Het appartementencomplex ligt zeer centraal op directe loopafstand van het winkelcentrum van Paramaribo. Hosta Appartementen telt dertig appartementen. De appartement zijn sfeervol ingericht en beschikken over een magnetron, servies en een waterkoker. Er is een receptie, lounge, zwembad en restaurant met een bar in het complex aanwezig. Het dakterras biedt van twee kanten uitzicht over de stad en is voorzien van ligstoelen en zonwering.
Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd in het restaurantgedeelte. ‘s Middags en ‘s avonds biedt restaurant De Rode Ibis een gevarieerd dagmenu aan met smaakvolle maaltijden uit lokale en internationale keuken.
Informatie
Vertrekdagen: dagelijks
Lees wat onze klanten ervan vonden:
Wij zijn net een paar dagen terug van onze prachtige vakantie in Suriname en Curacao.
2-aug-2015
Graag laten wij iedereen die het wil horen, weten hoe fantastisch jullie deze reis hebben georganiseerd.
We zijn vertrokken vanuit Amsterdam naar Paramariobo met de KLM voor 13 dagen Suriname.
Eerst 2 dagen Paramaribo en daarna Fietsen naar de Plantages en ook nog naar de Wilde kust voor de schildpadden.
Wat was dat fietsen boven verwachting leuk, mooi weer, mooie omgeving, bootje op, bootje af en overal vriendelijk mensen, absoluut een aanrader.
Toen met een bootje door mangrove naar de Wilde Kust alleen de boottocht is al een belevenis, kaaiman gezien en ook wat regen maar dat mocht de pret niet drukken.
In de avond naar schildpadden zoeken…….wachten ………wachten…………..wachten, alle kids sliepen bijna totdat er een roodsignaal afgaat en ja hoor lederschilpad gespot die eiren legt.
Hoe cool is dat……….al het wachten is allang weer vergeten. Snel naar hangmat en lekker slapen. Nog weer een bijzondere trip na bijgekomen te zijn in Hosta Appartementen, kajakken op de Coropina kreek.
Alleen naar de kreek toe was al een belevenis, boom over weg Jeep keren, boten tillen, Jeep vast etc etc en ja hoor kleine schorpioen gezien, na al deze voor pret lekker kajakken en veel info van onze gids Aron.
En ook aapjes gespot, lekker zwemmend ananas gegeten en helemaal op het eind nog lekkere roti!! En dat moest natuurlijk met z’n allen worden afgesloten met wat djogo’s bij Zus en zo………
De dag daarna een lange reis voor de boeg met bus en korjaal afgehaald bij Hosta (kan je ook heerlijk eten!) wat een verzorging weer, in de bus broodjes, bananen chips, water……….. en aangekomen in de vertrek plaats van de boot weer een heerlijke lunch! Dan die prachtige boottocht alleen die is al de moeite waard op naar Pingpe Back to Basic. Wat een geweldige plek en de mensen daar, allemaal even vriendelijk, lekker eten, zwemmen, dansen en genieten, ja ja lachen is gezond (zegt cleon)!! Na dagje relaxen gaat het echte werk beginnen, naar de Jugle en 2 nachten hangmat, behoorlijk door stappen dikke 3 uur, maar dan kom je op een geweldige plek. Meteen gaan kijken of we konden vissen en we zagen een anjumara (zie foto) Silvano kreeg het voor elkaar om hem binnen te halen, wat een oermens is dat! Er was ook een kok bij die deze heerlijke vis heeft klaar gemaakt, echt heel erg lekker!!! Helaas hebben we er niet weer een kunnen zien of vangen. Wel heel veel kaaimannen gezien en natuurlijk onderweg de mooie vogelspin.
Absoluut niet missen deze back to basic trip voor de echte avonturier! Tja en dan zit Suriname erop…….., met pijn in ons buik vertrokken, maar gelukkig wel naar een andere fijne bestemming Curacao om uit te rusten van deze geweldige avonturen. Waterside Apartments is helemaal top om lekker te genieten van de zee.
Nogmaals allemaal heel erg bedankt voor het organiseren, gidsen etc etc etc. nog nooit een zo goed georganiseerde vakantie gehad.
Groetjes,
Lizeke, Pieter, Pien en Stan de Vries
Ede
Leve de uitvinder van het ‘hangmatteren’!
14-jul-2015
Voor de 1e keer naar Suriname, op zoek naar de roots van Fred wiens vader destijds vanuit Paramaribo naar Nederland was gekomen om te studeren.
Suzette van het zeer gespecialiseerde Suriname Holidays, toevallig in Haarlem op 10 min. lopen van mijn huis, heeft alle tijd genomen om ons te informeren over alle mogelijkheden die aan onze wensen voldeden. Uiteindelijk kwam er een prachtig reisprogramma uit voor 3 weken, met aansluitend een ontspannen verblijf van een week in Waterside Apartments op Curaçao, aan zee en lekker kleinschalig. In Paramaribo zijn we begonnen en geëindigd in Eco Resort Inn, dat echter niet veel onderdeed voor de kleinschaliger Hosta Appartementen met een heerlijk overdekt dakterras in de Keizerstraat, behalve dat het ontbijt in Eco Resort Inn werkelijk fantastisch was (eieren en pancakes op bestelling!). Tip voor Suriname Holidays: vertel de mensen expliciet dat bij Hosta een borg van € 100,- geëist wordt. Dit stond wel op de voucher, maar wat ons betreft niet opvallend genoeg. Onze trip naar Nieuw Nickerie was extra bijzonder omdat daar nog steeds een school staat die de naam draagt van Fred omdat de oprichter en ex-directeur een van zijn voorouders is. Een aparte ervaring! Wil je op een bijzondere plantage overnachten, ga dan naar ‘Bakkie’. Eigenares Masha heeft in korte tijd deze verwaarloosde plantage op een fantastische manier weten om te vormen tot een heerlijk oord met een prachtige botanische tuin met veel vruchtbomen, enkele vijvers en (tot nu toe) 3 schitterend gelegen lodges. Bovendien heeft ze een superkok in dienst! Omdat wij toevallig de enige gasten waren kregen we alle aandacht van haar, dat was geluk hebben.
Ook onze trip naar Frans Gyana en Galibi zullen we niet gauw vergeten. We zijn nog nooit zo nat geweest als ’s avonds in de boot op zoek naar de reusachtige schildpadden die op de stranden hun eieren leggen. Hoewel we tijdens al onze vaartochten onze spullen in tassen, vuilniszakken en onder een dekzeil stopten is toch niet voorkomen dat een fototoestel het tijdens deze tocht heeft begeven door waterschade. Men kan niet genoeg waterdichte zakken bij zich hebben op alle trips waar je tochten per korjaal maakt, en dat zijn er nogal wat in Suriname. Maar dat we schildpadden hebben gevonden, die net hun eieren hadden gelegd, was werkelijk een hele belevenis. Nooit geweten dat ze zo reusachtig groot waren.
We zijn ook blij dat we zowel naar Palumeu als naar Awarradam zijn geweest. Alleen de vluchten al in een kleine Chesna zijn unieke ervaringen. De METS heeft in de jungle prachtige resorts verwezenlijkt, leuke houten huisjes met rustgevend uitzicht op de rivier, men werkt met fantastische gidsen die ontzettend veel weten en alles doen voor hun gasten. Elke jungletocht was weer anders en de moeite waard, en eten en drinken was altijd perfect verzorgd, ook onderweg. Veel heerlijke Surinaamse groenten en ons onbekende soorten fruit, zoals zuurzak. En leve de uitvinder van het ‘hangmatteren’! Het is leuk en leerzaam om kennis te maken met de manier van leven van de Inheemsen (zoals de Indianen graag genoemd worden) en de Marrons (bosnegers). Graag noem ik nog de naam van Desmond, onze privégids op onze dagtrip naar de Jodensavanne. Wat weet deze aardige man veel te vertellen…… Een heel bijzondere trip aangezien Fred van Joods-Portugese afkomst is en dit de allereerste Joodse nederzetting was in Suriname. Om al die blootgelegde graven op een grote vlakte bij elkaar te zien is werkelijk zeer indrukwekkend. Na 3 weken Suriname met zoveel belevenissen en zoveel informatie was het heerlijk ontspannend om nog een week op Curaçao te zijn. De eigenares van Waterside Apartments,Tine, is een schat. Ze heeft ons van het vliegveld opgehaald en weer ernaar toe gebracht. De studio met zeezicht (prachtige zonsondergangen) was zeer comfortabel, St. Michielsbaai is een mooie rustige plek en niet ver van Willemstad. Suzette had 3 dagen autohuur voor ons geregeld. Tine heeft ons een grote Nissan X-trail meegegeven bij gebrek aan een kleinere auto op dat moment. Een week was eigenlijk nog veel te kort, zoveel is er te zien op dit mooie eiland. Maar we hebben ook een paar dagen heerlijk gerelaxt op ons balkon, op het strandje en in de helderblauwe zee. Daar waren we wel aan toe na het volle intensieve programma in Suriname waar we uiteraard zelf om gevraagd hebben. En ook in Suriname zijn er nog veel plekken die we zouden willen zien en waar we zouden willen verblijven …. dus wie weet, komt er nog een volgende keer.
