GALIBI
galibi strand

Een combinatiereis vol afwisselende cultuur en natuur. U bezoekt Indianendorpen en het grensstadje St Laurent in Frans-Guyana, en ook het natuurreservaat Galibi met de zeeschildpadden. In het legseizoen kunt u op de stranden van Galibi getuige zijn van het leggen van de eieren.

Prijs:
 • 2-daagse tour: vanaf € 169,00 per persoon
 • 3-daagse tour: vanaf € 255,00 per persoon

 

Highlights

 • indianen cultuur
 • strand
 • schildpadden (seizoen febr-juli)
 • Frans Guyana

Reisinformatie

Natuurreservaat Galibi
Het beschermde natuurreservaat Galibi ligt in de monding van de Marowijnerivier aan de Atlantische kust. De lokale bewoners van dit gebied, Carib Indianen wonen in twee dorpen: Christiaankondre en Langamankondre iets ten zuiden van Galibi. Al ruim vóór 1500 waren er Carib-dorpen aan zowel de Surinaamse als de Franse zijde van de rivier. De dorpen geven een goed beeld van de woon- en leefomstandigheden van de inheemse (indiaanse) volkeren in Suriname.

Rondom de woningen die ver uiteen staan, zijn allerlei fruitbomen en nuttige gewassen geplant,  zoals kokosnoten, katoen, rode peper, cashewnoten en zuurzak. Tegenwoordig zijn de voorzieningen de twee dorpen naar omstandigheden goed. Er is elektriciteit, stromend water, een schooltje, een kerkje en ziekenboeg, radiozender en ijsfabriekje; basisvoorzieningen die in de meeste dorpen in het binnenland ontbreken.

Schildpadden
De legstranden van de zeeschildpadden bij Galibi zijn wereldwijd bekend. In het legseizoen (februari-juli) kunt u getuige zijn van het leggen van de eieren, een ervaring die u nooit meer zult vergeten.

vertrekdagendagelijks, op afspraak
aantal dagen2 of 3
min. aantal pers.4
vervoerbus en boot (piaka)
accommodatie en voorzieningeneenvoudig logeergebouw met gezamenlijke slaapvertrekken met bedden en klamboes,gedeelde sanitaire voorzieningen, met koud stromend water
verzorgingvolpension
activiteitenzie dag tot dag programma 

 

 

De zeeschildpadden van Galibi

De legstranden van Galibi en Matapica in Suriname behoren tot de belangrijkste leggebieden van zeeschildpadden (de oudste nog levende reptielen) ter wereld. In de periode eind januari tot september komen hier vier soorten aan land: de  Krape, de Aitkanti, de Warana en de Karet. Gezamenlijk zorgen deze soorten ongeveer voor zo’n 40.000 nesten per jaar. Suriname wordt steeds aantrekkelijker voor de zeeschildpadden omdat er volop rustige stranden aanwezig zijn. Daarom neemt jaarlijks het aantal nesten nog toe. Het schildpaddenstrand ligt op slechts een uur varen van het dorp in het natuurreservaat Galibi. Het is één van de weinige plaatsen aan de Atlantische kust waar de reuzenschildpadden eieren komen leggen. De legstranden worden meestal na zonsondergang bezocht, het is afhankelijk van het getijde. Onze gasten worden gevraagd zich aan de richtlijnen van de gidsen te houden, geen lawaai te maken, zich evt. op te splitsen in heel kleinere groepjes, geen licht en zeker geen flitslicht te gebruiken voor foto’s. Het is belangrijk dat de dieren ongestoord hun eieren kunnen leggen anders gaan ze weer terug richting zee. Als u de dieren niet stoort, is de kans dat u de schildpadden aan land ziet komen en het leggen van de eieren kunt meemaken heel erg groot. Stinasu ( Stichting Natuurbehoud Suriname) coördineert in samenwerking met het Wereld Natuurfonds de bescherming en de registratie van de nesten.

Dag tot dag programma

Dag 1 - Busreis via Albina naar Galibi

Vertrek om 08.00 uur vanaf de afgesproken locatie. Met de bus via de beroemde brug over de Surinamerivier richting Albina. Hier wordt overgestapt in een piaka (indiaanse boot) en naar de monding van de Marowijnerivier gevaren. Aankomst in Christiaankondre rond 14.00 uur. Na de lunch volgt een dorpswandeling en is er gelegenheid om bij de lokale bevolking souvenirs te kopen. Verder kan er geluierd worden op het strand in hangmatten en kan de avond zelf ingevuld worden. Overnachting in eenvoudig logeergebouw met gemeenschappelijke slaapvertrekken met bedden en klamboe en gedeelde sanitaire voorzieningen.

Dag 2 bij een 2-daagse trip - Nachttocht naar de schildpaddenlegstranden en terugreis naar Paramaribo

Rond middernacht of na het ontbijt in de vroege ochtend (afhankelijk van het getijde) vertrek richting de legstranden. Na een boottocht van ongeveer een uur aankomst op de prachtige zandstranden Baboesanti en Eilanti. Hier worden o.l.v. de gids getracht de schildpadden te spotten die in het seizoen (februari-september) hun eieren komen leggen. Na het ontbijt wordt er een wandeling gemaakt naar de kostgrondjes. Tegen het einde van de ochtend vertrek per boot terug naar Albina. Na de lunch in het stadspark van Albina vertrekt de bus terug richting Paramaribo.

Dag 2 bij een 3-daagse trip - Nachttocht naar de schildpaddenlegstranden en bezoek aan Frans Guyana

Rond middernacht of na het ontbijt in de vroege ochtend (afhankelijk van het getijde) vertrek richting de legstranden. Na een boottocht van ongeveer een uur aankomst op de prachtige zandstranden Baboesanti en Eilanti. Hier worden o.l.v. de gids getracht de schildpadden te spotten die in het seizoen (februari-september) hun eieren komen leggen.

U kunt na het ontbijt een bezoek aan het schildpaddenmuseum bij Yalimpo in Frans Guyana waar eveneens een strandwandeling wordt gemaakt. De rest van de dag kan zelf ingevuld worden, bijv. heerlijk relaxen in een hangmat op het strand. Afhankelijk van het seizoen kunt u eventueel in overleg met de gids voor een tweede keer mee gaan naar de legstranden (evt. extra kosten niet inbegrepen). Wij geven wel het advies als u de schildpadden reeds heeft gezien het bij een bezoek te houden.

Dag 3 - Bezoek kostgrondjes en terugreis naar Paramaribo

Na het ontbijt wordt er een wandeling gemaakt naar de kostgrondjes. Tegen het einde van de ochtend vertrek per boot terug naar Albina. Na de lunch in het stadspark van Albina vertrekt de bus terug richting Paramaribo.

Accommodatie

Inbegrepen kosten bij excursies:

 

Reiskosten
 • Bus en boot
Verblijf
 • Alle overnachtingen en maaltijden (incl. koffie, thee en water) .
Excursies
 • De in het reisprogramma opgenomen activiteiten
 • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door  een Nederlands sprekende gids.

 

 

Bijkomende kosten bij excursies:

 

Verblijf
 • Niet genoemde maaltijden in het reisprogramma.
 • Alcoholische- en frisdranken.
Activiteiten
 • Facultatieve activiteiten
Diversen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.