ONS ADOPTIEDIER - DE LUIAARD
luipaard artis
Naam: Tweevingerige luiaard (Choloepus didactylus)
Engels: two-toed sloth
Familie: luiaards
Klasse: zoogdieren
Grootte: 86 cm
Gewicht: 8 kg
Maximumleeftijd: 40 jaar

Waar voelt hij zich op zijn best?
De tweevingerige luiaard leeft hoog in de bomen in de regenwouden van het noordoosten van Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag?
Hij eet voornamelijk bladeren. Drinken doet hij in de natuur nauwelijks. Al zijn vocht komt dus uit voedsel.

Lui
Wel 15 uur per dag, zo lang slaapt de luiaard. Dankzij zijn schutkleuren is hij slecht zichtbaar voor vijanden. Ook zijn spijsvertering is langzaam. Hij hoeft maar een keer per week uit de boom te komen om te ontlasten.

Uiterlijk
De tweevingerige luiaard is ongeveer zo groot als een kleine hond. Het lichaam bestaat uit een korte hals met vier lange (gelijke) benen, deze eindigen in twee gebogen klauwen. De luiaards hebben twee haakvormige vingers aan elke hand en 3 aan elke voet. Het hoofd van de luiaard is kort en plat met een stompe neus, rudimentaire oren en grote ogen. De luiaard is bedekt met lang bruin-grijs haar. Zijn haren hebben een eigenaardige groeirichting: van zijn buik naar de rug. Een uniek kenmerk van de vacht is dat elke streng groeven heeft waar algen in worden verzameld, dit zorgt ervoor dat de luiaard een groenachtige tint krijgt en zich kan camoufleren. Luiaards hebben kleine eenvoudige kiezen die voortdurend groeien, maar deze slijten ook vaak af doordat ze op hun voedsel kauwen. Om scherpe kiezen te compenseren hebben luiaards verharde lippen.
Voortplanting
Vrouwelijke luiaards zijn geslachtsrijp wanneer ze tussen de 3 en 4 jaar zijn, mannetjes als ze tussen de 4 en 5 jaar zijn. Na een draagtijd van 6 maanden kan een vrouwtje één nakomeling werpen. Ongeveer de eerste 5 weken klampen ze zich vast aan de buik van de moeder totdat ze sterk genoeg zijn om zelfstandig te bewegen.

Ondersteboven
De luiaard kan alles ondersteboven; zelfs jongen werpen. Luiaards bewegen langzaam en bedachtzaam. Het grootste gedeelte van hun leven brengen ze ondersteboven aan boomtakken door. Ze dalen alleen af uit de bomen om te ontlasten (of om van voedselbron (boom) te wisselen). Ze hebben een lage stofwisseling wat ervoor zorgt dat ze maar 1 keer per week mesten. De luiaard kan heel goed bewegen in de boom maar op de grond zijn ze aanzienlijk minder mobiel. Wel kunnen ze goed zwemmen. De luiaards leven voornamelijk ‘s nachts, overdag slapen ze gemiddeld 15 uur. De luiaards eten door het voedsel met hun voet te pakken en het dan naar hun mond te trekken.

Bron: Artis & Animal Diversity web

Meer informatie over de luiaards kunt u vinden op Wikipedia.