Ingrid & Fred, Haarlem
7 maart – 2 april 2015
Een Suriname experience
17-mei-2015
Na negen uur vliegen aankomen in een tropisch land waar Nederlands de voertaal is, is een heel bijzondere ervaring.
Daarna eerst wennen aan de hitte en Paramaribo, ‘de stad’ voor heel Suriname, ontdekken. Indrukwekkende oude houten gebouwen, die vaak wel een verfje kunnen gebruiken. Ook een smeltkroes van uiteenlopende culturen waarin de harmonie tussen de mensen met heel verschillende etnische wortels, opvalt.
Buiten de stad zijn geweldige dingen te beleven. Met busje en boot over de Suriname rivier door de eindeloze jungle met hier en daar een dorpje waar Marrons leven, de nazaten van de slaven uit Afrika die zich vrijvochten uit de slavernij, en wel eens de best bewaarde stukjes Afrika buiten Afrika genoemd. Bestemming: Anaula. Van daaraf jungle tochten om alles wat groeit en bloeit in de wildernis te leren kennen; boottochten naar stroomversnellingen in de rivier. En een bezoek aan Marrondorpen om nader met hun gewoonten en gebruiken kennis te maken.
Dan met de fiets naar de oude plantages ten oosten van de stad. Vanaf Paramaribo een paar rivieren oversteken per tentbootje. Aankomen in Frederiksdorp waar de plantagewoningen prachtig zijn gerestaureerd en er een comfortabel hotel is ontstaan. Mooie wandelingen en fietstochten, maar ook een boottocht door een prachtig moerasgebied met onafzienbare velden waterlelies, zingende vogels en springende visjes.
Afstammelingen van de oorspronkelijke inwoners van Suriname, verschillende Indianenstammen, wonen verder naar het zuiden. Per vliegtuigje vanaf het vliegveld ‘Zorg en Hoop’ naar Palumeu. Ook daar indrukwekkende tochten door de wildernis en over het water. De zeer geïsoleerd levende indianen (geen telefoon en internet) laten de bezoekers met graagte toe in hun dorp zodat ze ook hun eigen gewoonten en gebruiken kunnen laten zien.
Wat biedt Suriname toch een verscheidenheid aan prachtige belevenissen!
Onze dank aan Suriname Holidays voor de persoonlijke benadering en de perfecte organisatie!
Reina de Wit en Jos van den Heuvel
Ruim 3 weken alleen reizen
21-apr-2015
Best eng, wanneer je als jongvolwassen vrouw voor het eerst zo ver weg gaat.
Suriname Holidays kwam als vertegenwoordiger voor Suriname-reizen voorbij, toen ik op Internet aan het zoeken was naar informatie. Bijkomend voordeel: de vestiging in Nederland is dichtbij mijn woonplaats!
Het gesprek op het kantoor in Haarlem vond ik prettig verlopen. Ik wist wat ik wilde zien en doen en Suzette wist daar een mooi reisprogramma van te maken. Eerst ruim 2,5 week Suriname en daarna nog 5 dagen Curaçao. De hele reis wordt van het begin tot het eind uitgewerkt voor je, zodat je weet waar je aan toe bent.
In Suriname kun je terecht bij Touragent Cathrin. Deze vrouw is gemaakt voor het vak! Ze weet je te enthousiasmeren en kan veel vertellen over Suriname en de cultuur. Heb je een probleem tijdens je reis? Ze handelt meteen en helpt je goed verder.
Ik verbleef in Hosta Appartementen, voor de tijd dat ik in Paramaribo was. Nette, ruime kamers met goed sanitair en een koelkast op de kamer. ‘s Morgens een simpel ontbijtje, maar voldoende voor een goed begin van de dag!
Lekker eten kun je bij Zus & Zo, voor een goede maaltijd met een Creolse touch en aan de Waterkant op één van de terrasjes bij de eettentjes. Hier vindt je de typisch Surinaams-Javaanse keuken. Heb je geen zin om uitgebreid te eten? Alles kan meegenomen worden!
Ik heb in Suriname 5 tours gedaan:
Warappakreektour (mijn hoogtepunt!), waar je langs de plantages vaart, luncht op Bakkie en door de botanische tuin wandelt om vervolgens de Warappakreek af te varen naar de Atlantische Oceaan en weer terug, tussen de imposante Mangrovebomen door en waar je goed vogels kunt spotten.
Peperpot Fietstocht brengt je over de verschillende plantages naar plantage Peperpot. Daar krijg je een rondleiding en wordt uitgelegd hoe er vroeger aan toe ging. Vervolgens fiets je over Plantage Peperpot, waar je aapjes tegen kunt komen en regelmatig vlinders voorbij vliegen. Je luncht bij een rotirestaurant (de lekkerste, die ik heb gehad tijdens mijn vakantie!) en fiets vervolgens weer terug naar Paramaribo.
Kajaktour is met overnachting in de jungle, in een hangmatkamp. Je rijdt in een Landrover met aanhanger en daarin de kajaks en proviant, in ruim 2,5 uur naar de opstapplaats. In een tweepersoons-kajak vaar je met de groep ongeveer 5 uur naar het kamp. Onderweg is er gelegenheid om even te zwemmen. Het tempo is relaxed met af en toe een stopje en je vaart stroomafwaarts, waardoor het voor veel mensen goed te doen is! Ons basiskamp stond onder water, dus er moest een nieuw kamp gemaakt worden. Met een kapmes is onze gids de takken te lijf gegaan, terwijl wij de hangmatten (met klamboe’s) ophingen tussen de bomen. ‘s Nachts hoor je de geluiden uit de jungle: brulapen, kikkers, krekels en natuurlijk de muggen! Smeren met Tropical Bush (drogist Suriname) of Krappa-olie (Touragent Cathrin) werkt beter dan de middeltjes met Deet uit Nederland! In de ochtend is het heerlijk wakker worden. De zon warmt je weer een beetje op en na het ontbijt vertrek je voor nog een tocht van 5 uur naar het eindpunt. Daar lunch je en vervolgens vertrek je met de Landrover (die daar naartoe is gebracht) en kajaks weer naar Paramaribo.
Galibi is ideaal als je de schildpadden wilt zien. Ik had 2 nachten geboekt, maar ben wegens omstandigheden maar 1 nacht gebleven. Dat is overigens voldoende! Je komt aan op een mooi wit zandstrand, als je mazzel hebt is het laagtij en mag je nog 25 meter door kniehoog water lopen (mooie ervaring) naar het strand. Je overnacht in een eenvoudige kamer met basis sanitair. Maaltijden worden verzorgd op vaste tijden. ‘s Avonds zijn wij gaan kijken naar de schildpadden. Tijd is afhankelijk van de waterstand, omdat schildpadden met hoogwater naar het strand toe komen. Zodra de schildpad gaat leggen is deze in trance en kun je dichterbij komen om te filmen en foto’s te maken. Wij stonden op een dijkje van 30 cm breed en aan beide kanten waren schildpadden aan het leggen. Echt gaaf om mee te maken! De volgende dag zijn we naar de dorpsschool in Galibi geweest. Hier mochten we foto’s maken en rond kijken. Sommige kinderen gingen poseren. Daarna zijn we met de boot terug gevaren en hebben we een stop gemaakt in Frans Guyana om de gevangenis te bezoeken waar Papillon gevangen heeft gezeten. Dit is geen aanrader als je wilt zien hoe het er vroeger uitzag. Alles is vernieuwd en oude gebouwen zijn ingericht als museum, bibliotheek en informatiecentrum. Beter is om een stuk door Saint Laurent te wandelen en op een terrasje wat te gaan drinken. Na Frans Guyana zijn we terug gevaren naar Albina (opstappunt) om vervolgens met een bus terug te reizen naar Paramaribo.
