Een perfecte mix van natuur, cultuur en historie.

9-okt-2014

We zijn alweer een aantal weken op Nederlandse bodem, maar denken nog dagelijks aan onze prachtige indrukwekkende ‘last minute’ vakantie.

Tijdens onze vlucht naar Paramaribo hebben we ons programma even goed doorgenomen. We vroegen ons toen toch wel af of we er, in al ons enthousiasme, niet teveel ingepropt hadden. Maar achteraf kunnen we zeker zeggen dat het voor ons heel goed te doen was. Het scheelt enorm dat het tempo een stuk lager ligt dan wij zelf gewend zijn. Tot onze eigen verbazing lukte het ons om ons daar heel snel in aan te passen. Bovendien was alles erg goed geregeld.
Hotel Torarica was in dat aspect ook een perfecte uitvalsbasis. We werden voor elke excursie keurig opgepikt vanaf dit hotel en ook weer teruggebracht. Dus geen gedoe met taxi’s enz. Verder is de ligging ideaal en kun je alles lopend af. Bovendien was het heerlijk om na terugkomst van een excursie even aan of in het zwembad te kunnen bijtanken en napraten.

Wij hebben Paramaribo in 1 dag verkend. Het is een prachtige stad. De historie druipt ervan af. Veel gebouwen zijn prachtig gerestaureerd. Helaas zijn er daarnaast ook veel waar ‘je handen van gaan jeuken’. De Waterkant, Platte Brug, de markt (waar je echt je ogen uit kijkt), allemaal de moeite waard. Al met al een levendige en gezellige stad met vriendelijke en behulpzame inwoners.

De Sugar Trail was onze eerste kennismaking met de (inmiddels overwoekerde) wereld van de plantageperiode. Met name de voormalige suikerplantage Concordia sprak erg tot onze verbeelding. De tocht er naar toe (per korjaal en dan te voet door het oerwoud) brengt je terug in de tijd. De door het oerwoud teruggeclaimde grond geeft hier en daar nog wat restanten van verloren gegane werktuigen prijs. Voor ons een totale verrassing. Dat krijg je wanneer je als Hollandse kaaskop met een beeld van strakke Hollandse akkers een oerwoud binnen stapt. Even omschakelen dus.
Ook Mariënburg geeft een goed beeld van het werken en leven op een suikerriet plantage. De rondleiding wordt gegeven door een ex werknemer en nazaat van de eerste Javaanse contractarbeiders (mijnheer Soekardie). Zijn herinneringen geven een schat aan informatie.

-3

Ook hebben we 4 dagen op Awarradam doorgebracht. Prachtig gelegen in het Amazone woud in de rivier nabij een stroomversnelling. Charmante, bijzonder nette en schone lodges met natuurlijk hangmatten. Een heerlijke plek om te relaxen na de jungle tocht, tochten over de rivier (helaas met motor, een fluisterbootje zou beter passen?) dorpswandeling en wandeling over de kostgrondjes. De dames van de keuken verzorgden elke keer weer een heerlijke complete (in ons geval) vegetarische maaltijd en de verse broodjes bij het ontbijt werden door onze gids Henk(ie) zelf gebakken. De jungle tocht was heerlijk en bijzonder informatief evenals de wandeling langs en door de verschillende Marrondorpen en uiteraard de kostgrondjes. Ook hier werden we weer compleet verrast. Niets doet denken aan onze netjes geharkte en van keurige rijtjes groenten voorziene moestuinen. En laat dat -jes ook maar weg. Hoe mooi is het als je elke keer zo verrast kunt worden. Henk komt van oorsprong uit 1 van deze dorpen en kent werkelijk iedereen, hetgeen de wandeling een extra persoonlijk tintje geeft. Wij vonden het erg mooi om op deze manier kennis te maken met de natuur en cultuur, de dagelijkse bezigheden en leefwijze, maar ook issues als onderwijs (of wij niet mensen kennen die in dit soort dorpen basis onderwijs kunnen geven).

