Vier Super tips voor fotograferen in de jungle
Woensdag 19 augustus is het World Photography Day Een jaarlijkse, wereldwijde viering van de kunst, het ambacht, de wetenschap en de geschiedenis van fotografie. Deel vandaag een eigen top 3 foto op social media met #WorldPhotographyDay als tag.
Op #WorldPhotographyDay wil ik graag een professional aan het woord laten. Michelle Peeters is in 2006 voor het eerst met Suriname Holidays naar Suriname afgereisd. Het verhaal vertelt ze hieronder. Na die reis ben ik Michelle blijven volgen. Zij geeft in haar onderstaande blog vier super tips om te fotograferen in de jungle.
Fotoreis met Michelle
Momenteel zullen veel mensen voldoende tijd hebben om haar fotografietips door te nemen en te oefenen in Nederland. Het plan is om onder begeleiding van Michelle in 2021 een wildlife fotoreis te organiseren naar Suriname. Het zal een reis worden voor een klein gezelschap met een bovengemiddelde interesse in natuur-, vogel – en wildlife fotografie. De onderstaande tips van Michelle en nog vele andere tips komen tijdens deze reis volop aan bod. Heeft u interesse? Stuurt u dan een korte mail naar suzette@surinameholidays.nl, dan houd ik u op de hoogte.
Veel lees – en fotografie plezier de komende tijd!
Suzette
Vier Super tips voor fotograferen in de jungle
door: Michelle Peeters – Deuxbleus Fotografie
Suriname-reis in 2006
In het jaar 2006 ben ik zelf mee geweest naar Suriname, samen met echtgenoot Huub Sanders. Voor Suzette Eeltink (directrice Suriname Holidays) en haar vriend Vincent was het een studiereis, waarbij wij heerlijk konden ‘meeliften’ met hun spectaculaire try-out-programma. Het fotoboek van deze reis is online te bekijken.
foto 1: Een eeuwig lachende luiaard zat gewoon in de boom van onze achtertuin (Commewijne)
foto 2: In het Kaysergebergte: v.l.n.r.: Vincent, Michelle en Suzette
Paramaribo, Plantages en Zeeschildpadden
In Paramaribo bezochten we de (ook al spectaculaire) standaard attracties zoals de Palmentuin, Fort Zeelandia en Waterkant. Daarna maakten we een fietstocht in het Commewijne District en overnachtten we bij Plantage Waterland en Plantage Frederiksdorp, dat volledig en prachtig verbouwd en opgeknapt is door een Nederlander. We bezochten het marrondorp Santigron, en maakten met Suzette en Vincent een spectaculaire boottocht naar de noordkust van Suriname (Matapica) waar ’s nachts enorme zeeschildpadden hun eieren kwamen leggen en begraven. Een enorm fascinerend schouwspel!
Kayser gebergte
Tot slot vlogen we met z’n vieren met een klein vliegtuigje naar onze tijdelijke bestemming in het Kaysergebergte waarbij we een privé-airstrip voor de deur van ons onderkomen hadden liggen. We hebben enorm veel wildlife kunnen fotograferen en filmen, waaronder de levensgrote Harpij-arend, diverse luiaards, wevervogels, howler monkeys, capucijnapen en tarantula’s. Suriname’s jungles zijn nog zo ongelofelijk ongerept en het is zo fascinerend dat je met veel locals gewoon Nederlands kunt praten!
De ongerepte jungle van Suriname, gezien vanuit een vliegtuigje
Harpij-arend in de jungle van het Kaysergebergte
Professional
In 2007 (een jaar na mijn Suriname-reis) ben ik professioneel fotograaf geworden en is mijn bedrijf Deuxbleus Fotografie gestart. Opdrachten varieerden van school-/portret-/product-/bedrijfsfotografie tot het ontwerpen van logo’s, flyers en visitekaartjes, het schrijven van artikelen over fotografie en het organiseren en geven van fotocursussen.
Wildlife en natuur fotografie
Mijn hart lag eigenlijk altijd al bij natuur- en wildlifefotografie, maar het is nog niet zo eenvoudig om daar je brood mee te verdienen. Dit deed ik dus voornamelijk tijdens mijn reizen (tegenwoordig ook in eigen land tijdens het testen van apparatuur) en ik heb in Suriname veel ervaring kunnen opdoen in het wildlifefotografie-specialisme. De diversiteit van het natuurleven in de jungle van Suriname is bijzonder groot maar vaak moeilijk te vinden. De fauna zit goed verborgen en gaat op in de omgeving. Om die onzichtbare wereld te ontdekken maakt Suriname Holidays gebruik van zeer goede lokale gidsen. Het ogenschijnlijke gemak waarmee ze bijvoorbeeld apen, reuzenkikkers, arenden, luiaards en allerlei insecten weten te vinden is verbluffend. Als toerist loop je hier vaak gewoon aan voorbij. Dikwijls is een gids gespecialiseerd in een bepaalde diergroep. Met Suriname Holidays kun je je fotografische wensen afstemmen op het specialisme dat jou interesseert.