Pingpe is een eiland tegenover Maroondorp Pempe. Hier ben ik 6 dagen geweest, waar Back-to-basic in de jungle onderdeel van uit zou maken. De back-to-basic hebben we uiteindelijk niet gedaan, omdat er heel veel regen viel. De tocht naar het kamp is zo’n 9 kilometer heen en terug. Naar Pingpe ga je niet voor de luxe, dan kun je beter naar Kabalebo gaan. Op Pingpe krijg je een 3 of 4 persoons lodge met veranda (en hangmat), waar je overnacht. De kamers hebben heel basic sanitair (douche met water uit de rivier, wastafeltje en toilet). Er is een gezamenlijke ruimte waar gegeten en gerelaxed kan worden. Onze gids heeft ons in 4 dagen meegenomen de jungle in, ons kennis laten maken met de inwoners van Pingpe, het gezondheidscentrum en de basisschool laten zien, we hebben gezwommen en ontspannen in de stroomversnelling, de Ananasberg beklommen (aanrader), ‘s morgens om 6.00 uur, voor zonsopkomst, meegenomen de rivier op om 1,5 uur rond te dobberen en te zien hoe de jungle tot leven komt (grote aanrader!) en ons kennis laten maken met de verschillende dansen van de Marrons – je moet wel mee doen! Al met al een onvergetelijke ervaring. Tip: neem voldoende Surinaamse dollars mee, want er wordt soms een fooi verwacht en bij de dorpsmarkt kun je eigenlijk niet met lege handen vertrekken.
Houdt er rekening mee, dat volwassenen en oudere mensen in de binnenlanden het niet prettig vinden om gefotografeerd te worden. Vraag even om toestemming en leg je erbij neer als men er niet mee akkoord gaat. Kinderen vinden het vaak erg leuk om op de foto te gaan!
Curaçao vond ik een beetje tegenvallen na mijn reis in Suriname. In Paramaribo kom je voornamelijk Surinamers op straat tegen, in Willemstad zie je eigenlijk alleen maar toeristen. Een huurauto is een aanrader als je ook daar de echte Curaçaoënaars tegen wilt komen. Ik heb een dagje strandjes bezocht, zowel toeristische stranden als Jan Thiel Beach als Grote Knip en Kleine Knip op het Westpunt van Curaçao. Eigenlijk wilde ik de Christoffelberg beklimmen, maar ik kreeg de tip om naar Boca Tabla te gaan. Deze tip wil ik graag doorgeven! Als je ‘s morgens vroeg gaat, om 9.00 uur open of iets eerder illegaal naar binnen, kun je het meest genieten van de rust en de ruigheid van een stukje ongerepte natuur. Ik heb gefacineerd staan kijken naar enorme golven die tegen de rotswand slaan en op de terugweg een andere golf tegenkomen, waardoor het lijkt alsof de golven met elkaar dansen. Gegarandeerd mooie foto’s en filmpjes! Neem nog even plaats op een uitgehouwen bankje in de Cave bij Natural Brigde en geniet van het mooie uitzicht. Als je mazzel hebt kom je leguanen tegen!
Ik verbleef in Hotel ‘t Klooster op 5 minuten loopafstand van het centrum in het Punda-gedeelte. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster. De binnentuin is een paradijsje op zich: mooie binnentuin, zwembad en lekkere loungebanken. Het bijbehorende restaurant Chapter heeft heerlijke hamburgers, vis en vegetarische risotto en de crème brulee is ook een aanrader.
Wil je nog een dagje op en top genieten van helderblauw water en wit zandstrand? Boek dan een trip naar Klein Curaçao!
Ben je van plan om naar Suriname te gaan (en eventueel je reis uit te breiden met de Nederlandse Antillen)? Dan kan ik Suriname Holidays aanbevelen!
Met vriendelijke groet,
Elise Mulckhuijse
En de trip door de bush/met een nachtje slapen in de hangmat
5-aug-2014
was voor iedereen het hoogtepunt van de vakantie, hoe zwaar het ook was (we hebben nog nooit ZO getranspireerd!)
Dag Suzette en Helene,
Alweer 1 1/2 week aan het werk in Nederland, maar ervoor een superleuke reis in Suriname en Curaçao gehad! En wat was alles goed geregeld!
Jullie en Cathrin en alle medewerkers hebben gezorgd dat alles supersmooth liep. Heel erg bedankt daarvoor!
De fietstocht en het verblijf op Visserszorg: een hele goede en relaxte start, op een prachtig plekje (maar wat moesten we wennen aan de hitte..!) Nog naar Marienburg gefietst en een mooie tour over de Commewijne rivier en de Surinamerivier gehad met natuurlijk rivierdolfijnen en: drinken uit een kokosnoot in de boot, bij zonsondergang..
En dan was het heerlijk om weer in Hosta Appertments terug te komen, waar ze ons op het laatst kenden, ons als vanzelf de sleutels aanreikten en we heerlijk 1 of 2 dagen in onze luxe kamers konden relaxen!
Vervolgens naar Pingpe met Don als gids, beiden geweldig! Chapeau hebben we niet gezien, die was in Paramaribo die dagen, maar dat maakte niet uit. Ze waren zo lief voor ons in de lodge. Last minute had zich nog een ander gezin uit Nederland aangemeld voor deze trip, met ook een zoon van 11 en een dochter van 15, waarmee het prima klikte, dus dat gaf weer een andere dimensie. En de trip door de bush/met een nachtje slapen in de hangmat was voor iedereen het hoogtepunt van de vakantie, hoe zwaar het ook was (we hebben nog nooit ZO getranspireerd!) Had je ons alleen niet kunnen waarschuwen voor elke nacht een vleermuis in onze hut en als absoluut dieptepunt 1 avond een vogelspin van zo’n 12 cm doorsnede?! (grapje) De kinderen hebben zich slap gelachen om mijn gegil..Gelukkig haalde Don dit beest zonder pardon weg. (1 kleine ‘maar’: volgens mij zou Chapeau de hutten iets kunnen upgraden> niet luxer, maar iets beter afgewerkt en iets meer gescreend. Dat zou de aantrekkelijkheid van dit prachtige plekje echt nog groter maken). De terugreis in een 6-persoons Chessna was een stoer avontuur, met ongelooflijk: onze ‘privéchauffeur’ Desmond stond ons op Zorg en Hoop weer keurig op te wachten, geregeld door Judith van Pingpe.
Indrukwekkend vonden we ook de 3 leatherback turtles die we ‘s avonds op de kust van Frans Guyana gespot hebben, inclusief eieren leggen. Frans Guyana bizar daarna, met het Camp de Transportation als absoluut koloniaal dieptepunt/maar wel interessant.
En wat waren we blij dat we daarna in Waterside Apartments in Curaçao zaten en niet in een of ander stom resort! Heerlijk dat we zo het trapje naar beneden af konden lopen en konden snorkelen en zelfs een paar een proefduik hebben gemaakt. Heel fijn als laatste paar dagen en ook leuk om van Curaçao geproefd te hebben.
Jullie horen het al: We hebben een hele goede reis gemaakt, nogmaals veel dank! We hebben jullie al aanbevolen en zullen jullie blijven aanbevelen!
Met vriendelijke groet
Judith Vermeulen
Jan Peter van Heijst
Bedankt voor je goede tips en de prettige begeleiding bij het samenstellen van onze reis!
13-aug-2014
Hallo Suzette,
Wij hebben een heerlijke vakantie gehad in Suriname en Curaçao.
Hierbij een paar foto’s met onze belevenissen. Alles was perfect georganiseerd. We hebben genoten van de kanotocht, het tripje naar de plantage’s en Matapica en de trip naar Anaula. Er zat een mooie opbouw in van zeer primitief met overnachting in een hangmattenkamp tot uiteindelijk lekker luxe relaxen op Curaçao. Bedankt voor je goede tips en de prettige begeleiding bij het samenstellen van onze reis!
