Voor het eerst drie weken naar Suriname en Curaçao

De directe aanleiding was familiebezoek in Curaçao, maar we hebben er een combi-reis van gemaakt gezien onze belangstelling voor Suriname en de tropen door onze werkervaring in diverse Afrikaanse landen. Suriname Holidays is TOP in advies, begeleiding, organisatie en flexibiliteit. Alles klopte, en de onverwachte uitval van een vlucht werd goed opgevangen. Eerst konden we twee dagen acclimatiseren in het resort Bloemendaal bij Groningen. Rustige omgeving, lekker eten, fris zwembad en een fraaie boottrip met de Nederlander Harry. Het plein van Groningen geeft met al zijn monumenten direct de goede samenwerking weer tussen allerelei bevolkingsgroepen en religies. Een voorbeeld voor Nederland en de wereld! Daarna twee dagen in Paramaribo voor een rondleiding met de superenthousiaste Cathrin Jűdell en een kookworkshop met de Javaanse Irena. Vervolgens naar het guesthouse van Marsha Mormon aan de Warappa kreek. Heel bijzonder dat zij, als Surinaamse in Nederland geboren, deze plek met haar vriend Bas tot leven brengt als herinnering aan haar voorouders, die op deze plantage moesten werken. Haar zoon is een echte dierenvriend, die de kaaimannen lokt met zijn roep, fluit als een vogel en een harige spin op zijn arm laat lopen (zie foto).

Via hotel Torarica in Paramaribo zijn we doorgevlogen met een tienpersoonsvliegtuigje naar Palumeu. Daar zie je nog echt de cultuur van de Trio en Wayana Indianen, ze zijn één met de natuur. De schoolkinderen worden opgeroepen om goed voor de natuur te zorgen: “Do your best, and God will do the rest”. De gids Julius is een Arowak Indiaan die alles fantastisch begeleidt met respect voor de lokale bevolking (zie foto). Hoogtepunten waren de boottocht over watervallen, zwemmen in de rivier en een boswandeling naar Poti Hill (voor een indruk zie https://www.youtube.com/watch?v=eZZFrmtyL1I ). De accommodatie is eenvoudig, maar prima verzorgd. Wat zagen we? Veel vogels, visarenden, apen, insecten en een waterslang. Bij ons vertrek waren er mensen van Telecom bezig om een antenne voor te bereiden voor mobiele telefonie en Wifi. Dat zal het leven van de Indianen wel gaan beinvloeden.

Via Paramaribo op weg naar de zeeschildpadden in Galibi aan de Marowijne rivier. De tocht met het gammele bootje en de wilde golven was al een avontuur op zich. ’s Avonds bij het licht van de volle maan kwam het hoogtepunt: de Indiaanse gids leidde ons voorzichtig naar vele schildpadden op het strand, en ja hoor, moeder schildpad was bereid om 150 eieren in een gegraven kuil te leggen onder onze nieuwsgierige blikken. Een prachtig moment! En dan te bedenken dat moeder haar taak voor de opvoeding hiermee heeft volbracht. De kleintjes moeten het later maar uitzoeken. De gevangenis in Frans Guyana van Papillon (en 70.000 andere Franse gevangenen) hebben we ook nog bezocht, daar wordt je niet vrolijk van. Op het strand werden we getroost door een prachtig houten beeld van een zeemeermin, die haar baby (bij vloed) boven de golven houdt.

Terug in Paramaribo was het ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’. De vlucht naar Curaçao was vervallen omdat Insel Air in grote financiële problemen zit. Suriname Holidays had vanuit Nederland vervanging verzorgd via Surinam Airways, maar een dag later, waardoor wij het Hindoe feest HOLI PHAGWA konden meemaken in de palmentuin. Alle bevolkingsgropen doen mee, de kinderen zijn door het dolle heen omdat zij naar iedereen met poeder mogen strooien. Wij stonden er gekleurd op! (zie foto) ’s Avonds heerlijk genoten op de pier van hotel Torarica aan de Suriname rivier.

In Curaçao was het goed om de familie uitgebreid te zien en te spreken. De overleden oom Willem was vroeger rector van het lyceum dat er nog steeds staat. Kleurige schilderingen staan op de gevel van de school (foto). Het eiland zelf is gauw bekeken en toont veel minder variatie dan Suriname. Het aantal dure winkels, banken en casino’s is overweldigend op een bevolking van 150.000 inwoners. De kleurige huizen staan niet alleen langs de bekende kade, maar overal door Willemstad. De synagoge en het museum is zeker een bezoek waard. We verbleven bij Danita de Haseth in de Mondi lodge, wat een prima en milieuvriendelijke locatie is in de wijk Klein St. Michiel.

Samenvattend een onvergetelijke vakantie ter gelegenheid van ons 45 jarig huwelijk.

Dank je wel Suriname Holidays!

JanSietse Stilma en Kootje Koppe

Amsterdam, maart 2017