Luiaards die je gemakkelijk over het hoofd had kunnen zien zonder gids
Vier super tips voor fotograferen in de jungle
Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, dus ben ik op dit moment eigenlijk voornamelijk bezig met natuur- en wildlife fotografie. Ik doe dit vanwege corona momenteel eigenlijk alleen in eigen land, wat ook prachtig is natuurlijk. Maar als je dan weer terugkijkt naar de prachtige foto’s, gemaakt in Suriname, dan verlang je al snel naar een terugkeer naar die prachtige land! En dan met betere apparatuur uiteraard. Ik ben me zeer bewust van de beperkingen van de digitale camera’s in het jaar 2006 en ook later.
Tegenwoordig kun je met iedere digitale camera een goede foto maken. Er is natuurlijk wel een verschil tussen prijzige en goedkopere apparatuur, maar er zijn veel technieken en trucjes waarbij je met je eenvoudiger camera foto’s kunt maken van vergelijkbare kwaliteit als een veel duurdere setup. Als je je maar bewust bent van de beperkingen van je apparatuur.
Vandaag op #WorldPhotographyDay geef ik vier super tips voor fotograferen in de jungle weg!
Tip 1:
Slecht licht
Van bovenuit ziet het er licht uit, maar eenmaal onder de bomen is het donker…
- Dit is ook meteen de belangrijkste tip voor het fotograferen in de jungle, waar de lichtomstandigheden verre van optimaal zijn. Er is vaak weinig licht en je moet vaak naar boven richten voor wildlife dat zich hoog in de bomen Vaak blijft er van je onderwerp (een brulaapje hoog op een tak) niet veel meer over dan een wazige zwarte vlek doordat je tegen het licht in moet fotograferen.
- Een oplossing hiervoor kan zijn om over te belichten of door in te flitsen. Een opzetflitser met een behoorlijk richtgetal die je in verschillende richtingen kunt laten flitsen is dan wel een vereiste. Let er wel mee op dat je dieren er niet mee afschrikt!
- Omdat het licht gering is in de jungle, is het handig om met lichtsterke objectieven te werken. Die zijn vaak wat prijziger, maar het geeft je de mogelijkheid om met een groot diafragma te fotograferen, waardoor er meer licht op de sensor van je camera valt.
- Het is bovendien handig om een objectief bij je te hebben met een groot bereik (van groothoek tot behoorlijk tele-) zodat je niet steeds van lens hoeft te wisselen. Dit soort objectieven zijn echter vaak minder lichtgevoelig en ook vaak minder van kwaliteit.
- Door het geringe licht moet je dikwijls met langere sluitertijden werken. In dat geval kan een lichtgewicht reisstatief een oplossing zijn om geen bewogen foto’s te krijgen.
- Bij snel bewegende onderwerpen (wildlife) zul je met snellere sluitertijden en dus een groter diafragma (minder scherptediepte) of zelfs zeer hoge iso-gevoeligheden moeten werken. Bij goedkopere camera’s met een kleine sensor kan dit tot ruis leiden in je foto’s.
- Als je een klein beetje overbelicht (‘plussen’ of ‘op rechts belichten’ wordt dat ook wel genoemd) heb je minder last van ruis. Als je namelijk onderbelicht en je moet de schaduwpartijen weer ophalen, creëer je meteen veel ruis.
Weversvogels die af en aan vliegen van en naar hun nest
Tip 2:
Vocht!
- Ook is het in de jungle erg vochtig, wat een aanslag op goedkopere en niet waterdichte apparatuur kan zijn. Zorg dus voor regenhoezen als je camera niet weersbestendig is. Berg ook batterijen en flitsers op op een droge plek.
- De hoge luchtvochtigheid veroorzaakt soms ook condensatie op de voor- en achterkant van je objectieven en soms ook in het objectief zelf. Laat je fototas aan het eind van de openstaan zodat ze kan drogen. Stop daarnaast wat silicagel (te koop bij de drogist) in je tas om zo veel mogelijk vocht te absorberen.
- Check je apparatuur regelmatig en kijk of alles nog goed werkt, want de tropische omstandigheden stellen je materiaal danig op de proef.
- Een extra tip: wissel objectieven altijd met de camera naar beneden gericht. Het is overal vochtig en een druppel water van een blad of een zweetdruppel van je hoofd wil je niet op de spiegel of sensor van je camera hebben.