Groeten, Petra Poiesz, Ties de Boer en Kim, Robin en Marlies
We missen nu al de Grietje-bie met zijn felgele buik, die ons toezong.
8-okt-2013
Afgelopen zondagochtend zijn we na een prachtige reis weer thuis gekomen, nog vol van de indrukken en herinneringen aan een vlekkeloos verlopen, schitterende reis.
Ons guesthouse Amice voelde direct goed aan, we werden vriendelijk ontvangen en telkens als we na “een expeditie” weer in Paramaribo kwamen, voelde het als thuiskomen. ‘s Morgens vroeg bij een kopje koffie op ons balkon genoten we van de vogels die in de palmboom van de buren hun domicilie hadden; we missen nu al de Grietje-bie met zijn felgele buik, die ons toezong. Van het zwembad hebben we meermaals gebruik gemaakt om de nodige verkoeling te krijgen. Het was even zoeken om in de buurt goede eetgelegenheden te vinden, maar na een eerste avond in een bar ongezellig Chinees restaurant, vonden we onze weg en hebben onder andere in Sarinah een heerlijke rijsttafel gegeten (Verlengde Gemenelandse weg), en op de laatste dag ontdekten we een nieuw Italiaans restaurantje in de Van Idsengaweg. En met de taxiservice vanuit het hotel waren we snel in het centrum; daar hebben we onder andere gegeten in Fort Zeelandia: ‘s avonds buiten onder een sterrenhemel, met uitzicht op de Suriname rivier en op vrijdag met een gezellig muziekbandje, werden we vervuld van een volmaakt vakantiegevoel!
Onze eerste excursie ging naar het Ping Pe jungle resort; we zijn uitstekend begeleid door onze gids Don, die veel van zijn kennis over de Marroncultuur en over de natuur op een vrolijke manier wist over te dragen. De tocht vanaf Atjoni met een volgeladen korjaal over de Suriname rivier, met af en toe kijkjes op de Marrondorpen en dan weer het laveren over en langs de stroomversnellingen, was een belevenis die we niet gauw zullen vergeten. Bij aankomst in het resort, wederom met heel vriendelijke ontvangst, werden we verrast door het doordringende geluid van de zangcicade; je denkt eerst aan een fabrieksfluit die lang aanhoudt, totdat je beseft dat het toch echt een beestje moet zijn, dat daar in het oerwoud van zijn aanwezigheid blijk geeft. Er werd uitstekend voor ons gezorgd en we voelden ons koningen in het woud.
De tocht naar het basiskamp, “back to basics”, was weliswaar zwaar, maar zeer de moeite waard; we kregen onder meer veel te horen over de wijze waarop de verschillende planten en dieren in de Marroncultuur een plaats hebben. We realiseerden ons hoe ver in het oerwoud kostgrondjes worden aangelegd en met welke rituelen dat gepaard gaat. De tocht naar Djumu bracht ons terug naar de tijd dat Nederland zich van zijn betere kant liet zien door het aanleggen van een nog altijd functionerend goed gezondheidscentrum; na de dorpswandeling langs het huis van de Granman, heerlijk in de waterpartij gebadderd bij de samenkomst van de Rio Grande en Rio Pico.
De excursie naar de Warappakreek gaf ons door de kundige uitleg van de gidse Njoek een beeld van de plantagecultuur; het museum bij “Bakkie” is zeer de moeite waard. Varend in de kreek zagen we onder andere rode ibissen en modderkruipers. De over de kreek neergevallen bomen werden tijdens de tocht vakkundig met een motorzaag verwijderd. Bij de Javaanse gemeenschap op Alliance kregen we een heerlijke nasigoreng en genoten we van hun uitbundig bloeiende planten.
Onze tweede uitstap ging per fiets naar Domburg; op zondag is de Winston Churchullweg lekker rustig en bij de Chinese supermarktjes kun je een koel flesje zuurzak kopen om wat verkoeling te krijgen. De ontvangst door Aad Farla in Surinat was heel hartelijk; de appartementen zijn van alle gemakken voorzien en zeer comfortabel. Vanuit Domburg bezochten we onder andere de plantentuin van Lydia Hermelijn aan de Meursweg. Op de terugweg dreigden we, daar waar schuilen praktisch onmogelijk is, een tropische bui over ons heen te krijgen, maar de weergoden waren ons goed gezind, en afgezien van zweet kwamen we droog over…
Onze derde uitstap vormde de kers op de toch al zo heerlijke taart, met het vliegtuigje vanaf Zorg en hoop naar Kabalebo. Tot onze verrassing werden we toch ondergebracht in een van de River Cabins en ook daar werden we bij onze ochtendkoffie toegezongen door de vogels. In de naast de Cabin staande Marapapalm hingen vruchten die door de Ara´s zeer werden gewaardeerd en vlakbij ons zaten ze al schreeuwend naar elkaar de vruchten op te peuzelen. Ijsvogels, reigers, tal van zwaluwtjes vormden het decor van ons verblijf. Ook zagen we de groene Ibis. Het aanvankelijk in de verte te horen gerommel, bleek naderhand van de brulapen te komen die zich een avond vlak bij ons in de bomen hadden verschanst en inderdaad lieten horen dat ze er waren! Imposant!
Tussendoor in Paramaribo hebben we nog genoten van een zeer kundige uitleg van de vrijwilligster in Fort Zeelandia over de geschiedenis van Suriname en van de grote markt, met name het gedeelte dat in beslag wordt genomen door de vele stalletjes met inheemse kruiden. Ook de ontvangst door Cathrine aan het kerkplein op onze eerste dag was heel plezierig en ontspannen.
Nog een paar meer praktische opmerkingen. We ontdekten dat we in Nederland hadden moeten regelen dat onze ING pas werd gedeblokkeerd voor gebieden buiten Europa. We hadden genoeg cash bij ons, dus een probleem hebben we niet gehad, maar het is wellicht goed er andere reizigers van op de hoogte te stellen (of hebben we er over heen gelezen).
We hebben veel gehad aan het boekje `Reisgids Suriname, buitenkansjes`, dat sowieso leuk is om te lezen. Datzelfde geldt voor het maandblad de Parbode, dat een mooi `kritisch onafhankelijk` beeld schetst van elementen van de Surinaamse samenleving.
Beste Suzette, nogmaals hartelijk dank voor de voortreffelijke organisatie van onze Surinamereis!
Paul de Jongh en Ruud Maurits
Suriname we will see you again.
22-aug-2014
In het najaar van 2013 bezochten we het reisbureau in Haarlem waar we meteen vertrouwd raakten met Suzette.
