BOEROES

Boeroes

In 1843 vertrok er een groep boeren uit Nederland om zich te vestigen als kolonisten in de omgeving van Groningen. Na 10 jaar werd het experiment gestopt. Door een epidemie was al meer van de helft van de groep overleden. Uiteindelijk is er een klein groepje achtergebleven en hebben de naam boeroes gekregen. Hoewel er tegenwoordig nog blanke boeroes in Suriname leven, zijn veel afstammelingen zich naar verloop van tijd gaan mengen met andere bevokingsgroepen. Echte boeroe familienamen zoals Tammenga, Van Ravenswaay en Loor zijn nog veel voorkomende achternamen.

Op de foto hiernaast staat het monument in Groningen, Suriname wat in 1945 is geplaatst ter herdenking van 100 jaar kolonisatie. De stenen muur symboliseert de vastberadenheid, de golvende plaat de onzekere tijd die ze hebben moeten doorstaan. De zonnestralen beelden de betere tijden uit die later zijn aangebroken voor de kolonisten en hun nakomelingen.

muur cultuur

Libanezen

Aan het einde van de 19e eeuw heeft een kleine groep Libanezen zich gevestigd in Suriname. Ze kwamen vrijwillig en waren afstammelingen van een christelijke minderheid van Syrische origine. Ze sloten zich aan bij de katholieke kerk en concentreerden zich op de handel in textiel. waar succesvolle ondernemingen uit zijn ontstaan.

Bekende winkels van Libanese eigenaren zijn Beirouth Bazaar en Mousi Issa.

moussi issa

Brazilianen

Tegenwoordig is er in Paramaribo noord een hele Braziliaanse wijk ontstaan met winkels, hotels, cafés en restaurants. De groep garimpeiros, Braziliaanse goudzoekers, is naar Suriname gekomen om te werken op de goudvelden. De wijk biedt onderdak voor de goudzoekers die rusten na het zware werk op de goudvelden, maar ook aan gezinnen en ondernemers. Er wordt overwegend Braziliaans-Portugees gesproken.

brazilie vlag