Terug in Paramaribo hebben we ter afwisseling een fietstocht gemaakt en wel naar de voormalige koffieplantage Peperpot. Een heerlijke verkoelende fietstocht. Tijdens deze tocht heeft onze gids ons veel over de planten, bomen en beesten verteld die we onderweg tegenkwamen. Tijdens deze tocht hebben we dan ook onze eerste aapjes op de foto kunnen zetten en op cacaobonen kunnen sabbelen. De plantage eigenaars woning is prachtig gerestaureerd. We hebben geen idee wat er mee gedaan (gaat) word(en)t.

We wilden ook heel graag kennismaken met de inheemse cultuur. We dachten dit te ondervangen door een excursie te maken naar Palumeu, maar helaas kon die niet doorgaan. Het alternatief werd Santigron, aangezien een bezoek aan een Indianen dorp in dat programma staat. De ontvangst was aller hartelijkst en bijzonder gastvrij. Het eten was weer voortreffelijk (pindarijst!). Bij ons afscheid kreeg ik een innige omhelzing van onze grote kokkin (wat een veilig gevoel; ik zou haar wel willen meenemen). De huisjes waren ok, maar een beetje meer aandacht voor het schoonmaken van de badkamer kan geen kwaad (prullebakje niet geleegd, haren in douche, toilet niet schoon). De gids was geweldig. Ook hij kon ons weer veel vertellen over de Marrons en liet ons tijdens de jungle tocht zien hoe je de natuur kunt gebruiken en zo te overleven. Helaas hebben we niet veel meegekregen van de Indianen cultuur. De wandeling naar het dorp was mooi, maar in het dorp zelf hebben we niemand gezien. Dus we moeten het doen met de verhalen. Achteraf zouden we Santigron niet in het programma hebben gestopt omdat we al in Awarradam waren geweest. Ook al is de sfeer heel anders en hoor en zie je natuurlijk toch weer nieuwe dingen. Enfin, dat wordt nog een keer komen om o.a. Palumau te bezoeken.

De laatste 2 dagen in Suriname zijn we naar Nieuw Nickerie en Bigi Pan geweest. Cor, onze gids, heeft ons een geweldige uitgebreide trip bezorgd vanaf Paramaribo naar Nieuw Nickerie. Wat een enorme, onvermoeibare en leuke verteller is die man. De plaats zelf vonden wij niet bepaald mooi, maar de trip er naar toe was prachtig en informatief.
In een klein vissersplaatsje stapten we op een bootje voor onze Bigi Pan tocht. De opstapplek zelf was al de moeite waard met zijn al dan niet bewerkte vissen en vernuftige visrookmethode. Bigi Pan met al zijn vogelsoorten en andere dieren was indrukwekkend. Diverse apensoorten, een kaaiman, vogels, natuurlijk de rode ibis en zelfs een oehoe.

Onze vakantie hebben we afgesloten met een weekje Curacao. Ons hoofddoel was ons duikbrevet te halen en daarnaast Willemstad te bezoeken en, als er nog tijd over was, een tour over het eiland te maken. We verbleven in de Scuba Lodge. Een super leuke, zeer goed verzorgde trendy lodge op zo’n 10 minuten lopen van het centrum. De duikschool zit naast de Scuba Lodge. Twee vliegen in 1 klap dus. Na of voor je duikles lopend de stad verkennen. Curacao heeft prachtige duiklocaties. Voor ons de perfecte plek om ons brevet te halen. De laatste dag hebben we een auto gehuurd en hebben zo zoveel mogelijk de rest van het eiland bekeken. Een prachtige afsluiter van onze vakantie.

Al met al was het een vakantie van geweldige indrukken, interessante historie, prachtige cultuur en natuur, verwondering en bewondering, mooie mensen met al hun verhalen, heerlijk relaxen, zalig eten, enz.

Het was voor ons een perfecte mix van o.a. natuur, cultuur en historie. Bedankt voor het helpen ‘stapelen’ van de ‘bouwstenen’ en de goede zorg en afwikkeling!

 

 

-marianne ter veer III-marianne ter veer II