Ze luisterde goed naar onze wensen en stelde een prachtige reis voor ons samen waardoor wij in juli en augustus van 2014 drie weken hebben genoten van een prachtig land met zeer vriendelijke mensen. Vanaf de aankomst op Zanderij was alles perfect geregeld door Suzette en met de ondersteuning van Cathrin was het meestal tot in de puntjes ter plekke in orde. In Paramaribo logeerden we in hotel Hosta appartementen waar we ons snel thuis voelden en graag weer terug kwamen na de meerdaagse trips. Zeer vriendelijke en behulpzaam personeel, keurig frisse kamers en een inpandig zwembad. De Warappakreek met overnachting op plantage Bakkie waren de eerste ervaringen buiten Paramaribo. De drive om een stuk geschiedenis en natuur te herstellen, beleefden we in de kreek en in de verzorging en het verblijf in een van de huisjes op de plantage. De verhalen van de gids en gastvrouw brachten de sfeer van de slavernij goed over, om van te gruwen. De fietstocht door Crommewijne en een verblijf in Freriksdorp volgden daarop. De zwamptoer in de ochtend was geweldig als ook de kennismaking met de kaaimannetjes. De tocht naar Galibi (het gebied van de indianen en zeeschildpadden) was al mooi op zich, vooral het dorpje Albina, waar een kleurrijke markt dat beeld gaf zoals je het uit de vakantiebrochures tegen komt. En dan dat heerlijke Nederlandse taaltje of moeten we zeggen het Surinaams-Nederlands. Van wie is die taal met ingrediënten van alle bevolkingsgroepen vermengd met een exotisch tintje? Het zorgde voor ons in elk geval voor een ‘thuis zijn’ gevoel. Het logeergebouw in Galibi was minder geslaagd met de warme, vochtige kamers. Maar het proces van het leggen van de eieren van de zeeschildpad was de ultieme ervaring van deze trip. Na een zoektocht werden we beloond met machtig mooie beelden van een lederschildpad, in het legproces van ongeveer twee uur. En bij een opkomende zon de teruggang van het kolossale beest naar zee. Ook een bezoek aan Frans Gyana, dorpje Sint Laurent, was boeiend door een rondleiding in de gevangenis van Pappillon. En dan de vierdaagse tocht naar Pingpe!!!Eerst in het busje tot de weg op hield bij Atjoni. Onder een boom hebben we het schouwspel van het volladen van de korjalen bekeken, prachtige taferelen. Daarna zelf de tocht door de sula’s op de Boven Suriname rivier ondergaan, om aan te meren bij Pinge. Daar wachtte Chapeau met zijn crew op ons om ons te laten genieten van het regenwoud en de gebruiken van de Marrons waaronder een fantastische culturele avond met dansen en muziek. Onze terugreis maakten we met een kleine Cessna naar vliegveldje Zorg en Hoop. Echt te gek om vanaf een grasstrook de lucht in te gaan. Voor de laatste dagen gingen we naar Groningen naar de appartementen Bloemendaal. Een walhallah van vogels, rust en heerlijk relaxen in gezellige koloniale huisjes. In goede handen van de gastvrouw Anouska maakten we nog wat tochtjes op de fiets, in de auto of op het bootje de kleine Mi Gundu en hebben we allerlei dieren gespot waaronder een luiaard. Op 10 augustus zetten we weer voet op Nederlandse bodem met een rugzak vol mooie ervaringen, meer dan 1200 foto’s en heel wat vriendschappen rijker. Suzette bedankt. Suriname, w’ll see you again.
Wil je onze reis tot in detail lezen, ga dan naar www.suriname2014.webklik.nl.
Anita en Jacques, Urmond.
Wij hadden een heerlijke vakantie in Suriname.
24-mrt-2014
Het feit dat je overal met Nederlands terecht kunt en je ook echt alles 100 % snapt van de uitleg van gidsen etc. vonden wij ook een groot voordeel.
Wij zijn 11 dagen in suriname geweest. We begonnen in Paramaribo in La Petite Maison, gelegen in hartje Paramaribo met zicht op de surinamerivier. We hadden geluk dat we meteen op zondag de volgeltjesmarkt konden bezoeken. Nog nooit zoveel trotse Surinaamse mannen gezien met een heel klein zangvogeltje!
De volgende dag zijn we naar Awarradam gevlogen. De vliegreis op zich , in een heel klein vliegtuigje, was al een feest op zich De tocht per boot op de rivier naar Awarradam was ook avontuurlijk , maar helaas nog al nat. Ook de volgende dagen hebben we heel wat tropische regenbuien gehad, maar dat heeft het humeur van onze groep niet bedorven. Nootje, de bekenste gids van Suriname, heeft ons 5 dagen volledig onder zijn hoede genomen en van alles uitgelegd. Wij hebben heerlijk gezwommen, gewandeld en gevist met en zonder regenbuien.
Daarna hebben we 3 dagen gefietst langs de plantages bij Paramaribo en gelogeerd op Frederiksdorp . Ook een geweldige omgeving met heerlijk eten!! Onderweg hebben we de oude plantage Marienburg bezocht. Je wordt er direct opgevangen door een oud werknemer die je rondleidt over de plantage. Er is geen ontkomen aan, hij wijst je de weg, zelfs als je eerst liever even had willen uitrusten in de schaduw. Achteraf zijn we heel blij met zijn geweldige uitleg en adviezen voor de mooie foto´s. Een dagtrip op de Warrapakreek is zeker ook aan te raden. Neem je muggenolie mee en geniet van deze prachtige natuur en de vele verhalen van de gids. Onze hele trip was geweldig georganiseerd door jullie en zelfs toen er even een misverstandje was over juiste dag voor de trip naar de Warrapakreek heeft Cathlin in Paramaribo dit heel handig en charmant opgelost.
Het feit dat je overal met Nederlands terecht kunt en je ook echt alles 100 % snapt van de uitleg van gidsen etc. vonden wij ook een groot voordeel.
11 dagen is eigenlijk veel te kort, er zijn nog zoveel andere plekken die we willen zien. We willen zeker nog een keer teruggaan.
hartelijke groeten
Paul en Helen
“No spang” (doe maar rustig)
1-nov-2013
We hadden nauwelijks een beeld van hetgeen we in Suriname zouden treffen. Nou dat hebben we nu flink bijgesteld. We troffen een land met een werkelijk verrassende natuur, een behulpzame en vriendelijke bevolking, een land dat zich, ondanks allerhande tegenslagen, probeert te ontwikkelen.
“No spang” (doe maar rustig)
Vakantie naar Suriname in oktober 2013
Al weer een paar weken geleden zijn we teruggekomen van een prachtige vakantie in Suriname. De reis voorbereiden bleek al een deel van het feest. De manier waarop Helene en Suzette hebben geholpen hebben we erg gewaardeerd.
We waren met 4 volwassenen. We hadden, toen we vertrokken, nauwelijks een beeld van hetgeen we in Suriname zouden treffen. Nou dat hebben we nu flink bijgesteld. We troffen een land met een werkelijk verrassende natuur, een behulpzame en vriendelijke bevolking, een land dat zich, ondanks allerhand tegenslagen, probeert te ontwikkelen. Ook een land waarvan een groot deel van de bevolking nog sterke banden heeft, en ook wil houden, met Nederland. En heel fijn…er wordt overal nog Nederlands gesproken.
We hebben de (ca 1000) foto’s nu grof gesorteerd en kijken met enige weeemoed terug op een werkelijk fantastische vakantie in een land waar we bijna verliefd op zijn geworden.
Onze ervaringen begonnen al in het vliegtuig er naar toe. Vrijwel alle stoelen waren bezet en door medepassagiers werd ons verteld dat dit gebruikelijk is op bijna alle vluchten (meerdere per week) van KLM visa versa. Aan boord heerste een gezellige en ongedwongen sfeer en de service was top. Hoe anders dan de organisatie en sfeer op Schiphol is dat bij de aankomst op “ Zanderij” (J.A. Pengel vliegveld). Geen “slurf”, eenvoudige aankomsthal en een tamelijk informele sfeer. Wél duurde het erg lang om langs de douane te komen. Eenmaal buiten hadden we het gevoel dat onze vakantie echt was begonnen. Alles, letterlijk alles, is verlopen volgens het vooraf, samen met Suriname Holidays, gemaakte reisplan. “ Alles klopte”. Een prima hotel (EcoResort in Paramaribo) met enthousiaste en correcte medewerkers waar we steeds terugkwamen nadat we weer een prachtige tour hadden gemaakt. Prima onderkomens in Frederiksoord, Overbridge en Awarradam. De deskundige, gezellige en betrokken gidsen die we troffen bij de diverse cultuur en natuurtochten die we hebben gemaakt (van de bijna hilarische autorit met Cathrin door de topdrukte van Paramaribo, dit vanwege de Jaarrede en de laatste schoolvakantiedag, de kookcursus met Pom in de keuken bij Tante Elfride, de tocht naar de Warappakreek met Yve, het bezoek aan Jodensavanne met Marcel tot de jungletochten vanaf Awarradam met Elton en Cleon).
Zoals we inmiddels meer hebben gehoord: we gaan beslist nog een keer terug en wat ons betreft mag Suriname Holidays weer helpen met organiseren. Chapeau voor Helene en Suzette.
Johan en Anneke.
Alfred en Sonja
We vonden Galibi met de grote schildpadden en de kleine schildpadjes geweldig om dit mee te maken.
8-aug-2013
Wij hebben een onvergetelijke vakantie gehad in Suriname.
