Paramaribo

De stad

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De stad ligt aan de westoever van de Surinamerivier op zo’n 10 kilometer van zee. Paramaribo is de kern van Suriname. Verder zijn er in het gehele land geen steden van dergelijke omvang te vinden. Ongeveer de helft van de totale bevolking van het land woont in de stad of in de omliggende buitenwijken. Het aantal bewoners ligt op ongeveer 250.000 mensen. Ooit werd Paramaribo de mooiste stad van Zuid-Amerika genoemd. De koloniale witte houten panden geven het centrum een bijzondere uitstraling. Sinds 2002 staat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds deze nominatie worden er regelmatig renovatie- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan koloniale gebouwen.

borden paramaribo

Geschiedenis

Na een lange strijd om de macht tegen de Engelsen verkozen de Zeeuwen de handelspost ‘Parmirbo’ boven ‘Thorarica’. Op deze plaats, waar ook het voormalige Engels fort was gebouwd, werd de nederzetting ‘Nieuw Middelburg’ uitgebreid. De naam werd al snel daarna vervangen door Paramaribo. Het fort kreeg de naam ‘Zeelandia’. Later kwamen er veel rijke plantagehouders die imposante panden aan de Waterkant betrokken. Het plein (tegenwoordig het Onafhankelijksplein) werd omringd door markante gebouwen waaronder een gouverneurswoning (de huidige presidentiële woning), het stadhuis (nu het Ministerie van Financiën) en het Hof van Jusititie. Deze gebouwen geven Paramaribo vandaag de dag nog steeds een fotogeniek uiterlijk.

kerk paramaribo

Smeltkroes

Het drukke Paramaribo zal in het begin even wennen zijn. Op de doordeweekse dagen verplaatst zich hier een voortdurende stroom van auto’s, bussen en brommers. Eenmaal gewend aan de drukte kunt u genieten van de diversiteit die de stad biedt. Bezoek een van de kleurrijke markten, maak een wandeling langs de koloniale panden in de binnenstad en vergeet niet een kijkje te nemen in de prachtige gerenoveerde houten St. Petrus en Paulus kathedraal. Las af en toe een rustpauze in op een terrasje of ga proeven van de Surinaamse lekkernijen in een van de eethuisjes. ‘s Avonds is er veel vertier in het uitgaanscentrum. Wilt u liever rustig uit eten? Dat kan ook: Paramaribo biedt een enorme variëteit aan restaurants.

 

 

<< Terug naar de hoofdpagina >>

smeltkroes