- Houd daarnaast ook rekening met een tropische regenbui, die zomaar uit het niets kan komen opzetten en waartegen je je kostbare apparatuur goed moet beschermen. De wat duurdere spiegelreflex- of systeemcamera’s zijn dikwijls wel weerbestendig (ze kunnen tegen een spatje regen), maar niet helemaal waterdicht. Ze zijn niet bedoeld om er langere tijd in de regen mee te fotograferen.
- Bescherm je spullen bij fotografie in de jungle tegen vocht en gebruik een waterdichte fotorugzak of beschermende hoes voor je objectieven. Als je die niet hebt, gebruik dan een plastic tas of paraplu.
- De vochtige hitte heeft ook invloed op de ruisvorming bij digitale camera’s. Hoe warmer je sensor wordt, hoe meer ruis je terugziet in je foto’s. Zeker als je camera langere tijd in de volle zon staat te bakken, heeft dat ruis tot gevolg, ook bij lagere iso-waardes waarbij je normaal gesproken geen ruis zou zien. Leg je camera zoveel mogelijk in de schaduw te leggen om af te koelen.
Tip 3:
Veel contrast
- Het dynamisch bereik van een goedkopere camera (met vaak een kleinere sensor) is vaak wat beperkter. Als je dan fotografeert in een landschap met veel contrast in licht (zoals in de jungle) raken je hooglichten al snel overbelicht terwijl de schaduwen vaak te donker worden.
- Een oplossing voor een beperkt dynamisch bereik is het fotograferen in RAW in plaats van in JPG. Op je camera kun je dit instellen. Je moet de foto’s dan wel nabewerken op de computer want een JPG-bestand kun je niet printen of op social media delen.
- Maar het voordeel van het fotograferen in RAW is dat er nog veel meer informatie in de foto zit. Dus schaduwen kun je nog ophalen en overbelichte hooglichten kun je weer naar beneden halen. Eventuele ruis is ook gemakkelijker uit een RAW- dan uit een JPG-bestand te verwijderen.
- De bewerkte foto bewaar je dan wel als JPG-bestand, terwijl je je RAW-bestanden als een soort negatieven kunt bewaren waarbij je ze eventueel nog eens opnieuw (en anders) zou kunnen bewerken.
Een spiekbriefje (handig om mee te nemen op reis) voor de zogenaamde ‘belichtingsdriehoek’ (de 3 variabelen die je kunt instellen op je camera om tot een juiste belichting te komen). Alle variabelen hebben hun eigen consequenties
Tip 4:
Creatief omgaan met licht en compositie
- Probeer creatief om te gaan met strijklicht. Dit is heel mooi licht om bij te fotograferen. Het licht komt van opzij op je onderwerp en de lichtstralen zijn bijna horizontaal. Door strijklicht worden details heel mooi zichtbaar. In de ochtend en avond heb je vaak strijklicht in het landschap door de laagstaande zon. Invallend licht (door open plekjes heen tussen de bomen) zorgt soms voor mooie lichtharpen (zonnestralen).
- Ga daarnaast eens op zoek naar interessante composities. Probeer eens het kikvors- of vogelvluchtperspectief en fotografeer niet alles vanuit ooghoogte.
- Maak gebruik van boomstronken en bladeren door inkijkjes en leidende lijnen (naar je onderwerp toe) te creëren. Of probeer je onderwerp te omkaderen met takjes zodat je een soort venstereffect krijgt.
Een spiekbriefje voor de compositieregels in de fotografie
Leef je eerst in, en ga dan pas fotograferen
Hopelijk gaven deze vier tips goede ideeën voor het fotograferen in de prachtige jungle van bijvoorbeeld Suriname. Ze kunnen je in ieder geval een heel eind op weg helpen om tot een interessante fotoserie te komen tijdens je vakantie of fotoreis.
Besef echter wel dat het nooit alleen om techniek of compositie gaat. Want als dat zo is, dan sta je los van je onderwerp. Leef je in in de lokale dierenwereld (en dat is iets waar de gidsen of begeleiders je heel goed mee kunnen helpen!) en probeer ‘echt’ contact te maken. Daarna begint het fotografie-gedeelte pas!
Blijf op de hoogte
Michelle Peeters (1965)
Rond mijn vijftiende ontstond mijn interesse in fotografie en film. In 1987 startte ik mijn loopbaan als ICT-specialist. Mijn vrije tijd werd echter besteed aan reizen, fotograferen en filmen. In 2006 won de fotografie het uiteindelijk. Ik volgde mijn opleiding aan de Fotovakschool en startte een eigen bedrijf, dat zich voornamelijk bezighoudt met het maken van fotoreportages. Lees verder op mijn website.