Alles wat we wilde zien hebben we gedaan en de combinatie van alles was perfect. Alleen vonden we achteraf dat we 1 dag korter op Overbridge konden zijn en 1 dag korter in Paramaribo en daarvoor in de plaats toch nog naar Palamu hadden willen gaan. We vonden Galibi met de grote schildpadden en de kleine schildpadjes geweldig om dit mee te maken. Browsberg was prachtig ondanks de miezer. De afsluiting in Awwaradam was bijzonder, leuk om te zien hoe de Marrons leven. Paramaribo vonden we apart maar niet heel erg bijzonder. Onze vakantie sloten we af op Curaçao en met zwemmen met de dolfijnen.
Suriname Holidays heel erg bedankt voor het regelen van onze vakantie een hele ervaring. Groetjes familie Tuin
’n Buitenkansje… Suriname 18-07 t/m 08-08 2013
31-aug-2013
Fietsen is een mooie manier om een land te beleven. Alle zintuigen op scherp; zien, horen, voelen, ruiken en proeven (koude kokosmelk rechtstreeks uit de kokosnoot bij één van de groente- en fruitkraampjes langs de weg: lekker!!).
De wereld is een boek; wie niet reist kent slechts één bladzijde
-onbekend-
…“Suriname stemt ons vrolijk, de eerste indrukken zijn goed. Groen, kleurrijk en gemoedelijk. Dit wordt wellicht weer een mooie ‘bladzijde’ uit ons wereldreisboek”…
noteer ik op bladzijde 1 van mijn reisverhalenboek welke ik de komende 3 weken zal gaan volschrijven over onze ontmoetingen met de mensen, de dieren en het land.
Paramaribo wordt, tussen de excursies door, onze ‘thuishaven’.
De houten huizen (m.n. in Mr Lim A Posstraat) opgeknapt of juist met afgebladderde verf, fort Zeelandia, de verschillende vrijheidsmonumenten en de bedrijvigheid aan de Waterkant doen het koloniaal verleden in ons voorstellingsvermogen opleven. Hoe groen, kleurrijk en gemoedelijk ook, we kunnen niet om de Surinaamse Gouden Eeuw met die dikke zwarte omlijsting uit onze geschiedenis heen. Tijdens de reis lees ik hierover ook 2 boeken van de Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod ‘De vrije negerin Elisabeth’ en ‘Hoe duur was de suiker?’.
Dan ontstaat bijna de neiging om te verontschuldigen voor de blanke superioriteit van toen. Voor de mensonterende omgang met de, uit hun vaderland weggeroofde, medemens.
Wat in het ‘Museo Kura Hulanda’ in Willemstad/Curaçao zo treffend de ‘zwarte Holocaust’ wordt genoemd.
Tijdens onze fietstochten naar Groningen (fietsroute Saramacca) en naar Frederiksdorp (Commewijne route) komen we regelmatig de behulpzame Surinamer tegen. Je hoeft maar even stil te staan of een passerende auto stopt en een vriendelijke bestuurder vraagt waar we naar toe moeten. Het is fietsen tussen het groen, langs Hindoe tempels, Moskeeën en kerken van allerlei soorten christelijke gemeenschappen. We passeren warongs en supermarkten die veelal beheerd worden door Chinezen. De overnachtingen in zowel Bloemendaal als Plantage Frederiksdorp ervaren we als ‘paradijselijk’ na het fietsen aan de linkerkant van de (soms drukke) weg in een temperatuur die je niet gewend bent.
Fietsen is een mooie manier om een land te beleven. Alle zintuigen op scherp; zien, horen, voelen, ruiken en proeven (koude kokosmelk rechtstreeks uit de kokosnoot bij één van de groente- en fruitkraampjes langs de weg:lekker!!).
Een andere beleving is de jungle-tocht.
…“De machetes worden geslepen en onze aandacht voor de ‘wonderen’ in de jungle is uiterst strak gespannen. We zijn heel duidelijk in wat we vooral niet willen zien horen en bovenal voelen”…
Onze angst voor spinnen en slangen verdwijnt op de achtergrond wanneer we vanaf Atjoni in een korjaal de Suriname rivier opvaren richting Pingpe. Waterkanttafereeltjes van dagelijkse huishoudelijke activiteiten trekken aan het oog voorbij wanneer we een aantal Marrondorpen passeren. De Saramaccanen zijn gastvrij, nieuwsgierig en vooral zichzelf. Wat niet inhoudt dat ze zich zomaar laten fotograferen. Begrijpelijk. Dus worden de mooiste ‘plaatjes’ vooral in ons hoofd gemaakt.
In de marrondorpen spelen tradities en rituelen nog een grote rol. Je merkt dat de ontwikkeling, en daarmee gepaard gaand de trek van jongeren naar de stad, zijn invloed hierop heeft.
Jongeren die wegtrekken gaan later, na hun eventuele scholing, vaak niet meer in hun geboortedorp wonen. Hierdoor dreigen tradities en rituelen verloren te gaan omdat ze niet overgedragen kunnen worden.
De dorpjes die zo mooi in het groen liggen, met hun natuurlijke koren van vogels en brulapen hebben voor de jongeren ook duidelijk hun beperkingen.
Mannen zie je niet veel in de dorpen. Ze zijn periodes van huis om in Paramaribo of Frans Guyana geld te verdienen. Ook in deze jungle dorpen is de SRD en het hebben ervan inmiddels van belang.
Voor wie Suriname, buiten Paramaribo en directe omgeving, wil ervaren is een tochtje naar en in de jungle aan te bevelen. Het geeft je een kijkje in de eenvoud van het leven waar kostgrondjes en de rivier de voedselvoorziening bepalen. Wat niet wegneemt dat die eenvoud ook vooral hard werken is!
Een andere junglebeleving was voor ons het bezoek aan eco-resort Kabalebo in west Suriname. Alleen bereikbaar met een binnenlandse vlucht.
…”Boerenkool en broccolilandschap trekt aan ons voorbij. Bij aankomst wordt het ons al snel duidelijk; “4 sterren” en geheel verzorgd.
Misty Mountain knipoogt al naar ons, daar zullen we toch echt zelf bij omhoog moeten klimmen”…
Vaartochten op de Kabalebo rivier doen ons lijstje met gespot wild-life aardig groeien.
Sfeervolle watervallen maakt de beklimmings(wandel)tocht op Misty Mountain zeker de moeite waard.
Bovenal hebben we respect gekregen voor de manier waarop het eco-resort toeristen ontvangt en daarbij de natuur centraal stelt.
Suriname, 80% tropisch natuurlandschap; dan ga je je toch afvragen wat de effecten van de goud- en bauxietwinning en de daarmee gepaard gaande ontbossing voor gevolgen gaat hebben voor deze natuur op langer termijn. En nog belangrijker de beïnvloeding daardoor op het leven van dier en mens (m.n. in de Marrondorpen).
De Surinamer in Paramaribo lijkt zich daarover nog niet meteen grote zorgen te maken. Goud, bauxiet, hout; het levert geld op en geld staat voor vooruitgang.
Of het inderdaad een vooruitgang voor Mama Sranan en al zijn bewoners gaat betekenen zal uiteraard nog moeten uitwijzen.
Wij zijn blij dat we Suriname anno 2013 hebben mogen beleven!
Reizen is voor mij een driedubbel plezier:
verwachting, avontuur en herinnering
-Ilka Chase-
Mee eens!
Gea Dijkstra
Onze vakantie in Suriname was voor ons een niet alledaagse ervaring.
3-sep-2014
Die ervaring willen we graag met jullie delen, zodat misschien anderen gestimuleerd kunnen worden ook eens Suriname te bezoeken, of dat jullie als reisbureau er misschien iets aan hebben.
Ik loop globaal door onze activiteiten heen en meld onze ervaringen.
Aankomst vliegveld
We hadden net op tijd in de gaten dat er een 65+ snelle route langs de douane was.
Chauffeur Desmond stond keurig klaar. Aardig dat hij water voor mij gekocht had, maar omdat de grootte van ons gezelschap hem niet bekend was, wilde hij persé twee extra flesje kopen bij de eerstvolgende winkel. Charmant!
De rit duurt 1-1,5 uur, afhankelijk van het verkeer.
Hosta
Keurig verzorgd hotel, zeer vriendelijk en hulpvaardig personeel. Ruime kamers, airco en wifi werken goed.
