GALIBI

Een combinatiereis vol afwisselende cultuur en natuur. U maakt kennis met leefgebied van de inheemse bevolking van Suriname en het grensstadje St Laurent in Frans-Guyana. Daarnaast brengt u tijdens het legseizoen van de zeeschildpadden een bezoek aan de stranden bij Galibi.

 

Highlights

  • inheemse cultuur
  • zeeschildpadden (legseizoen febr-juli)
  • relaxen
  • Saint Laurent – Frans Guyana

Reisinformatie

Natuurreservaat Galibi
Het beschermde natuurreservaat Galibi ligt in de monding van de Marowijnerivier aan de Atlantische kust. De lokale bewoners van dit gebied, Carib Indianen wonen in twee dorpen: Christiaankondre en Langamankondre iets ten zuiden van Galibi. Al ruim vóór 1500 waren er Carib-dorpen aan zowel de Surinaamse als de Franse zijde van de rivier. De dorpen geven een goed beeld van de woon- en leefomstandigheden van de inheemse (indiaanse) volkeren in Suriname.

Rondom de woningen die ver uiteen staan, zijn allerlei fruitbomen en nuttige gewassen geplant,  zoals kokosnoten, katoen, rode peper, cashewnoten en zuurzak. Tegenwoordig zijn de voorzieningen de twee dorpen naar omstandigheden goed. Er is elektriciteit, stromend water, een schooltje, een kerkje en ziekenboeg, radiozender en ijsfabriekje; basisvoorzieningen die in de meeste dorpen in het binnenland ontbreken.

Schildpadden
De legstranden van de zeeschildpadden bij Galibi zijn wereldwijd bekend. In het legseizoen (februari-juli) kunt u getuige zijn van het leggen van de eieren, een ervaring die u nooit meer zult vergeten.

vertrekdagendagelijks, op afspraak
aantal dagen2 of 3
min. aantal pers.4
vervoerbus en boot (piaka)
accommodatie en voorzieningeneenvoudig logeergebouw met 2 tot 4-persoonskamers voorzien van horren. De kamers hebben (stapel) bedden (klamboes evt. beschikbaar), gedeelde sanitaire voorzieningen, met koud stromend water
verzorgingvolpension
activiteitenzie dag tot dag programma

 

 

De zeeschildpadden van Galibi

De legstranden van Galibi en Matapica in Suriname behoren tot de belangrijkste leggebieden van zeeschildpadden (de oudste nog levende reptielen) ter wereld. In de periode eind januari tot september komen hier vier soorten aan land: de  Krape, de Aitkanti, de Warana en de Karet. Gezamenlijk zorgen deze soorten ongeveer voor zo’n 40.000 nesten per jaar. Suriname wordt steeds aantrekkelijker voor de zeeschildpadden omdat er volop rustige stranden aanwezig zijn. Daarom neemt jaarlijks het aantal nesten nog toe. Het schildpaddenstrand ligt op slechts een uur varen van het dorp in het natuurreservaat Galibi. Het is één van de weinige plaatsen aan de Atlantische kust waar de reuzenschildpadden eieren komen leggen. De legstranden worden meestal na zonsondergang bezocht, het is afhankelijk van het getijde. Onze gasten worden gevraagd zich aan de richtlijnen van de gidsen te houden, geen lawaai te maken, zich evt. op te splitsen in heel kleinere groepjes, geen licht en zeker geen flitslicht te gebruiken voor foto’s. Het is belangrijk dat de dieren ongestoord hun eieren kunnen leggen anders gaan ze weer terug richting zee. Als u de dieren niet stoort, is de kans dat u de schildpadden aan land ziet komen en het leggen van de eieren kunt meemaken heel erg groot. Stinasu ( Stichting Natuurbehoud Suriname) coördineert in samenwerking met het Wereld Natuurfonds de bescherming en de registratie van de nesten.

Dag tot dag programma

Dag 1 - Busreis via Albina naar Galibi

Vertrek tussen 06:30 en 08.00 uur vanaf de afgesproken locatie. Met de bus via de beroemde brug over de Surinamerivier richting Albina. Hier wordt overgestapt in een piaka (indiaanse boot) en in ongeveer 1,5 uur richting de monding van de Marowijnerivier gevaren. Let op dat uw spullen goed beschermd zijn tegen het water. Het kan een natte tocht worden door opspattend water en regenbuien onderweg! Bij aankomst wandelen we naar de plek waar we gaan overnachten. Na de lunch volgt een dorpswandeling en is er gelegenheid om bij de lokale bevolking souvenirs te kopen. Overnachting in eenvoudig logeergebouw met gemeenschappelijke slaapvertrekken met bedden en gedeelde sanitaire voorzieningen.

Dag 2 bij een 2-daagse trip - Nachttocht naar de schildpaddenlegstranden en terugreis naar Paramaribo

Rond middernacht vertrek richting de legstranden. Na een boottocht van ongeveer een uur komt u aan op de legstranden. Draag donkere kleding en gebruik geen wit licht, alleen rode lampen zijn toegestaan. Onder leiding van de gids wordt getracht schildpadden te spotten die in het seizoen (februari-juli) hun eieren komen leggen.
Na een korte nacht gaan we na het ontbijt vertrekken we per boot en brengen we een bezoek aan het Camp de la Transportation in St. Laurent, Frans Guyana. Het is ook mogelijk dat het bezoek aan St. Laurent op de heenreis wordt ingepland. Tegen het einde van de middag keren we terug in Paramaribo.

Dag 2 bij een 3-daagse trip - Nachttocht naar de schildpaddenlegstranden en zwemmen bij de zandbank

Rond middernacht vertrek richting de legstranden. Na een boottocht van ongeveer een uur komt u aan op de legstranden. Draag donkere kleding en gebruik geen wit licht, alleen rode lampen zijn toegestaan. Onder leiding van de gids wordt getracht schildpadden te spotten die in het seizoen (februari-juli) hun eieren komen leggen.

Na het ontbijt maken we in de ochtend een wandeling door het dorp. Als de nachtelijke avonturen op de legstranden zijn uitgelopen, kan de wandeling ook in de namiddag gemaakt worden. Later op de dag bij hoogwater varen we naar een zandbank om te zwemmen. In de avond is er tijd voor muziek en maken we een kampvuur als het droog is.

Dag 3 - Terugreis naar Paramaribo

Na het ontbijt vertrekken we per boot en brengen we een bezoek aan het Camp de la Transportation in St. Laurent, Frans Guyana. Het is ook mogelijk dat het bezoek aan St. Laurent op dag 1 wordt ingepland. Tegen het einde van de middag keren we terug in Paramaribo.

Accommodatie

Inbegrepen kosten bij excursies:

 

Reiskosten
  • Bus en boot
Verblijf
  • Alle overnachtingen en maaltijden (incl. koffie, thee en water) .
Excursies
  • De in het reisprogramma opgenomen activiteiten
  • Tijdens alle tours en excursies wordt u begeleid door  een Surinaams Nederlandssprekende gids.

 

 

Bijkomende kosten bij excursies:

 

Verblijf
  • Niet genoemde maaltijden in het reisprogramma.
  • Alcoholische- en frisdranken.
Activiteiten
  • Facultatieve activiteiten
Diversen
  • Persoonlijke uitgaven en fooien.