennis maken met de eerste groep Indianen. Omdat deze Indianendorpjes moeilijk bereikbaar zijn leven deze mensen bijna geheel zelfvoorzienend. Na onze kennismaking varen wij verder richting Punsula, de grootste sula op de tocht. Ook hier zullen we met z’n allen de boot naar de andere kant van de stroomversnelling moeten trekken. Na deze krachtinspanning is het nog een kwartiertje varen naar het dorp Apetina. Onderweg komt u Indianen tegen die met pijl en boog hun vis vangen. In Apetina worden we rondgeleid en krijgen we een goed inzicht in de traditionele levenswijze van de Indianen. Apetina ligt in een natuurreservaat en in dit beschermde gebied is de kans groot dat u apen en verschillende andere dieren tegenkomt. De overnachting vindt plaats in hangmatten in een authentieke hut op palen.

Dag 3 van 5-daagse trip en dag 6 van 8-daagse trip - Beklimming Tebutop

Na het ontbijt varen we ongeveer 75 min verder naar een pad dat ons leidt naar de voet van het gebergte. Hier start de tocht naar de Tebutop. Op deze voor indianen heilige bergtop heeft u een prachtig uitzicht op het groene bladerdak van de ‘longen van de wereld’. De beklimming van deze 374 meter hoge, steile berg neemt zo’n tweeënhalf uur in beslag. Het is een pittige klim, maar eenmaal op de top voelt het alsof u de hele wereld aankunt. Wanneer u liever niet meedoet aan deze klim dan kunnen we een alternatieve invulling geven. (Met regen kunnen wij ook niet naar de top van de berg klimmen.) Na de klim varen we verder naar Granda Futu. Hier kunt u even heerlijk bijkomen in de rivier. We varen daarna terug naar Apetina. De overnachting vindt weer in Apetina plaats.

Dag 4 van 5-daagse trip en dag 7 van 8-daagse trip - Vrije dag

In Apetina heeft u na het ontbijt nog de mogelijkheid om wat door het dorpje te wandelen en souvenirs te kopen die de lokale bevolking u aanbiedt. Op de terugtocht richting Drietabbetje moeten we de boot wederom over de Pensula slepen en steken we nog een aantal prachtige stroomversnellingen over. Aangekomen in Drietabbetje, de residentie van het grootopperhoofd (Granman) van de Aucaners, krijgt u een rondleiding door het dorp en ontmoeten wij de Granman wanneer hij aanwezig is. We overnachten in een hangmat in een hut met een prachtig uitzicht op de rivier

Dag 5 van 5-daagse trip en dag 8 van 8-daagse trip - Vlucht naar Paramaribo

Na het ontbijt wachten we op het vliegtuigje dat ons weer terugbrengt naar vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo.

Accommodatie

EENVOUDIGE SLAAPVERTREKKEN EN KAMPJES IN DE OPEN LUCHT

V

Voorzieningen en faciliteiten

  • Hangmattenkamp: hangmatten met klamboes
  • Lodge: bedden met klamboes
  • Sanitaire voorzieningen: zeer eenvoudig tot afwezig, baden in de rivier