Ontbijt voldoende, behoorlijke (filter) koffie. Restaurant lijkt zelden of nooit (avonds) gebruikt te worden. Is eigenlijk overbodig, omdat er veel eetgelegenheden in de omgeving zijn.
Dakterras een keer gebruikt voor een spelletje kaart, maar een fles wijn uit de bar krijgen was een onderneming. De (nieuwe) medewerkster wist het verschil tussen vermouth en wijn niet, maar wist uiteindelijk een prima witte wijn op te sporen, die met 70 SRD veel te duur was.
Het zwembad ligt in het gebouw, waardoor het wat somber oogt. Er is weinig gezelligheid omheen gecreëerd.
Afdrukken van je instapkaarten kan door deze te mailen naar de backoffice.
Paramaribo
De stad is interessant door de historie, maar het gebrek aan onderhoud van huizen en wegen is wat storend. Je moet uitkijken dat je niet in een groot gat op straat stapt.
Hosta ligt gunstig op loopafstand (20-30 minuten) van Waterkant, Palmentuin, e.d., maar op een hete dag is dat geen genoegen.
De taxi’s zijn goedkoop, behalve als je die voor het Torarica neemt, dan wordt je „getild”. De stagiaires hebben een aantal „eigen” taxis ter beschikking, waar we af en toe ook over konden beschikken.
Op Zeelandia hadden we een deskundige rondleiding op zondag ochtend, dan betaal je alleen de toegang.
De Central market is een belevenis. Foto’s maken van mensen kan tot commentaar leiden.
Verkoeling is moeilijk te vinden in Paramaribo. De Palmentuin heeft wel wat schaduw.
In Torarica kun je van het zwembad gebruik maken, maar heeft een stevig prijskaartje: 50 SRD zonder en 100 SRD met lunch. In het weekeinde is er een DJ.
Buiten eten kan op vele plaatsen. Van een zeer eenvoudige Warung tot een luxe restaurant als Spice Quest. De laatste is een aanrader, maar reken op 250 – 300 SRD pp, afhankelijk van de wijn.
De restaurants in de hogere categorie doen hun best, maar halen vaak niet het niveau dat we in Europa kennen.
De Javaanse keuken is wat „verontreinigd” met invloeden van andere culturen.
Aanbevolen restaurants: Gadri (goed en goedkoop, bij Zeelandia), Souposo (maaltijdsoepen, smakelijk en redelijk geprijsd), Zus en Zo (eenvoudige kaart, maar goed eten en prima koffie), Mirosso (redelijk Indisch), Garden of Eden (goede Thai, in fraai restaurant, maar wat prijzig), Baka Foto (te duur, maar doen hun best), Spice Quest (aziatisch fusion, heel goed), Jiji’s (terras op 1e etage aan de Waterkant, degelijk eten).
Cathryn
De lokale reisleider Cathryn hielp bij het boeken van de Colakreek en gaf informatie waar nodig. Prima verzorgd.
Nickerie en Bigi Pan
Bij de voorbespreking werd duidelijk dat Nickerie niet erg interessant was en dat 1 overnachting vóór de tocht naar Bigi Pan voldoende zou zijn. Die indruk viel bij gids Cor Kluft in verkeerde aarde. Het was misschien niet handig om dit zo over te brengen, maar ja, ik kon het niet meer terug draaien. Het beeld dat we er achteraf aan over houden is echter veel positiever en dat is helemaal te danken aan Cor. De tocht voert door het rijstgebied van Nickerie en Cor wist daar in veel detail over te vertellen. Ook zijn kennis van het vriendelijke karakter van lokale mensen was aanleiding tot een paar onderhoudende ontmoetingen met een paar willekeurige mensen al was de ontmoeting met een kwi kwi verkoper die de levende vis liet zin, wel gepland. Om niet helemaal afhankelijk te zijn van Cor, is een bezoek aan b.v. een rijstproducent misschien een idee. Inderdaad, Nickerie is niet bijzonder interessant, maar Cor wist met een tochtje langs een Hindoe tempel en een Hindoe crematorium het toch interessant te maken.
Ook de tussenstop bij Kate’s eethuisje en de melding dat een tante van Edgar Davids daar nog woonde in armoedige omstandigheden, maakte de tocht gedenkwaardig.
Op de heenreis was een tussenstop in Groningen, waar Cor’s echtgenote ons trakteerde op pizza en de diverse monumenten van de bevolkingsgroepen liet zien. Ook zij was een onderhoudend verteller. Misschien is er iets te laten zien van haar bloemenhandel?
Zij maakte nog een interessante stop in een klein vissersdorpje aan de Coppename voordat we in Totness aan Cor werden overgedragen.
De overnachting in Nickerie (hotel Residence Inn) was goed verzorgd. ‘savonds gegeten in Javaans eethuis, eenvoudig, maar goed.
De tocht door door Bigi Pan was fantastisch, mede dankzij de grote kennis van gids Maantje. We waren met z’n 3-en in de korjaal. Daarom was het slepen van de boot over een dam een onverwachte inspanning, maar toch een leuke ervaring. Misschien een idee om dit van te voren aan te kondigen?
Dolfijnen spotten
Dolfijnen laten zich niet sturen en helaas waren ze alleen van grote afstand te zien. Om er dan nog een fatsoenlijke foto van te maken is een bijna onmogelijke opgave.
De zonsondergang aan de Commewijne is natuurlijk prachtig.
Warappa en plantage Bakkie
De tocht door de kreek naar zee was bijzonder. Gids Errol was ook deskundig en kon overal over vertellen. Op één van de plantages langs de kreek waren interessante overblijfselen van de suiker productie te zien. Daar zagen we ook de eerste doodskop aapjes en werden we overvallen door heel veel muggen. Die prikten gewoon door mijn hemd heen.
Op Bakkie werden we hartelijk ontvangen door de charmante Marsha. Zij en haar man hadden veel werk verzet om de originele stijl van de huizen terug te krijgen. De huisjes waren comfortabel.
Errol wist ook over het museum en de botanische tuin op Bakkie veel wetenswaardigs te vertellen. We zagen zelfs een nestje van een kolibrie.
Colakreek
Dit was een trip die we zelf georganiseerd hebben. Omdat we dit op het laatste moment geboekt hadden, waren er alleen nog picknick tafels beschikbaar. Die zijn overdekt, dus je blijft droog bij de onvermijdelijke regenbuien. Als je een huisje wil (eventueel met hangmat), dan tijdig boeken via het kantoor van Mets op de Nassylaan.
Het aardige van de Colakreek is het makkelijke contact met de „lokalen”. We werden zelfs door een Hindoestaanse familie getrakteerd op meegebrachte roti en rumcola.
Vlindertuin Lelydorp
Ook dit is een aardige bezienswaardigheid, vooral omdat het een vlinder en slangen kwekerij is. Er zijn ook een paar schildpadden. Je krijgt daar een rondleiding die het interessant maakt.
Je kunt wel lopen naar Lelydorp, maar een taxi is aan te bevelen. Daar zijn een paar Warungs die er wat sjofel uitzien. Er tegenover zit Roopram waar goede roti gemaakt wordt. En er is airco.
Anaula
De tocht naar Atjoni was goed verzorgd. We waren met 14 in het busje. In Atjoni werden we opgewacht door gids Reinier, een bewoner van Nieuw Aurora. Hij maakte er veel werk van om te benadrukken dat we geen mensen moesten fotograferen. Zijn neef Bernhard maakte zich op de terugweg niet zo druk over. Onderweg werd (sanitair) gestopt bij Brownsweg en waren waren broodjes en drinken beschikbaar.
Atjoni was gezellig druk aan het water. Verbazingwekkend wat ze allemaal in die bootjes stouwen.
In Anaula kregen we de appartementen toegewezen. We dachten twee appartementen aan elkaar te krijgen, maar het werden er twee afzonderlijk, wat verder geen probleem was.
We begrepen dat met 14 personen de bezetting laag was. In juni waren er 50. Ik denk dat er dan te weinig capaciteit is. Het zwembad is aan de kleine kant. De eetzaal was kennelijk onlangs uitgebreid, maar de vloer was nog niet afgewerkt. De betonmolens stonden nog aan de kant, wat een beetje slordig overkwam.
Anaula is een aangename verblijfplaats voor een dag of 2. Wij bleven totaal 5 dagen, waarvan twee reisdagen. Dan schieten de mogelijkheden te kort. Er zou een optionele tocht mogelijk zijn, maar b.v. een tocht naar het Marronmuseum bleek niet mogelijk omdat de gids alleen was. Als pleister op de wonde werd een tochtje georganiseerd naar een naburig resort, wat niet bijzonder interessant was.
Een wandeling rond het eiland was interessant door de verhalen over geneeskrachtige kruiden, maar je miste toch de spanning van een wandeling in de jungle. Daarvoor zou je naar de wal moeten, als dat al zou kunnen.
Het eiland beperkte ook de aanwezigheid van dieren, maar dat wisten we van te voren. Alleen de aapjes waren ‘s-morgens een evenement en die lieten zich makkelijk voeren met banaan. Verder liepen er twee gekortwiekte papegaaien rond.
Op de verzorging is niets aan te merken. De maaltijden waren afwisselend en de allervriendelijkste Linnie bakte prima omeletten.
Het optreden van het drumbandje met danseressen is aardig, maar hier merkte je een andere tekortkoming: de verlichting. De zaal is uitgerust met spaarlampjes. Dat maakt avonds een kaartje leggen praktisch onmogelijk. Ook de stoelen zijn wat oncomfortabel hard en recht. De danseressen zouden beter zichtbaar geweest met een spotje.
Het is misschien een Surinaams fenomeen, maar ook hier zie je wat achterstallig onderhoud. O.a. een van de banken bij het zwembad was gebroken, maar ook na melding bij de gids gebeurde er niets. Ondanks deze kleine tekortkomingen hebben we er een heerlijke tijd gehad.
Nieuw Aurora.
De wandeling door het Marrondorp was heel interessant. We troffen het dat er voor een begrafenis rijst gedorst werd in vijzels. Desgevraagd was foto’s maken geen probleem al werd er een kleine donatie gevraagd. Met gids meneer Reinier is afgesproken deze ook naar Anaula te sturen.
Voor de terugreis belde chauffeur Desmond zelf al het hotel om te vertellen hoe laat hij kwam. Heel attent. We mochten gebruik blijven maken van de kamer tot vertrek om 13:30.
Samenvattend, een bijzonder ervaring met veel mooie en interessante dingen. De paar kleine manco’s hebben ons genoegen niet nadelig beïnvloed.
Uiteraard hebben we veel foto’s. Ik zal die op Picasa zetten, dan kun je zien of je er iets van kunt gebruiken. De link is: https://plus.google.com/photos/117629422910091534801/albums/6037710716960565681?authkey=CKnYpv2bvOCkmgE
Onze jongste zoon heeft als stagiaire een geweldige tijd gehad.
Nogmaals hartelijk dank voor jullie inzet om er een mooie vakantie van te maken.
vriendelijke groet
Fred en Brigitte Geiger
Alles wat beloofd is, is ook waargemaakt!
2-apr-2015
Heel lang hebben we naar deze reis uitgekeken!
Nu hij achter de rug is kunnen we zeggen dat het nog fijner en mooier was als van te voren gedacht. We zijn ruim twee jaar eerder al een keer naar Suriname geweest om mijn roots te zoeken en mijn stamboom verder uit te pluizen, mijn opa komt uit Suriname. De eerste keer was het al een fijne reis, maar doordat ik van een rolstoel gebruik maak, liepen we toch wel tegen wat dingen aan (leuke woordspeling). O.a een logde met een hoge trap, of een huisje ver het bos in.
Ik had bij Suriname Holidays mijn plannen bekend gemaakt en zij hebben gekeken of dat wat we wilden ook daadwerkelijk kon. Zo heeft Suzette ons enkele excursies afgeraden en andere voorgesteld. Er is voor ons een heel mooi programma gemaakt. Bij iedere excursie werd er rekening gehouden met m’n loopafstand, zo zat ik alle keren voorin in de bus en bij alle boten stapte ik als laatste in zodat ik niet de hele boot door hoefde.
In het Hosta appartement is er een lift en hadden we een hele grote kamer met magnetron en koelkast. Overigens een fijn appartement met heel vriendelijk en behulpzaam personeel. Er is een binnenzwembad (koud water) en een dakterras waar je over de hele stad kijkt. Het enige minpunt is het ontbijt dat vrij sober is. Dat is misschien een punt van verbetering. ‘s Avond’s kun je er prima eten! Als we weer naar Suriname gaan we zeker weer naar het Hosta appartement.
We zijn als eerste na een paar dagen Paramaribo naar Bakkie geweest met de Postboot. Taxi prima op tijd! Bakkie was heel fijn! Prima huisje en goed eten. Bas en Mascha hebben het daar goed voor elkaar! De Warappakreek in geweest. Heel interessant, er werd veel verteld door onze gids die zelf z’n hele leven al op Bakkie woont. Veel vogelsoorten gezien en aapjes in de bomen.
Een echte aanrader!
Weer een paar dagen Paramaribo en dan naar Anaula. Eerst met de bus naar Atjoni en dan met de boot verder naar Anaula. Weer hadden we het dichtstbijzijnde huisje. Reinier onze gids kon boeiend vertellen ( hij was wel streng) over het leven op Nieuw Aurora. We maakten kennis met de bewoners en hun gebruiken. De dames uit het dorp kwamen in de avond voor ons dansen.
Op zondag mee geweest naar de kerk, dat was een bijzondere belevenis, al die mensen die zo mooi uit volle borst zingen. We hebben een junglewandeling gemaakt, waarbij we veel uitleg kregen over de natuur. Mede doordat er een zwembad is en een hangmattenkamp, er er op Anaula volop de gelegenheid om tot rust te komen.
Na weer een aantal dagen Paramaribo, waarin we o.a de Zoo weer hebben bezocht ( mooi opgeknapt in twee jaar) gaan we naar Galibi. We worden opgehaald met een busje bij het hotel en na div. stops komen we na ong. 3 uur in Albina. We kunnen hier niet verder, de weg houd hier op. We gaan over in bootjes. We worden al gewaarschuwd van te voren dat je sowieso nat word omdat ze tegen de stroming in varen. Het word een leuk avontuur! We hebben weer het eerste huisje! ‘s Avond’s gaan we naar de schildpadden. Dit is een echte aanrader! We hebben een hele fijne gids Terence. Hij is de kleinzoon van de Kapitein. Ons werd aangeraden om 2 nachten op Galibi te blijven en dat zou ik zeker doen. Het kan laat worden de eerste nacht en dan moet je de andere ochtend weer die lange reis maken. Wij bleven nog een nacht met een ander stel. We zijn die dag met de boot naar Frans Guyana geweest naar het schildpaddenmuseum en naar de Tijgerbank waar heel veel vogels waren met eb. o.a rode ibissen. ‘s Avond’s muziek en dans door de bewoners van Christiaankondre (Inheemsen). De andere dag naar St. Laurent in Frans Guyana , naar de gevangenis waar “Papillon” ( van de gelijknamige film en boek) gevangen zat.
We boften want het was op zaterdag markt, dus daar zijn we ook geweest. We zagen de mensen van Galibi hun waren verkopen, daar krijgen ze er Euro’s voor.
Het hoogtepunt van onze reis was wel naar Palumeu. In een klein vliegtuigje vanaf Zorg en Hoop ongeveer 75 minuten vliegen over de stad en de broccoli velden. We werden er warm welkom geheten. Onze (jonge) gids Espanjol bleef 5 dagen bij ons. Een fijne jongen die veel van de natuur en het leven bij de Trio en Wajana indianen afwist. Het eten was er erg goed, heel afwisselend en lekker. We hebben er in de sula’s gezeten, brulapen gehoord en gezien. Eindelijk heb ik Ara’s en Toekans in het wild gezien. Ik heb met pijl en boog geschoten, en twee keer raak geschoten en gevist, waarbij ik een Piranha heb gevangen. We hebben hem op de BBQ gelegd, maar hij nam wraak, ik stikte bijna in een graat.
Suzette, nogmaals bedankt voor het in elkaar zetten van een heerlijke reis, die voor ons helemaal positief verlopen is….als we weer gaan weten we jullie te vinden!
Margreet en Hans
Surinamereis op maat van 17 februari t/m 18 maart 2015